Održan susret dekanatskih povjerenika, animatora i suradnika Ureda za pastoral mladih Varaždinske biskupije

Održan susret dekanatskih povjerenika, animatora i suradnika Ureda za pastoral mladih Varaždinske biskupije
GORNJI KNEGINEC, 25.9.2021. Protekle subote u pastoralnom centru župe sv. Marije Magdalene u Gornjem Knegincu održan je susret dekanatskih povjerenika - svećenika, vjeroučitelja, animatora i suradnika sa vlč. Tihomirom Kosecom, predstojnikom Ureda za pastoral mladih naše biskupije. 

Susret je započeo riječima pozdrava i molitvom. U nastavku je vlč. Kosec održao prigodnu katehezu o izazovima animatora, osobito u ovo vrijeme pandemije COVID-19 koja je donjela dodatne izazove u pastoralnom radu i aktivnostima. Vlč. Kosec je kao temelj svoje kateheze uzeo odlomak iz Evanđelja po Luki o pozivu prva četiri učenika. Isus poziva svoje prve učenike u trenutku kad su oni ispirali mreže, tj. kad su iscrpili sve svoje ljudske snage u svom lovu. Tako je i u duhovnom djelovanju i služenju, potrebno je dati svoj maksimum, "isprati mreže" svojih talenata i mogućnosti, ali u tom trenu nedostatka naših snaga znati sve prepustiti Gospodinu, u vjeri da će On učiniti što je dobro i potrebno.  

U nastavku, povjerenik je predstavio nove suradnike Ureda te novi godišnji pastoralni plan za školsku i akademsku godinu 2021./2022. Ureda za pastoral mladih Varaždinske biskupije, koji će se provoditi u skladu sa aktualnom epidemiološkom situacijom. U prvom tromjesječju očekuju nas "Veni Sancte Spiritus" za studente i srednjoškolce, biskupijski susret mladih "Marija fest 2021." u Molvama te adventska duhovnu obnova za mlade - "Četvrtkuj Advent u katedrali". Uz ove događaje naglasak je stavljen i na tri "zajednička stupa" pastoralne godine - Holywin, 22. križni put mladih Varaždinske biskupije te Duhovska devetnica sa Duhovskim bdijenjem mladih. Istaknuta je i važnost službene web stranice u lakšoj međusobnoj komunikaciji, ali i najavi odnosno prezentiranju aktivnosti od župske do biskupijske razine. Na stranici se nalaze informacije o svim aktivnostima na biskupijskoj razini, godišnji plan rada, informacije o dekanatskim povjerenicima i animatorima, vrijedni materijali za nedjeljnu liturgiju s mladima (misna čitanja, prijedlog pjesama, molitve vjernika i naslovni slajdovi) i brojni drugi kvalitetni materijali koji se redovito pripremaju. Također je istaknuta važnost korištenja i Facebook-a i Instagram-a i službenih stranica Ureda na spomenutim društvenim mrežama u pristupu i komunikaciji s mladima i pokretanja dekanatski grupa. U pripremi je i popis zajednica mladih po dekanatima te vrijeme i mjesto gdje se održavaju njihovi susreti, kako bi se mladi što bolje i aktivnije uključili u život Crkve.

Predstavljene su i pojedine sekcije i aktivnije zajednice i pokreti unutar biskupije koje na osobiti način doprinose bogatstvu duhovnosti i aktivnosti koje nudi naš pastoral mladih - Temeljna formacija animatora "Mladi za mlade", Zbor mladih Varaždinske biskupije, Planinarska sekcija, Frame koje djeluju na području biskupije, zajednica Totus Tuus, pokret Kursiljo, Katolički malonogometni turniri Varaždinske biskupije (KMNT VB), krizmanički malonogometni i odbojkaški turniri te duhovni centri naše biskupije. 

Na susretu se rapravljalo i o pojedinim aktualnim problemima s kojima se suradnici svakodnevno susreću. Susret je završio zajedničim ručkom, druženjem i međusobnom izmjenom iskustava.

Materijale vezane uz godišnji pastoralni plan Ureda za pastoral mladih možete preuzeti na priloženim poveznicama.

Godišnji plan Ureda za pastoral mladih Varaždinske biskupije 2021./2022.

Godišnji plan Ureda za pastoral mladih Varaždinske biskupije 2021./2022._plakat

Godišnji plan Ureda za pastoral mladih Varaždinske biskupije 2021./2022._letak 1

Godišnji plan Ureda za pastoral mladih Varaždinske biskupije 2021./2022._letak 2

Ured za pastoral mladih Varaždinske biskupije_suradnici 2021./2022.


Slika
Slika
Slika
Slika