Susret mladih Donjomeđimurskog dekanata za SHKM Dubrovnik

Susret mladih Donjomeđimurskog dekanata za SHKM Dubrovnik

Donjomedjimurski_dekanatU subotu, 8. veljače 2014. godine, u župi sv. Jakoba Prelog, u Pastoralnom centru blaženoga Alojzija Stepinca, održan je drugi pripremni susret mladih Donjomeđimurskog dekanata, za ovogodišnji Susret hrvatske katoličke mladeži u Dubrovniku.

Voditelj susreta, vjeroučitelj Silvio Benč, otvorio je susret molitvom i kratkim uvodom kojim je motivirao mlade na aktivno sudjelovanje u radionicama koje su animirali vjeroučitelji Božica, Stjepan Trstenjak, Stjepan Mikulić, Marko Horvat, Ivan Dominik i Ema Najman. Tema kateheze bila je blagost - plod Duha Svetoga, na koju nas Isus poziva te razmatranje zapreka koje nas sprečavaju u blagosti.

Mladi su bili podijeljeni u šest skupina te su uz biblijski tekst (Iv 8,1-11), promatrali Isusov odnos prema čovjeku i njegovim slabostima. Svaka grupa imala je različit kreativan zadak. Mladi su promišljali o određenom liku iz biblijskog teksta i pokušali se staviti u njegovu ulogu te na kreativan zadatak interpretirati ostalima njihov lik.

Rad u skupinama završen je sintezom da su svi likovi u biblijskom tekstu; žena, farizeji i pismoznanci na jednak način zarobljeni svojim grijehom i prepušteni svojoj gorčini i krutosti. Isus ih oslobađa. Blagošću se potiče dobrota u drugima. Isus daje jednaku priliku svima. Isusovo poslanje i temeljna poruka naziva se blagom viješću. Isusova blagost  je plod slobode i vjernosti koju osjeća prema Ocu.

Mladi su pokazali svoje znanje i kreativnost te osjetljivost za druge, naročito grešnike, te su kreativno i duhovito predstavili svoj rad. Katehezu smo zaključili sintezom da Isus daje jednaku priliku svima. Prema ženi, farizejima i pismoznancima, prema grešnicima različitih vrsta, milosrdan je i blag. Isusovo poslanje i temeljna poruka naziva se blagom viješću. Isusova blagost plod je slobode i vjernosti koju osjeća prema Ocu.

Vjeroučitelj Josip Radiković je na kraju susreta predstavio himnu SKHM –a Dubrovnik. Susret je završen Molitvom SHKM Dubrovnik 2014.

Ema Najman

 

A kako se vi pripremate za susret? Šaljite nam svoje članke, fotografije i novosti iz župa ili zajednica na mail: pastoral.mladihvz@gmail.com