Održan susret dekanatskih povjerenika, animatora i suradnika Ureda za pastoral mladih naše biskupije

Održan susret dekanatskih povjerenika, animatora i suradnika Ureda za pastoral mladih naše biskupije
TRNOVEC BARTOLOVEČKI, 26.9.2020. Protekle subote, na spomendan sv. Kuzme i Damjana, u pastoralnom centru župe Majke Božje Snježne u Trnovcu Bartolovečkom održan je susret dekanatskih povjerenika - svećenika, vjeroučitelja, animatora i suradnika sa vlč. Tihomirom Kosecom, predstojnikom Ureda za pastoral mladih naše biskupije. 

Susret je započeo riječima pozdrava i molitvom Jutarnje Božanskog časoslova. U nastavku vlč. Kosec osvrnuo se na proteklu pastoralnu godinu i održao prigodnu katehezu o izazovima animatora, osobito u ovo vrijeme pandemije COVID-19 koja je donjela dodatne izazove u pastoralnom radu i aktivnostima. Vlč. Kosec iznio je konkretna područja života svakog čovjeka o kojima svatko, osobito animator, treba voditi računa, preispitivati ih te Božjom milošću i snagom u njima rasti. 

Tajnica Ureda Marta Kranjčec predstavila je nove suradnike Ureda, osobito novoimenovanog studentskog kapelana vlč. Hrvoja Damiša, ujedno i domaćeg župnika, te predstavila godišnji pastoralni plan za školsku i akademsku godinu 2020./2021. Ureda za pastoral mladih Varaždinske biskupije, koji će se provoditi u skladu sa aktualnom epidemiološkom situacijom i uputama Civilnog stožera. U prvom tromjesječju očekuju nas "Veni Sancte Spiritus" za studente i srednjoškolce, biskupijski susret mladih "Marija fest 2020." u Molvama te adventska duhovnu obnova za mlade - "Četvrtkuj Advent u katedrali". Uz ove događaje naglasak je stavljen i na tri "zajednička stupa" pastoralne godine - Holywin, 21. križni put mladih Varaždinske biskupije te Duhovska osmina sa Duhovskim bdijenjem mladih. Istaknuta je i važnost službene web stranice u lakšoj međusobnoj komunikaciji, ali i najavi odnosno prezentiranju aktivnosti od župske do biskupijske razine. Na stranici se nalaze informacije o svim aktivnostima na biskupijskoj razini, godišnji plan rada, informacije o dekanatskim povjerenicima i animatorima, vrijedni materijali za nedjeljnu liturgiju s mladima (misna čitanja, prijedlog pjesama, molitve vjernika i naslovni slajdovi) i brojni drugi kvalitetni materijali koji se redovito pripremaju. Također je istaknuta važnost korištenja i Facebook-a i Instagram-a i službenih stranica Ureda na spomenutim društvenim mrežama u pristupu i komunikaciji s mladima i pokretanja dekanatski grupa. U pripremi je i popis zajednica mladih po dekanatima te vrijeme i mjesto gdje se održavaju njihovi susreti, kako bi se mladi što bolje i aktivnije uključili u život Crkve.

Predstavljene su i pojedine sekcije i aktivnije zajednice i pokreti unutar biskupije koje na osobiti način doprinose bogatstvu duhovnosti i aktivnosti koje nudi naš pastoral mladih - Temeljna formacija animatora "Mladi za mlade", Zbor mladih Varaždinske biskupije, Planinarska sekcija, Frama, Zajednica Totus Tuus, pokret Kursiljo, Taize zajednica, Katolički malonogometni turniri Varaždinske biskupije (KMNT VB) i krizmanički malonogometni i odbojkaški turniri te duhovni centri naše biskupije. 

Na susretu se rapravljalo i o pojedinim aktualnim problemima s kojima se suradnici svakodnevno susreću. Susret je završio zajedničim ručkom, druženjem i međusobnom izmjenom iskustava.

Materijale vezane uz godišnji pastoralni plan Ureda za pastoral mladih možete preuzeti na priloženim poveznicama.


Godišnji plan Ureda za pastoral mladih Varaždinske biskupije 2020./2021.

Godišnji plan Ureda za pastoral mladih Varaždinske biskupije 2020./2021. - plakat

Godišnji plan Ureda za pastoral mladih Varaždinske biskupije 2020./2021. - letak 1

Godišnji plan Ureda za pastoral mladih Varaždinske biskupije 2020./2021. - letak 2

Suradnici Ureda za pastoral mladih Varaždinske biskupije 2020./2021.

 


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika