Održan susret dekanatskih povjerenika, animatora i suradnika Ureda za pastoral mladih Varaždinske biskupije

Održan susret dekanatskih povjerenika, animatora i suradnika Ureda za pastoral mladih Varaždinske biskupije
LUDBREG, 1.10.2016. Proteklog petka i subote u Pastoralnom centru Varaždinske biskupije u Ludbregu održan je susret dekanatskih povjerenika - svećenika, vjeroučitelja i animatora sa vlč. Tihomirom Kosecom, povjerenikom Ureda za pastoral mladih i suradnicima Ureda. 

Prva večer ovog dvodnevnog susreta protekla je u "ležernijem" tonu, u molitvi, razgovoru i druženju dok su se drugog dana "potfrknuli rukavi". Drugog dana susret je započeo riječima pozdrava, molitvom i kratkim nagovorom predstojnika Ureda za pastoral mladih mlade, vlč. Tihomira Koseca. U nastavku vlč. Kosec održao je prigodnu katehezu o izazovima animatora, tj. kako upravljati sobom te što činiti kad nisi na vrhu nego negdje između, posrednik, kako djelovati iz sredine. Vlč. Kosec iznio je konkretna područja života svakog čovjeka o kojima svatko, osobito animator, treba voditi računa, preispitivati ih te Božjom milošću i snagom rasti. 

Po završetku kateheze uslijedilo je predstavljanje godišnjeg plana za školsku i akademsku godinu 2016./2017. Ureda za pastoral mladih Varaždinske biskupije s naglaskom na oživljavanje biskupijskog susreta mladih u Molvama, Susretu hrvatske katoličke mladeži u Vukovaru te osnivanje Planinarsko - biciklističke te Odbojkaške sekcije Ureda. Uz ove događaje naglasak je stavljen i na tri "zajednička stupa" pastoralne godine - Holywin, 17. križni put mladih Varaždinske biskupije te Duhovsko bdijenje mladih. Vlč. Kosec istaknuo je i važnost službene web stranice u lakšoj međusobnoj komunikaciji, ali i najavi odnosno prezentiranju aktivnosti od župske do biskupijske razine. Na stranici se nalaze informacije o svim aktivnostima na biskupijskoj razini, godišnji plan rada, informacije o dekanatskim povjerenicima i animatorima te vrijedni materijali za nedjeljnu liturgiju s mladima (misna čitanja, prijedlog pjesama, molitve vjernika i naslovni slajdovi) i brojni drugi kvalitetni materijali koji se redovito pripremaju. Također je istaknuta važnost korištenja i Facebook-a i službene Facebook stranice u pristupu i komunikaciji s mladima putem službene stranice i pokretanja dekanatski grupa. U pripremi je i popis zajednica mladih po dekanatima te vrijeme i mjesto gdje se održavaju njihovi susreti, kako bi se mladi što bolje i aktivnije uključili u život Crkve.

Predstavljene su i pojedine, aktivnije zajednice unutar biskupije koje na osobiti način doprinose bogatstvu duhovnosti i aktivnosti koje nudi naš pastoral mladi - Zbor mladih Varaždinske biskupije, Planinarsko - biciklistička te Odbojkaška sekcija, Zdrug katoličkih skauta Varaždinske biskupije , Katolički malonogometni turniri Varaždinske biskupije (KMNT VB), pokret Kursiljo, molitvena zajednica Totus Tuus, Frama te Teen star. U suradnji sa Uredom za pastoral u medijima, suradnicima je ponuđena i edukacija mladih pod nazivom "Mediji i medijska pismenost" kroz tri sususreta organizirana u obliku kratkih predavanja i radionica. Više detalja potražite ovdje.    

Kako "razigrati" pastoral mladih u svojem dekanatu, koje su njegove prednosti ali i poteškoće na koje se nailazi, na primjeru Bednjanskog dekanata u kratkom izlaganju donjela nam je vjeroučiteljica Gabrijela Belčić.

Na susretu se rapravljalo i o pojedinim aktualnim problemima s kojima se suradnici svakodnevno susreću te je najavljen novi susret suradnika. Susret je završio zajedničim ručkom, druženjem i međusobnom izmjenom iskustava.

Ovdje možete preuzeti i aktualne materijale, vezane uz godinu pred nama. 

Godišnji plan 2016./2017.

Suradnici Ureda 2016./2017.

Letak_1. strana

Latak_2.strana
 
(M. K.)
fotografije: D. Č.


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika