5. pješačko hodočašće mladih Donjomeđimurskog dekanata na Mariju Bistricu

5. pješačko hodočašće mladih Donjomeđimurskog dekanata na Mariju Bistricu

PJEŠAČKO HODOČAŠĆE MLADIH DONJOMEĐIMURSKOG DEKANATA
Marija Bistrica, 30.srpanj do 1. kolovoz 2009.

Prije pet godina, posljednjeg vikenda u srpnju, skupina se sedamnaestero mladih iz Preloga i okolnih župa odlučila na nešto što prije 30, 40 i više godina bilo posve normalno, ali što je među suvremenim župljanima izazvalo veliko divljenje: poći na hodočašće na Mariju Bistricu pješke! Ove je godine, ta obnovljena starinska tradicija održana po peti puta – prvi mali jubilej. Hodočasnički je križa dobio urezanu i petu godinu – 2009.

Danas se malo ljudi odlučuje na ovakvo nešto. Što zbog nesigurnosti u vlastitu sposobnost, što zbog nedostatka vremena, što zbog umanjene udobnosti putovanja. Ipak, ovakva su hodočašća izvrstan put životnoga hoda k Bogu. Kroz određeno svjesno odricanje i žrtvu, slaveći Boga svojim hodom, prikazujući mu tako svoje molitve i zahvale. Tu je i zasigurno svjedočka dimenzija – jednih pred drugima u pomažući si u žezi dana, te pred onima kroz čija smo mjesta i pored čijih smo kuća prolazili te izazivali mnoge radoznale i začuđene poglede.

Trodnevno je hodočašće započelo u četvrtak, 29. srpnja, u 5 sati ujutro zajedničkom molitvom časoslova i hodočasničkim blagoslovom koji je u župnoj crkvi u Prelogu podijelio vlč. Antun Štefan, duhovnih u Dječačkom sjemeništu, zajedno sa domaćim župnikom, preč. Antunom Hoblajem. Prva dionica hodočašća bila je od Preloga do Biškupca, gdje su se mladi odmorili u župnom dvorištu. Nakon trosatnog odmora i okrjepe nastavili su do Podruta gdje su noćili u crkvi Kraljice Mira. Hodočasnike su jelom i pilom i u Biškupcu i u Podrutama počastili donatori. Svaki je odmor, pogotovo uz crkve bio i prigoda za zajedničku molitvu. U četvrtak su hodočasnici prošli sveukupno 47 km, dok je petak imao kraću trasu od 25 km od Podruta pa do Marije Bistrice. Zajednički je hod zaključen molitvom Križnog puta na Bistričkoj Kalvariji. Na Mariji Bistrici hodočasnicima pješacima bilo je omogućeno noćenje u župnoj dvorani. U subotu su se pješaci pridružili ostalima hodočasnicima u pobožnostima. Hodočašće je završilo tradicionalnim obilaskom Oltara i Kipa Majke Božje Bistričke, a povratak kući bio je vlakom.

Na ovom je hodočašću sudjelovalo 27-ero mladih iz šest župa Donjomeđimurskog dekanata – Preloga, Draškovca, Svete Marije, Donjeg Vidovca, Svetog Jurja u Trnju i Kotoribe. Iako većinom mlađi od 25 godina, dob hodočasnika pješaka protezala se od 15 pa do 50 godina starosti. Svi su oni mladi i duhom i tijelom što su i pokazali ustrajno izdržavši dvodnevni hod pa je stoga i opravdan naziv Pješačko hodočašće mladih Donjomeđimurskog dekanata.

 

Silvio Benč