Održano 2. taborovanje katoličke mladeži Varaždinske biskupije

Održano 2. taborovanje katoličke mladeži Varaždinske biskupije

Od 17. do 20. srpnja u župi sv. Ferdinanda kralja, u Ferdinandovcu, u organizaciji Bratovštine sv. Ferdinanda te župe sv. Ferdinanda kr., a pod pokroviteljstvom Ureda za pastoral mladih Varaždinske biskupije, održano je 2. po redu taborovanje katoličke mladeži Varaždinske biskupije.

Mladi i djeca taborovali su u šatorima iza ribičkog doma „Štuka“. Taborovanje je održano pod geslom: „Hajdete za mnom i učinit ću vas ribarima ljudi“ (Mk 1, 17), dok je za himnu susreta izabrana prigodna pjesma „Pusti mreže te.“ Svaki je dan bio ispunjen raznovrsnim aktivnostima za duh i tijelo. Tako, svakog jutra, nakon buđenja i osobne higijene, bilo je „Duhovnog razgibavanja“, odnosno, vježbanja uz molitvu. Nakon doručka, uslijedile su prigodne kateheze koje su vodili vjeroučitelj Robert Ščuka te vjeroučiteljice Elizabeta Levačić i Dubravka Červek.

U tri različite kateheze mladi su razmišljali što to znači ostaviti sve i poći za Isusom, tko su vukovi koji priječe dolazak do Isusa te kakva je i što je mreža u koju se često zapetljamo i ne znamo kojim putem trebamo ići.  Jedno popodne organiziran je izlet na Dravu gdje smo posjetili i stanište lastavica bregunica. Iako nije bilo dozvoljeno prskati se vodom, teško je bilo odoljeti.

Svaku smo večer pješačili šumom do crkve na svetu misu, da se susretnemo s Gospodinom. To je bio poseban ugođaj: udisati svjež šumski zrak, osluškivati pjev svakovrsnih ptica i osjećati ubode komaraca Smile. Putem smo se upoznali još više i zavoljeli šetnju kao odličan oblik aktivnosti kroz ljeto. Svaku večer, nakon povratka sa svete mise i večernje molitve, uslijedila je priča za laku noć koju su svi nestrpljivo iščekivali, a koja nas je poticala na razmišljanje o samima sebi i odvažnosti da krenemo za Isusom. Ugođaj pričanja još je posebniji uz logorsku vatru. Ostala popodneva iskoristili smo za različite društvene i štafetne igre.

U nedjelju je uslijedio još jedan izlet, odlazak na mladu misu vlč. Marijana Kovačića u susjednu župu Podravske Sesvete. Tamo smo, nakon mlade mise, svaki pojedinačno primili mladomisnički blagoslov te se svi zajedno fotografirali sa mladomisnikom. Duhovno su nas pratili vlč. Daroslav Benjak, domaći župnik, i povjerenik za mlade Varaždinske biskupije, vlč. Tihomir Kosec, koji su nam cijelo vrijeme bili na raspolaganju za sv. ispovijed i razgovor.  Ovo je taborovanje pokazalo da se mladi i djeca mogu družiti bez psovki, mobitela, TV-a, i ostalih stvari koja nas zapliču u mrežu ovoga svijeta. Taborovanje je završilo zajedničkim druženjem sudionika s mještanima i svima koji su bili uključeni u organizaciju taborovanja, uz obećanje: „Vidimo se i druge godine!“

 

Dubravka Červek