Zbor mladih varaždinske biskupije proveo je vikend u duhovnim vježbama na Veternici

Zbor mladih varaždinske biskupije proveo je vikend u duhovnim vježbama na Veternici
VETERNICA, 24.-26.02.2017. Zadnji vikend mjeseca veljače Zbor mladih Varaždinske biskupije proveo je na godišnjim zborskim duhovnim vježbama. Mjesto događaja bila je dobro poznata i svima draga Veternica.

Ove godine same je vježbe predvodio prvi duhovnik Zbora vlč. Damjan Koren, uz pomoć današnjeg duhovnika vlč. Tihomira Kosca i dirigenta Edija Vugrinca. Dani su bili satkani od molitve, razmatranja, slavljenja Euharistije, dok je naglasak bio stavljen na zajedništvo zboraša.

Prvog dana okupljena ekipa je nakon Svete mise bila potaknuta na promišljanje o vlastitom identitetu, karakteru, navikama te istinskom prijateljstvu.

Subotnje dopodne proveli smo u šutnji, koja je nadasve bila potrebna da se saberemo. Potrebni je bilo da  provedemo vrijeme u osobnom razmatranju, da osluškujemo što nam to Gospodin želi reći. Drugog dana glavni motivi razmatranja bili su grijeh, obraćenje te zajedništvo. Razmatranja su bila popraćena ohrabrujućim riječima vlč. Damjana, mnogim citatima i primjerima iz Svetog pisma. Poslijepodne bilo je rezervirano za druženje na otvorenom, prožeto radošću, smijehom, razgovorima i pjesmom. Zaigrali smo čak i šah, stolni tenis te odigrali zanimljivu nogometnu utakmicu. Veselje se nastavilo pjevanjem na Euharistiji. Darovani dan završio je klanjanjem pred Presvetim uz mnoge molitve satkane u našim srcima.

Nedjeljne razmatranje pojasnilo nam je što je to kušnja. Vlč Damjan  nam je naglasio kako trebamo uvijek slijediti Isusa, pitati se što bi On učinio, jer naše vlastite snage i upornost bez vjere nisu dovoljne da se suočimo sa izazovima današnjeg modernog društva. Kao primjer za razmatranje dana nam je bila kušnja Izraelskog naroda te neuspjelo nastojanje graditelja Babilonske kule.

Vikend proveden na Veternici potaknuo nas je da hrabrije i odlučnije slijedimo Isusovu riječ i sam nauk Crkve. Primili smo toplinu ne samo od sunčanih zraka, nego od svakog osmijeha dragih zboraša, svake molitve, svake dragocjene minute darovane od Oca kojeg imamo na Nebesima. Nadamo se da će plodove duhovnih vježbi prepoznati  i drugi kroz naše buduće zborske aktivnosti. Ojačani vraćamo se svakodnevnici (Heb 10,24-25 ).
(tekst: I.Matijašec, fotografije: S. Horvatić)