Susret mladih Donjovaraždinskog dekanata

Susret mladih Donjovaraždinskog dekanata

U nedjelju 19. studenog 2006. u župi sv. Mihaela ark. u Sračincu održan je prvi dekanatski susret mladih Donjovaraždinskog dekanata u ovoj pastoralnoj godini, a u planu su još tri ovakva susreta u različitim župama ovog dekanata.

Susret je započeo u 16 sati okupljanjem mladih u župnoj crkvi gdje je nakon pozdravnih riječi i uvodne molitve domaćeg župnika vlč. Siniše Dudašeka osamdesetak mladih krenulo u rad po grupama koje su vodili vjeroučitelji i animatori župnih zajednica.

U grupama su mladi radili na temelju kateheze simboličkog naziva “Iščekivanje” koja ih je potaknula na promišljanje o vremenu koje im je darovano i koje trebaju aktivno živjeti, ali i prepoznati u njemu svoju priliku i trenutak spasenja. Kao biblijski primjer takovog prepoznavanja upoznali su osobu Ivana Krstitelja koji u Isusovim djelima prepoznaje onog koji ima doći. U drugom dijelu kateheze naglasak je stavljen na vrijeme iščekivanja u liturgijskoj godini – Došašće. Mladi su najprije izradili individualni kalendar vremena došašća kao svoj plan pripreme za blagdan Božića, a potom su se grupirali po župnim zajednicama kako bi napravili zajednički adventski kalendar zajednice mladih svoje župe. Cilj izrade kalendara je povezivanje mladih oko zajedničkih planova, ali i preuzimanje odgovornosti u njegovoj realizaciji. Nakon rada po grupama uslijedila je prezentacija izrađenih kalendara zajednica mladih kako bi si mladi posredovali i razmijenili ideje.

Vrhunac susreta bilo je euharistijsko slavlje koje je predvodio domaći župnik. On je u propovijedi povezao čitanja službe riječi sa temom o kojoj su razmišljali mladi u radionicama. Vlč. Dudašek upozorio je mlade da u želji da upoznamo i otkrijemo budućnost ne zaboravimo na sadašnjost u kojoj se pravi vjernici oslanjaju na Isusa Krista u kojem trebaju prepoznati onog koji je došao radi našeg spasenja, ali i onog koji će opet doći. Pjevanje na svetoj misi animirali su mladi župe sv. Josipa iz Varaždina, te mladi župe Petrijanec iz Gornjovaraždinskog dekanata. Nakon svete mise mladi su nastavili druženje u župnoj vjeronaučnoj dvorani uz malu zakusku i pjesmu.