Protekle subote započela je nova sezona temeljne formacije animatora "Mladi za mlade" Varaždinske biskupije

Protekle subote započela je nova sezona temeljne formacije animatora "Mladi za mlade" Varaždinske biskupije
VARAŽDIN, 16.11.2019. Prošla je subota bila vrlo dinamična u župi sv. Fabijana i Sebastijana u Varaždinu. Naime, tridesetak mladih iz 15 župa s područja naše Varaždinske biskupije započelo prvi od pet vikenda temeljne formacije animatora „Mladi za mlade“ dok je na večer održan prvi pripremni dekanatski susret mladih Istočno i Zapadnovaraždinskog dekanata za Susret hrvatske katoličke mladeži u Zagrebu 2020. godine.

Formacija animatora projekt je čiji su nositelji Ured HBK za mlade, Salezijanska obitelj i Povjerenstvo za pastoral mladih pojedinih biskupija, a sastoji se od temeljne formacije, opće specijalizacije, specijalizacije instruktora i duhovnih obnova za animatore instruktore. Ciljevi temeljne formacije, koja je i ove godine započela u Varaždinskoj biskupiji, jesu promicati jedan drugačiji način volonterstva, uključiti mlade laike u život Crkve i društva, stvarati vezu među mladima i povezivati ih unutar dekanata i biskupije, dati mladima smjernice djelovanja u župama kako bi bili na pomoć svojim župnicima i katehetama u župama, pripremiti mlade za rad s djecom i mladima. Ove godine s formacijom je započela sedma generacija animatora u Varaždinskoj biskupiji. 

Formativni vikend započeo je uvodnom molitvom koju je predvodio vlč. Tihomir Kosec, predstojnik Ureda za pastoral mladih Varaždinske biskupije. Uslijedilo je upoznavanje sa radom i programom Ureda za pastoral mladih Varaždinske biskupije od strane vlč. Koseca i tajnice Ureda Marte Kranjčec. Sam program vikenda sastojao se od radionica u malim grupama, vježbi, igara, banseva i predavanja. Tema prvog susreta bila je: Animator – Tko? Što? Kako? Program su vodili animatori instruktori i pomočni animatori: Mateja Marčun, voditeljica formacije, Petra Herceg, Lea Miloš te Luka Herceg. Svoj prvi vikend završili su sakramentem pomirenja te slavljem sv. mise koju je predslavio župnik domaćin vlč. Josip Đurin u zajedništvu sa đakonom Filipom Jakupecom koja je ujedno bila i početak prvog pripremnog dekanatskog susreta mladih Istočno i Zapadnovaraždinskog dekanata za Susret hrvatske katoličke mladeži u Zagrebu 2020. godine čija je tema bila "Svadba u Kani". Mladi su kroz igru, razgovor o Biblijskom tekstu i molitvu upoznali druge mladie iz dekanata koji će sudjelovati na Susretu hrvatske katoličke mladeži, promišljali o osobnom doživljaju rečenice: Što god vam rekne, učinite koje je ujedno i geslo susreta u Zagrebu te osmislili karitativno djelo koje će praktično provesti u svojoj župnoj zajednici.               

Sljedeći vikend temeljne formacije bit će u siječnju iduće godine u župi Molve pod naslovom „Identitet animatora“. Radujemo se novom susretu, zajedničkom radu i molitvu, duhovnoj i radosnoj atmosferi.


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika