2. susret mladih župe sv. Nikole Varaždin i mladih iz Jakopovca i Kaštelanca

Budući da se prvo druženje svima jako svidjelo dogovorili smo i drugi susret u prostorima župe sv. Nikole u Varaždinu. Požrtvovnošću bogoslova Petra, Matije, Marije Kolednjak i mladih iz Zajednice mladih župe sv.Nikole, pozvani smo k njima.

Vlč.Stjepan Mostečak, župnik župe Varaždinske Toplice, koji uvijek rado prihvaća i organizira druženja s mladima, potaknuo je i mlade iz Toplica da se odazovu i dođu na susret. I tako nas se 25-ero iz župe Var.Toplice na čelu sa župnikom uputilo na još jedan prekrasan susret mladih koji je ovaj put održan u prostorijama župe sv. Nikole u Varaždinu 22. lipnja 2010.

Nakon pozdrava i pjesme „Dobro mi došel prijatel" održano je uvodno izlaganje i razmišljanje o bogatstvu Euharistije. Da mlade zainteresira za Euharistiju bogoslov Petar je postavio vrlo zanimljivo pitanje: „Može li se Boga dodirnuti?"

Mladi su bili izazvani pitanjem, i ubrzo su iznosili vlastita iskustva i znanja koja su stekli. Odslušali smo Mozartov „Ave verum" uz prijevod prve strofe: „Zdravo, pravo Tijelo rođeno od Djevice Marije, koje je stvarno trpjelo i bilo žrtvovano na Križu, za čovjeka".

Podijeljeni u 4 grupe nastavili smo radom u grupama. Animatori su bili bogoslov Petar, Matija, Marijana i Anika. Grupe su imale tekstove o sv. Tarziciju, bl. Ivanu Merzu, viđenje mističarke Katje Livas iz Bolivije (isječak iz knjižice „sv. Misa") i o Misionarkama ljubavi.

Svaka grupa je dobila po 6-7 pitanja koja su bila temeljena na tekstu i našim životnim iskustvima. Potom je svaka grupa po svom predstavniku ukratko objasnila o čemu, tj. kome se razgovaralo u grupi i o tome koja bi bila pouka. Uslijedila je pauza uz prebogati stol koji su pripremili naši vrijedni domaćini.
Nastavili smo kvizom o sv. Petru i Pavlu i igrom znanja.

Susret smo završili sv.misom koju je predvodio kapelan župe sv.Nikole, vlč. Ivan Rak zajedno sa vlč. Stjepanom Mostečakom. Sviranje i pjevanje su animirali sami mladi. Propovijed je bila povezana s evanđeljem koje je vlč. Ivan lijepo pojasnio i aktualizirao mladima. Po završetku mise, mladi su ostali još dugo u zajedničkoj pjesmi pred crkvom, što je u večernjim satima bio osobito dojmljiv doživljaj za slučajne prolaznike. Zanimljiv je bio jedan od brojnih komentara mladih: „Danas sam prvi put napeto slušala sv. misu i mogu reći da mi nije bilo dosadno i da mi je sve prebrzo završilo."

Što reći osim Bogu hvala na vrijednim mladim ljudima koji su se žrtvovali primivši nas i hvala Gospodinu na mladima koji su došli i otvorili mu svoja srca.

 

Anika Sačić, Jakopovec