Vikend bogat dekanatskim pripremnim susretima mladih za SHKM - Vukovar 2017.!

Vikend bogat dekanatskim pripremnim susretima mladih za SHKM - Vukovar 2017.!
VARAŽDIN, 28.1.2017. Proteklog vikenda održani su već treći ili četvrti dekanatski susret mladih u čak 6 dekanata naše biskupije. Mladi Donjovaraždinskog, Gornjomeđimurskog, Donjomeđimurskog, Varaždinsko-topličkog, Ludbreškog i Đurđevačkog dekanata. Bili su to ujedno i pripremni susreti sa katehezama za nadolazeći susret hrvatske katoličke mladeži u Vukovaru 29. i 30. travnja ove godine. U priloženim izvješćima saznajte što se događalo na pojedinim susretima.


VARAŽDIN
U subotu, 18. veljače 2017. godine, u prostorima franjevačkog samostana u Varaždinu, održan je drugi dekanatski susret mladih Donjovaraždinskog dekanata. Tema je bila "Zaposlenje i uspjeh u poslu".

Na samom početku mlade je, uz domaćina i asistenta FRAMA-e fra Dražena Kovača te povjerenika za mlade Donjovaraždinskog dekanata vlč. Marijana Kovačića, pozdravio povjerenik za mlade Varaždinske biskupije, vlč. Tihomir Kosec te kroz himnu susreta "Krist, naša nada" mlade uveo u molitvu kojom je sam susret i započeo.
Poslije konkretnih obavijesti o prijavama za SHKM u Vukovaru, pjesme i molitve; uslijedila je kateheza koju je pripremila i uz pomoć animatora vodila animatorica framašica Mirjam Nižetić. Mladi su kroz igru, rad u paru i grupama i promišljali o prepoznavanju svog životnog zanimanja i poslanja na temelju biblijskog odlomka (2 Sol 3,6-15) Mladi su se pokušali upoznati s kršćanskim poimanjem rada, shvatiti da je rad sudjelovanje u Božjem stvarateljskom djelu te se međusobno potakli i ohrabrili na konkrtenu akciju i davanje u svojoj domovini.

U 18 sati mladi su sudjelovali na redovitoj sv. misi u 18.30 sati na kojoj je vlč. Marijan Kovačić u propovjedi povukao poveznicu između teme koju su mladi razmatrali i evnđelja dana. 
Pjevanje je na misnom slavlju animirao zbor sastavljan od članova FRAMA-e.
Na dekanatskom susretu koji je bio prožet smijehom, igrom, pjesmom i radošću okupilo se osamdesetak mladih, a nakon „službenog“ dijela druženje je nastavljeno, dobrotom domaćina, u župnim prostorijama uz okrepu tijela, pjesmu i smijeh. :-)
(M.K.)

VELIKI BUKOVEC
 
S prvim pravim toplim zraka sunca, mladi Ludbreškog dekanata krenuli su na ponovna druženja. Tako se 18. veljače održao treći pripremni susret mladih, uoči Susreta hrvatske katoličke mladeži u Vukovaru. Puni radosti, vrata svoje župe, ali još više i svojih srca otvorili su nam domaći župnik Stjepan Berljak, i župna animatorica Irena Matijašec.

Već na početku susreta u mnogim očima su zasjale suze, a sve do kraja druženja, izmjenjivale su se sa smijehom, ali i povremenom ozbiljnošću. Naravno da nismo samo plakali, bilo je tu punoo razgovora, pa na samom početku Misa, klanjanje, ali i svjedočanstvo. Prikazan je bio i video u izvedbi mladih Hrvatskog Nadzemlja pod nazivom „Dum spiro spero“ (Dok živim, nadam se). Mnogobrojni mladi  time su bili potaknuti na promišljanje o nadi i ispovjednoj tajni.
Tako su na ovome susretu mladi imali priliku slušati svjedočanstvo mladog studenta iz Visokog, Josipa Deglina, koji im je progovorio kako je kroz svoj gubitak upoznao Boga i Njegovu beskrajnu ljubav. Između ostalog istaknuo je kako je svaka osoba stvorena kao original, te je kao takva i ljubljena. Nakon Josipa, dirigentsku palicu preuzeo je voditelj Zbora mladih Varaždinske biskupije, Edi Vugrinec koji je mladima progovorio o svojem iskustvu sa Križnih putova mladih naše biskupije, te je na taj način pozvao prisutne na odvažnost i hrabrost u slijeđenju stopa, pa čak i na putovima Kalvarije.

