Korizmeni susret mladih Đurđevačkog dekanata

Korizmeni susret mladih Đurđevačkog dekanata

U župi Podravske Sesvete, dana 3. ožujka 2007., održan je drugi susret mladih Đurđevačkog dekanata. Budući da se nalazimo u korizmenom vremenu, tema susreta je bila "Mijenjati se iskrenim odricanjem."

Susret je kao i uvijek počeo molitvom, a nakon toga je u uvodnom djelu bilo rečeno kako sama korizma nije lagana, jer ni vjera nije lagan put. Ukratko su protumačeni korizmeni "običaji i tradicije": pepeljenje glave, post, nemrs, pobožnost križnog puta, milosrđe, milostinja, odricanje…

Nakon toga smo krenuli razmišljati i razgovarati o glavnoj temi, tj. kako se možemo "mijenjati iskrenim odricanjem." Čega bi se mladi mogli odreći kako bi postali bolji ljudi? Osim već "tradicionalnih" odricanja od kave, alkoholnih pića, kolača, čokolade, interesantno je bilo čuti kako se mladi pitaju: "Zašto se nitko nije odrekao npr. psovke? Ili mržnje, vrijeđanja, ogovaranja, lažnog optuživanja? Zašto nitko nije odlučio poraditi na boljim odnosima među svojim prijateljima, susjedima, na fakultetu, poslu itd? " Bilo je još tu kojekakvih prijedloga za odricanje, a koji su puno važniji od kave ili čokolade, a i mogu nas zaista mijenjati u bolje ljude. Spomenute su bile i "suvremene ovisnosti": zabave, disco, kockanje, kladionice, kompjuteri, igrice, surfanje internetom, mobiteli… Ili kako je jedan mladić upitao: "Koliko dnevno vremena provedemo na mobitelu pišući poruke ili razgovarajući? A koliko vremena dnevno razgovaramo s Bogom?"

Uslijedio je zaključak kako se treba "iskreno odreći" da bi se i "iskreno promijenili, te postali bolji ljudi."

Nakon toga mladi su ukratko upoznati s križnim putom mladih Varaždinske biskupije koji će se održati 24. i 25. ožujka ove godine u našem dekanatu po župama Kalinovac – Ferdinandovac – Đurđevac. Pozvani su da se kao domaćini odazovu u što većem broju.

Susret je završio molitveno-meditativnom razmišljanjem kojeg je vodila Ivana Horvat iz Đurđevca. A cijeli susret je vodio vlč. Tomislav Leskovar, župnik iz Kozarevca i povjerenik za mlade u tom dekanatu.