1. susret mladih iz Jakopovca i Kaštelanca i mladih župe sv. Nikole Varaždin

Na Uskrsni ponedjeljak 5. travnja 2010. u Jakopovcu, filijali župe Var.Toplice održan je prvi susret mladih iz župe sv.Nikole Varaždin, pod vodstvom bogoslova Petra Mlakara i voditelja Zajednice mladih Matije Mlakara s mladima iz Jakopovca i Kaštelanca. Susret je zauzetošću bogoslova Petra i animatorice Anike, u trajao pet sati, i održan je u kapeli sv. Jakova ap. Okupilo se 38-ero mladih različite dobi. Susretu nije mogao biti nazočan domaći župnik zbog župnog hodočašća u Lurd.

Za molitveni početak susreta otpjevali smo pjesmu „Učitelju,gdje stanuješ?". Potom smo odigrali igru upoznavanja s ciljem da se mladi upoznaju i opuste.
Kratko smo razmišljali o evanđelju toga dana, Lk 24,13-35, a zatim o Bibliji, o važnosti drugovanja s Biblijom svaki dan i osluškivanju Božje poruke nama. Nabrojeno je koji se sve izrazi koriste za Bibliju, od koliko se knjiga sastoji, koliko psalama itd. Zatim su mladi bili priupitani imaju li omiljeni dio u Bibliji. Uključili su se a odgovori su bili različiti: nekome je to Ps 23, nekome 1Kor 13, nekome Iv 1,1 itd. Uslijedila je kratka pauza uz okrjepu koju su pripremili mladi Jakopovca i Kaštelanca.

Poslije pauze i nekoliko pjesama, nastavili smo s čitanjem Biblije. Tekst je pripremio bogoslov Petar i to dio iz proroka Izaije 52, 13-15 i 53, 1-12. Nakon čitanja teksta ostali smo u tišini razmišljajući o snazi Božje riječi. Iako su se okupili i osnovnoškolci i srednjoškolci, nakon čitanja teksta svi su bili ozbiljni: posvjestivši si što je sve Isus pretrpio za svakoga od nas.

Da bi tekst što više približio mladima, Matija je spomenuo snagu Izaijinog proroštva; koji je Isusovu muku navijestio 500 god. prije Isusovog rođenja. Mladi su ostali zamišljen pod dojmom Božje poruke.

Nakon toga bogoslov je pozvao mlade da svoju vjeru shvate ozbiljno i da uče o njoj. Svima je dao preporuke o čitanju Biblije u svim životnim situacijama. Nakon toga, animatorica Anika, mladima je prikazala prezentaciju sa poticajnim mudrim mislima - o predanju Bogu, o važnosti malih stvari u svakodnevnom životu itd. Potom smo odigrali igru „Prikriveni dirigent" koja je kapelu ispunila smijehom i vedrinom. Molitvom smo na kraju zahvallili Gospodinu na svim Njegovim darovima, na mladima i na ovom lijepom i bogatom susretu. Uz gitaru i pjevanje duhovnih pjesama priveli smo naše druženje kraju.

 

Anika Sačić, Jakopovec