Tijekom cijelog susreta pratila nas je pjesma župnog zbora mladih, ali i mnogobrojne molitve naših starijih. Susret smo završili uz smijeh, zabavu, pjesmu i malo plesa, s punooo zagrljaja, okrijepivši ne samo duše, već i tijelo.
Naša srca su puna radosti, ganuta otvorenošću i međusobnim povjerenjem, ali i okrijepljena vjerom za nove pobjede. Nadavši se da je ovaj susret u mladima ostavio trag Božje ljubavi te barem iskru vjere koja nas može nositi kroz svaku životnu poteškoću, zahvalni smo za sve primljene milosti, radosno iščekujemo sljedeći susret u župi Rasinja 18. ožujka. 
(N.T.)
SELNICA
 
U subotu 18. veljače u župi Selnica održan je dekanatski susret mladih Gornjomeđimurskog dekanata. Susret je započeo u 18.00 sati u župnoj dvorani u Selnici. Susret mladih su vodili župnici iz Sv. Martina na Muri i Selnice - vlč. Ivan Herceg i vlč. Tomislav Leskovar. U župnoj dvorani je najprije bio susret na temu: „Nije li gorjelo srca u nama“, odnosno Emaus. Tu temu imao je vlč. Ivan Herceg. Tema je bila obrađena popratnim materijalima koje su mladi pratili preko projektora i pjesmama. Velečasni Herceg je potom sve to povezao sa svetom misom. Tada su se mladi podijelili u četiri grupe te pisali svoje osvrte o misi na temelju riječi: GOVORITI, SLUŠATI, DAVATI I PRIMATI.
Nakon prvog dijela krenuli su u crkvu gdje je bilo klanjanje. Klanjanje je pripremio i vodio župnik iz Selnice vlč.Tomislav Leskovar.
Poslije klanjanja je bilo prigodno druženje u slobodnom razgovoru u župnoj dvorani.
(I.H.)
PRELOG
U subotu, 18. veljače u Pastoralnom centru bl. Alojzija Stepinca održan je dekanatski susret mladih na temu „Istina će vas osloboditi“. Voditelj kateheze bio je dr. Krunoslav Novak s Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Cilj kateheze je bio prepoznavanje utjecaja medija na formiranje našeg mišljenja. Koristeći primjere iz različitih medija, voditelj nam je približio način na koji se kreiraju vijesti i sadržaji koji svakodnevno dolaze do nas. Također, koristeći biblijske citate i svoje osobno iskustvo dr. Krunoslav nas je pozvao da Istinu prepoznamo i slijedimo u osobi Isusa Krista. Radujemo se našem sljedećem dekanatskom susretu i predstojećem Susretu Hrvatske katoličke mladeži u Vukovaru krajem travnja. 
(N.M.)

NOVI MAROF
 
U subotu, 18.2. 2017. u Novom Marofu, održan je drugi dekanatski susret mladih Varaždinsko-topličkog dekanata na kojem se okupilo oko 40-tak mladih. Susret je ujedno služio i kako priprema za SHKM u Vukovaru. Tema susreta bila je „Zaposlenje i uspjeh u poslu“. Na samom početku susreta riječi pozdrava mladima je uputio povjerenik za mlade Varaždinsko-topličkog dekanata, vlč. Mario Rukelj. Zatim su slijedile prijave i ostale potrebne  informacije vezane za SHKM u Vukovaru.

Sama kateheza započela je molitvom nakon čega je uslijedila vesela igra „Stroj“. Nakon dobrog raspoloženja koji je bio rezultat igre, mladi su imali različite zadatke po grupama (rješavanje osmosmjerke, odgovaranje na pitanja i osmišljanje konkretnih akcija za župe). Kroz katehezu, mladi su se imali prilike upoznati sa kršćanskim poimanjem rada i uvidjeti da je rad sudjelovanje u Božjem stvarateljskom djelu. Katehezu su pripremile i vodile dekanatske animatorice, Magdalena Bešenić i Mateja Marčun.

Nakon kateheze slijedila je misa u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog koju je predvodio svećenik domaćin o. Vitomir Glavaš. Nakon mise slijedio je druženje.
(M.M.)

ĐURĐEVAC
 
Treća postaja pripremnoga susreta za SHKM u Vukovaru bila je 18.02. u Đurđevcu. Tema susreta bila je: "Želim biti sretan!" Mladi su kroz katehezu otkrivali gdje se nalazi skriveno blago sreće za kršćane. Susret je završen zahvalnom svetom misom. Idući susret je najavljen za 11. ožujka u župi sv. Josipa, Novo Virje.
(S.B.)


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika