"Duga 2010."

"Duga 2010."

28. kolovoza 2010. godine u Pučkom otvorenom učilištu „Dragutin Novak" u Ludbregu s početkom u 19, 30 sati održan je 14. po redu festival duhovne glazbe Duga.

Početak festivala seže u 1996. godinu. Tada su mladi entuzijasti Pjevačkog društva mladih Trinitas pod vodstvom gospodina Zorana Havaića odlučili okupiti u Ludbregu zajednice mladih iz svih krajeva Hrvatske. Formirali su festival duhovnog karaktera u sklopu manifestacije Deset dana Svete nedjelje u Ludbregu. Festival je isprva bio natjecateljskog karaktera i stizala su poznata imena hrvatske duhovne scene (Čedo Antolić, Željka Marinović, Novo svitanje, Sve boje ljubavi, Antonio Tkalec, Damir Topić...), a Duga je bila jedini festival duhovne pjesme uz poznati Uskrsfest. Festival je 2005. godine prešao na revijalni karakter, no zvođači se rado vraćaju u Ludbreg zbog pjevanja i sviranja uživo i dobre atmosfere, što publika zna prepoznati pa tako i dalje puni ludbrešku kinodvoranu.

Prije samog festivala za sve je sudionike festivala održana Sveta misa koju je predvodio ludbreški kapelan vlč. Tihomir Kosec uz kocelebraciju župnika vlč. Josipa Đurkana. Zbor mladih Varaždinske biskupije uveličao je slavlje svojom pjesmom. Vlč. Kosec istaknuo je u homiliji kako darove ne treba sakrivati, već podijeliti s drugima sve na slavu i čast Onoga koji nam ih je i darovao.

Na samom festivalu prvi su nastupili domaćini, Pjevačko društvo mladih Trinitas. Slijedili su: VIS Agnus iz Preloga, Zbor mladih Mysterion iz Petrijanca, Matija Risek i Ivana Novak, Zbor mladih Eshaton iz Močila, RiM iz Zagreba, Zbor mladih Coronata iz Kuševca kraj Đakova sa svojim karakterističnim zvukom tamburice, Zbor mladih Stepinčeva mladež s kojima je zapjevao i njihov župnik vlč.Krunoslav Pačelat, Antonio Tkalec iz Varaždina te VIS Ime ljubavi iz Koprivnice.

Nakon festivala, svi sudionici Duge okrijepili su se i proveselili uz pjesmu i ples do kasnih noćnih sati.

 

Jelena Brcković