Adventsko-božićni koncert hrvatskih pučkih pjesama

Adventsko-božićni koncert hrvatskih pučkih pjesama

Zbor mladih Varaždinske biskupije i Varaždinski tamburaški orkestar održali su u nedjelju 20. prosinca 2009., na 4. nedjelju došašća, svoj završni adventsko-božićni koncert hrvatskih pučkih pjesama.

Završni koncert, nakon gostovanja u Šibeniku i Nagykanizsi (Mađarska) održan je u varaždinskoj katedrali Uznesenja BDM koju su posjetitelji ispunili do posljednjeg mjesta već pola sata uoči početka koncerta. Kao i prethodnih godina, tako je i ovaj puta program bio sastavljen isključivo od hrvatskih pučkih pjesama od kojih su mnoge danas gotovo potpuno zaboravljene, unatoč visokoj umjetničkoj vrijednosti.

U prvom dijelu koncerta Zbor je izveo niz adventskih pučkih pjesama uz maestralnu pratnju orguljašice Božice Tuđan koja je poznate katedralne orgulje upotrijebila na najbolji mogući način. Nastavak koncerta obilježen je razigranim zvucima tambure, obzirom da je Zbor božićne pjesme izvodio uz pratnju Varaždinskog tamburaškog orkestra. Koncertom je ravnao voditelj Zbora Ivan Malbašić, a u kraćem instrumentalnom dijelu Orkestrom je ravnao njegov voditelj Zlatko Sokić.

Na kraju koncerta, koji je u nekoliko navrata prekidan pljeskom, ali i klicanjima na mahove ushićenih posjetitelja, svima se obratio varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, koji je sa suradnicima i sam nazočio koncertu. Zapitao se u ime svih što pokloniti za rođendan Onome koji je sve stvorio i onome koji sve ima – našem malom Božiću? Odgovor na ovo pitanje smo mi sami – darujmo sami sebe i svoje živote našem Gospodinu, naglasio je biskup čestitavši ujedno svima blagoslovljene blagdanske dane.