Završio prvi Stepinčev put od Krašića do Lepoglave!

Završio prvi Stepinčev put od Krašića do Lepoglave!
LEPOGLAVA, 25.6.2019. Na blagdan sv. Alojzija Gonzage iz Krašića je nakon molitve Jutarnje oko 7.30 sati u župnoj crkvi Presvetog Trojstva započelo hodočašće Stepinčevim putom koji je preko Zagreba i Marije Bistrice završio u Lepoglavi.

Više od 120 kilometara prošlo je pedesetak članova i prijatelja udruge Ekosspiritus, Bratovštine sv. Jakova apostola i Zdruga katoličkih skauta Zagrebačke nadbiskupije. Prvo noćenje bilo je u Kotarima, u starom samostanu sv. Leonarda , drugo u Zagrebu a slijedeća dva u Mariji Bistrici. Završetak je bio u Lepoglavi u utorak.

Sva mjesta koja su posjetili hodočasnici vezana su uz život našeg bl. Alojzija Stepinca mučenika Crkve za komunističkog vremena. Misu su u petak sudionici hodočašća slavili u crkvi sv. Leonarda u Kotarima u 19, a u subotu misa je bila u crkvi sv. Katarine u Zagrebu u isto vrijeme. U nedjelju je zagrebačka prvostolnica bila otvorena od 6.15 sati i tom se prigodom, hodočasnicima ovoga hodočašća, preuzvišeni gospodin biskup mons. Mijo Gorski obratio prigodnom riječju te predvodio molitvu Jutarnje. Nedjeljnu misu hodočasnici su slavili na Mariji Bistrici u 18 sati.

Završetak hodočašća bio je u utorak u Lepoglavi gdje su hodočasnici slavili sv. misu u župnoj crkvi Bezgrešnog začeća BDM koju je predvodio vlč. Tihomir Kosec, povjerenik za mlade Varaždinske biskupije u zajedništvu sa župnikom domaćinom mons. Andrijom Kišičekom; Brankom Horvatom, župnim vikarom, vlč. Markom Domiterom, tajnikom varaždinskog biskupa i fra Josip Vlašić, OFM iz Pazina.

U svojoj propovijedi vlč. Kosec je istaknuo važnost simbola koji očituju koji je naš identitet i kome pripadamo. Treba pokazati da cijeli narod ima hrabrosti trpjeti kao što je to bl. Alojzije Stepinac imao.
"U prvom čitanju možemo iščitati četiri čeznje svakog naroda, pa i našeg hrvatskog: 
  1. Abraham je na putu u obećanu zemlju - ljudska čežnja za vlastitom domovinom jer tamo može ostvariti svoja prava.
  2. Potreba za ostvarenjem - granice su uvijet slobode. Identitet poznaje granice.
  3. Imati pravog vođu - bude li spor, ljudi će stati; sjedne li, oni će leći; bude li prebrz i previše ispred, prestići će ga, bude li za njih molio, uzvratit će mu vlastitom svetošću.
  4. Kad se sve ovo ostvari (stav, raspoloženje, način života) - svetinje - one se ne prodaju i za njih se daje život. Takav je bio i naš blaženik, bl. Alojzije Stepinac.
Ne trebamo toliko moliti da Stepinac ćim prije postane svet već da mnogi (hrvati) uz njega postanu sveti", završava svoju propovijed vlč. Kosec.

Po završetku sv. mise gospodin Radovan Librić, tajnik udruge Ekosspiritus uručio je priznanja svim sudionicima koji su završili hodočašće Stepinčevim putem.

Pjevanje na sv. misi animirao je Zbor mladih Varaždinske biskupije predvođen svojim voditeljem Edijem Vugrinecom.

 
 
 


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika