Proteklog vikenda održan završni izlet planinarske sekcije na Biokovo

Proteklog vikenda održan završni izlet planinarske sekcije na Biokovo
VARAŽDIN, 6.-7.07.2018. Protekle subote održan je završni izlet Planinarske sekcije Ureda za pastoral mladih Varaždinske biskupije - na Biokovo.

Biokovo, kojeg pučanstvo Zagore zove i Bijakova, planinski je masiv u Splitsko-dalmatinskoj županiji, koji dijeli Jadran od Zagore. Biokovo se nalazi na području gradova Makarska i Vrgorac, a proteže se od prijevoja Dubci na zapadu do prijevoja Sarnač na istoku, te od prijevoja Turija iznad Župe na sjeveru do makarskog poluotoka Osejava na jugu. Najviši vrh planine je Sveti Jure, visok 1762 metra, na kojem se nalazi tv odašiljač i do kojeg vodi Biokovska cesta duga 23 km. Sveti Jure je, sa svoja 1762 metra visine, najviši vrh Biokova i treći najviši planinski vrh Hrvatske, iza vrha Sinjal na Dinari (1831 m) te vrha Kamešnica na Kamešnici (1809 m). Do njega je moguć pristup planinarskim stazama, kao i Biokovskom cestom, najvišom hrvatskom prometnicom. Sa Svetog Jure se pruža fantastičan pogled na Makarsko primorje, otoke i Zabiokovlje. Područje planine Biokovo je proglašeno Parkom prirode 1981. godine. 

Po okupljanju u Varaždinu, desetero sudionika iz svih krajeva naše biskupije zaputilo se put Makarske i Biokova. Okrijepljeni jutarnjom molitvom sudionici su krenuli put vrha. Odabrana ruta uspona vodila je kroz krške putove obasjane popodnevnim suncem. Trosatni dinamičan uspon protekao je u razgovorima, molitvi, šali i uživanju u ljepoti prirode i pogleda koji su se pružali svugdje oko nas, a sve pod budnim okom vlč. Tihomira Koseca, povjerenika za mlade naše biskupije.

Po dolasku kod planinarske kuće pod samim vrhom, uslijedio je uspon do samog vrha, sv. Jure, te slavlje svete mise u kapelici.

Idući smo dan započeli jutarnjom molitvom s pogledom na Makarsku rivijeru te okrepljeni doručkom krenuli put Vošca odakle se stere jedan od najlijepših pogleda na Makarsku rivijeru. 

Pluća napunjenih svježeg planinskog zraka i radosni zbog još jednog lijepog zajedničkog uspona, sudionici su se uputili u podnožje. Po dolasku k autima, uslijedila je kratka zajednička molitva zahvale na svim dobročinstvima koje nam je dobri Bog podario u ova dva zajednički provedena dana te se zadovoljnih srdaca zaputili put Varaždina. Tebi, dragi čitaoče, upućuju poziv da im se pridružiš na slijedećem izletu! 
 
(tekst: M.K., fotografije: B.H.)


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika