Održani dekanatski susreti Gornjovaraždinskog i Varaždinsko-topličkog dekanata

Održani dekanatski susreti Gornjovaraždinskog i Varaždinsko-topličkog dekanataPETRIJANEC, OŠTRICE, 04.03.2017. Proteklog vikenda održana su dva dekanatska susreta, i to za mlade Gornjovaraždinskog  i Varaždinko-topličkog dekanata.. Bili su to ujedno i pripremni susreti sa katehezama za nadolazeći Susret hrvatske katoličke mladeži u Vukovaru 29. i 30. travnja ove godine. U priloženim izvješćima saznajte što se događalo na pojedinim susretima.
PETRIJANEC

U subotu, 4. ožujka, u Župi sv. Petra i Pavla u Petrijancu održan je dekanatski susret mladih. Mlade je na početku pozdravio i izrazio dobrodošlicu vlč. Ivica Sakač, župnik petrijanečki. Zatim je vlč. Petar Mlakar, kapelan ivanečki i povjerenik za pastoral mladih našeg Gornjovaraždinskog dekanata upoznao detaljnije mlade sa programom i tehničkim stvarima vezanim uz Susret hrvatske katoličke mladeži u Vukovaru, koji se bliži. Geslo susreta u Vukovaru je "Krist, naša nada". U ovom susretu mladi su zato imali prilike čuti dva svjedočanstva iz konkretnog života, kada se Krist doista pokazao kao čvrsto uporište i pouzdana nada čovjeku kojeg nevolje života ljuljaju u temeljima njegovog bića. Prvo svjedočanstvo iznijeli su Lovro i Nikolina Mlakar, mladi bračni par, koji su mladima posvjedočili teško iskustvo komplikacija u Nikolininoj prvoj trudnoći, kada liječničke prognoze nisu davale nikakve nade za daljnji razvoj djeteta, ali je uz pomoć vjere i molitve ipak sve ispalo dobro, iznad svih očekivanja. Drugo svjedočanstvo iznijela je Lucija Šambar, progovorivši o iskustvu bolesti i smrti svoga oca, kada stvari nisu ispale onako kako je njezina obitelj priželjkivala, nadajući se ozdravljenju, ali su kroz sve to iskusili da ih Netko brižan nosi i daje snagu, mir i utjehu. Tako smo mogli kroz ova svjedočanstva doživjeti da na Gospodina kao našu nadu možemo računati u svim prilikama i neprilikama života, bilo da se situacije razviju onako kako želimo, bilo da se razviju drugačije - sve ima svoje razloge, a On nam u svemu tome pomaže. Nakon svjedočanstava slavili smo svetu Misu i iznijeli Gospodinu svoje osobne zahvale i molitve te preporučili u Njegov blagoslov sve mlade koji će 29. i 30. travnja prisustvovati Susretu u Vukovaru. Susret smo završili ugodnim druženjem u pastoralnoj dvorani, uz okrepu koju su nam pripremili domaćini.

(tekst i fotografije: P.M.)

OŠTRICE

U subotu, 4.3.2017. u Oštricama, održan je treći dekanatski susret mladih Varaždinsko-topličkog dekanata. Na susretu se okupilo oko 20-tak mladih. Susret je kao i prethodni susreti, služio kao priprema za SHKM u Vukovaru.  Tema susreta bila je „Molitva je nada“. Na početku susreta riječi pozdrava mladima upustio je dekanatski povjerenik za mlade Varaždinsko-topličkog dekanata i ujedno župnik domaćin, vlč. Mario Rukelj.
 
Kateheza je započela zajedničkom molitvom nakon koje je uslijedila motivacijska igra „Ispričajmo priču“.  Molitvu i igru predvodila je dekanatska animatorica Magdalena Bešenić.
Nakon vesele igre, uslijedio je teološki dio kateheze kojeg je predvodila dekanatska vjeroučiteljica Katarina Kunić. U ovom dijelu kateheze, mladi su imali priliku upoznati se s molitvom kao i njenim različitim oblicima. Nakon toga, slijedilo je pisanje vlastitih molitava koje su zatim bile zalijepljene na zrca krunice izrađene na hamer papiru. Za kraj kateheze održana je meditacija koju je predvodila dekanatska animatorica Mateja Marčun.
 
Nakon kateheze slijedila je misa u župnoj crkvi Sv. Fabijana i Sebastijana koju je predvodio župnik domaćin, vlč. Mario Rukelj, a potom je uslijedilo druženje.

 (tekst i fotografije: M.M.)