ODRŽANI DEKANATSKI SUSRETI DONJOVARAŽDINSKOG, LUDBREŠKOG I BEDNJANSKOG DEKANATA

ODRŽANI DEKANATSKI SUSRETI DONJOVARAŽDINSKOG, LUDBREŠKOG I BEDNJANSKOG DEKANATAVARAŽDIN, KAMENICA, RASINJA, 31.03.2017. Protekla dva vikenda održana su tri dekanatska susreta, i to za mlade Donjovaraždinskog, Ludbreškog i Bednjanskog dekanata. Bili su to ujedno i pripremni susreti sa katehezama za nadolazeći Susret hrvatske katoličke mladeži u Vukovaru 29. i 30. travnja ove godine. U priloženim izvješćima saznajte što se događalo na pojedinim susretima.
KAMENICA
 
U subotnje veče, dana 11.3. održan je susret mladih vjernika Bednjanskog dekanata u župnoj crkvi Sv. Bartola u Kamenici. Susret je započeo slavljem svete euharistije u 17:00 sati koju je predvodio jesejanski župnik i povjerenik za mlade Bednjanskog dekanata, vlč. Danijel Herceg u koncelebraciji vlč. Branka Horvata, kapelana župe Lepoglava. Četrdesetak mladih vjernika uvodnim riječima pozdravio je vlč. Danijel Herceg te najavio katehezu čija tema je bila “Vjera, nada, ljubav= temelji dobrih odnosa u vezi” koja je zatim uslijedila. Mladi bračni par Vučić, preko zanimljivog svjedočanstva, mladima je  približilo što zapravo brak podrazumijeva te s kojim se nedaćama i križevima bračni supružnici susreću. U svom svjedočanstvu veću pozornost bračni par pridao je predbračnoj čistoći te ukazao na  njezinu  vrijednost i značaj.
Tijekom kateheze, mladi su na trenutak zaboravili na blještavilo svijeta te su si posvjestili nešto više o obitelji, njezinom značaju i ulozi. Shvatili su pravu vrijednost obitelji te na koje načine ju njegovati kako bi, samim time u obitelji uvijek bivala sloga, međusobno uvažavanje i poštovanje te povrh svega ljubav- sveza savršenstva kao što navodi i apostol Pavao u svojoj poslanici Kološanima. Uz važnost obitelji osvijestili su koliko je važno međusbno uvažavanje partnera u vezi te svetost svoga tijela.
Nakon kateheze, mladi su u veselom ozračju nastavili druženje u župnoj dvorani.
 
                                                                  (Tekst i fotografije: Sara Gašparić, Stela Posavec)
 
RASINJA

U subotu, 18. ožujka održan je 4. i završni susret priprema za SHKM. Susret se održao u župi Rasinja na kojem je bilo prisutno dvadesetak mladih. Susret je započeo sv. Misom koju je predvodio vlč. Damir Tito Šmintić. Nakon mise bio je križni put vani oko crkve kojeg je predvodio vlč. Kristijan Stojko, ludbreški kapelan. Završetkom križnog puta vratili smo se u crkvu gdje je svoje svjedočanstvo o obraćenju iznijela Marija Cingula. Istaknula je da nam Bog uvijek daje nove prilike da nakon svakog našeg pada ustanemo, ali nas ponekad treba malo jače „šokirati“ da bismo shvatili što želi od nas. Također je rekla da Bog ima plan za svakoga od nas, iako nam u tom trenu nije jasno zašto se određene stvari događaju na takav način. Nakon svjedočanstva je bilo kratko klanjanje pred Presvetim koje je bilo popraćeno pjesmom. Za vrijeme klanjanja je bila prilika za sv. Ispovijed. Završetkom klanjanja, mladi su nastavili sa druženjem uz prilično jake dojmove susreta.
 

(Tekst i fotografije: Nina Habijan)
 
VARAŽDIN
 
U subotu, 25. ožujka 2017. godine, u prostorima kapucinskog samostana u Varaždinu, održan je četvrti dekanatski susret mladih Donjovaraždinskog dekanata. Tema je bila "Mojih 5 minuta slave".

Na samom početku mlade je, uz vikara župe sv. Vida u  Varaždinu fra Miju Šarčevića, pozdravio povjerenik za mlade Varaždinske biskupije, vlč. Tihomir Kosec te kroz himnu susreta "Krist, naša nada" mlade uveo u molitvu kojom je sam susret i započeo. Poslije konkretnih obavijesti o prijavama za SHKM u Vukovaru, pjesme i molitve; uslijedila je kateheza koju su pripremile župne animatorice Marijana Kolednjak i vjeroučiteljica Jelena Grabant. Mladi su kroz igru i razgovor promišljali o prepoznavanju svog mjesta u župnoj zajednici današnjem društvu na temelju biblijskog odlomka (Mt 25, 14-30). Mladi su se pokušali upoznati s kršćanskim poimanjem rada, shvatiti da je rad sudjelovanje u Božjem stvarateljskom djelu te se međusobno potakli i ohrabrili na konkrtenu akciju i davanje u svojoj domovini.

U 19 sati mladi su sudjelovali na redovitoj sv. misi u 19 sati. Na dekanatskom susretu koji je bio prožet smijehom, igrom, pjesmom i radošću okupilo se osamdesetak mladih, a nakon „službenog“ dijela druženje je nastavljeno, dobrotom domaćina, u župnim prostorijama uz okrepu tijela, pjesmu i smijeh. :-)
 
(Tekst i fotografije: M.K.)