Biskup Mrzljak: Krist donosi slobodu duše i to je jedini put do Kraljevstva Nebeskoga

Biskup Mrzljak: Krist donosi slobodu duše i to je jedini put do Kraljevstva Nebeskoga

dscn7069Gospodin nam je podario prekrasanu i sunčanu subotu. Naime, 30. kolovoza bio je dan „rezerviran“ za 2. hodočašće mladih Varaždinske biskupije u Ludbreg.

Upravo se u ludbreškom svetištu čuva relikvija krvi Kristove koja je podsjetnik na 1411. godinu kada je, za vrijeme svete mise, svećenik posumnjao da se kruh i vino zaista pretvaraju u tijelo i krv Kristovu. Tada se, za vrijeme pretvorbe, dogodilo čudo. Vino koje se nalazilo u kaležu, pretvorilo se u pravu, fizičku krv.

Mladi su u Ludbreg išli za „Tragovima Božjim“ - što je bilo i geslo samog hodočašća. Božjih tragova nije nedostajalo. Bogat program započeo je svetom misom koju je predvodio varaždinski biskup, mons. Josip Mrzljak. Biskup je poručio mladima da uvijek postoji lakši i teži put. Lakši put je današnjem čovjeku primamljiviji jer daje slobodu, no ta sloboda je vanjska, dolazi od ovoga svijeta. Isus pak od nas očekuje da hrabro nosimo svoje križeve, da budemo ustrajni u molitvi i da Ga u praksi nasljedujemo. To donosi onu istinsku slobodu - slobodu duše i to je jedini put do Kraljevstva Nebeskoga.


Slika Krista na križu - trag beskrajne Božje ljubavi prema čovjeku

Nakon euharistijskog slavlja uslijedila je pauza za ručak. Poslije ručka došlo je vrijeme za pobožnost križnoga puta, a onda je dobro došao odmor uz duhovitu katehezu vlč. Tihomira Koseca. Vlč. Kosec je govorio o raznim tragovima. Rekao je da tragovi uvijek upućuju na nekoga ili nešto. Slika praznog hladnjaka upućuje na to da je kuhinju vjerojatno posjetio neki neznani gost (tko zna - možda neki gladni mačak ). Nakon mnogih šaljivih tragova, došli smo i do onog neizbrisivog, a to je Krist na križu. Vječni je to trag beskrajne Božje ljubavi prema čovjeku. Slika Krista koji svoj život daje za svakoga od nas bila je odličan uvod u klanjanje pred Presvetim.

Program je završio Festivalom duhovne glazbe „Duga“. Iz sveg srca pjevalo se Gospodinu u zajedništvu na najljepšoj pozornici - samom svetištu Predragocjene Krvi kristove u Ludbregu. Mladi su svojim kućama otišli uz želje da radost koju su toga dana osjećali, živi u njima, dok ih Gospodin ponovo ne okupi na sljedećem hodočašću u Ludbregu.

U Ludbregu je na 2. hodočašću mladih Varaždinske biskupije svjedočilo vjeru više od 200 mladih iz cijele biskupije i šire, a mala grupa biciklista dovezla se iz Varaždina, dok je troje mladih čak pješačilo u Ludbreg iz Kašine. Na Festivalu "Duga" pjevali su i svirali mladi iz Rasinje, Močila, Bukovca, Ludbrega, Varaždina i okolice, a posljednje dvije godine cilj festivala je zajedničko slavljenje Krista i stavljanje Boga na prvo mjesto, ne sebe i svojih talenata koje je, naposljetku, Gospodin i darovao, već sve na njegovu slavu.

Ivan Kišić, jb

 

bh