3. pješačko hodočašće mladih Donjomeđimurskog dekanata na Mariju Bistricu

3. pješačko hodočašće mladih Donjomeđimurskog dekanata na Mariju Bistricu

Treće po redu Pješačko hodočašće mladih Donjomeđimurskog dekanata uspješno je završeno.

 

Hodočašće je započelo u četvrtak 26. srpnja 2007. godine u Prelogu. Mladi iz donjomeđimurskog dekanata su se okupili ispred župne crkve sv. Jakoba u Prelogu. Neki su do tamo došli pješke, a neki u pratnji roditelja. Kada su se svi okupili prečasni Antun Hoblaj, župnik iz Preloga i dekan donjomeđimurskog dekanata, pozvao je hodočasnike u crkvu gdje su se svi zajedno pomolili i dobili hodočasnički blagoslov. Nakon blagoslova i zajedničke fotografije ispred crkve, put im je bio pod nogama. Ove godine zbog razno raznih okolnosti na hodočašće je krenulo 23 pješaka hodočasnika od kojih je samo dvoje bilo starije od 25 godina. Cijelim putem vladala je jako vesela atmosfera. Hodočašćem su slavili Boga i prisjećali se kako su nekada njihovi preci isto hodočastili. Prvi dan, ručali su u restoranu, a za večeru su dobili salame i razne nareske + piće, a za tako dobru hranu zahvaljuju Bogu i anonimnim sponzorima.

Prvo noćenje s četvrtka na petak su imali i ove godine u Podrutama u vjeronaučnoj dvorani ispod crkve, a neki su spavali i u crkvi, hvala župniku koji im je to omogućio. Ove godine s obzirom na prošlu, na Mariji Bistrici nisu spavali u prostorijama sanitarnog čvora, već su od domaćeg župnika i rektora svetišta Majke Božje Bistričke vlč. Zlatka Korena dobili na korištenje jednu malu kućicu. Zajedno sa svojim župljanima su sudjelovali na zajedničkom križnom putu na Bistričkoj Kalvariji te na svečanom misnim slavlju. Povratak domovima ipak nije bio pješke već autobusima što su omogućili domaći župnici.

Pri samom dolasku, a i na samom odlasku, prvo i zadnje su se poklonili kipu Majke Božje Bistričke u crkvi i zahvalili joj što je bila uz njih na samom hodočašću kao i svakog dana, te što im je dala snage da mogu svi stići u Bistricu.

Mladi ljudi kažu da ih stariji ne razumiju, a stariji kažu da ih mladi ne razumiju. Na Bistrici to ne vrijedi, tamo i mladi i stari svi mole jednoglasno, okupljeni su zbog sličnih razloga.

Hodočasnici poručuju: „Hvala i svima koji su nas na samom našem hodočašću zaustavili i ponudili nam piće. Bog blagoslovio njih i sve ljude koje smo putem sreli.