Treći četvrtak "Adventa u katedrali" je pred nama!

Treći četvrtak "Adventa u katedrali" je pred nama!
VARAŽDIN, 17.12.2015. Pred nama je treći, posljednji četvrtak u sklopu duhovne obnove za mlade "Advent u katedrali" koju vodi biskupijski povjerenik za mlade, vlč. Tihomir Kosec, s početkom u 20 sati.

Tema proteklog, drugog četvrtka duhovne obnove za mlade "Advent u katedrali" o kojoj je stotinjak mladih predvođena biskupijskim povjerenikom za mlade vlč. Tihomirom Kosecom promišljala bila je "Glas ZA".
 
"Marija je čula Božji glas: razgovarajući se anđelom – jer je imala čisto srce, djetinje povjerenje za koje teolozi kažu da je stanje raja koje je ostalo upisano u ljudsko srce. Božji glas progovara, štiti, potiče, pohvaljuje i kori, po potrebi.
 
Onako kako se dogodilo s Isusom, tj. potreba da se zapiše njegov životopis da se ne zaboravi i da se zna kakav život treba nasljedovati, tako je i ono što je bilo u raju trebalo negdje zapisati: da se vrši – DEKALOG. Dekalog nakon, dugog putovanja pustinjom dobiva svoje posebno mjesto – u svetištu nad svetinama, smještenom u prostor hrama. Gdje smjestiti Božju česticu? Ondje gdje je nitko neće tražiti – u ljudsko srce!
S obzirom da je Božje čestica (savjest )smještena u rajski vrt, a taj vrt treba njegovati - savjest treba biti brižno njegovana! Ona je iznikla iz rajskog vrta, ona ima i to svjedočanstvo - iskustvo. No, postoji netko tko to svjedočanstvo, to stanje raja želi izbrisati iz memorije čovjeka, tj. prekinuti komunikaciju – to je đavao. Kako on to čini? Tako što želi proizvesti raj na zemlji, tj. učiniti suvišnom potrebu za njim kada ga imaš na zemlji. Ili, još bolje: proglasiti čovjeka bogom.
 
U čemu je danas problem savjesti? Savjest se brka s mišljenjem: JA MISLIM. Ja mislim ne znači i ZNATI. Dakle, više nema svjedočanstva, nego samo neka svojevoljna „otprilike“ projekcija utemeljena na pravu: SVI SU U PRAVU – onda više nema istine. I tako naš glas za Boga postaje sve tiši: kao kad moraš odgovarati a ne znaš – mucaš.
 
Naše nas mišljenje i osjećaji, naše prosudbe varaju, zato trebamo imati vanjski znak, znak za uzbunu ili odobravanje ako se radi o dobrom djelu. To je Božja riječ. Isus kaže da je došao vršiti pravo Očevo – i to je ispravan sud. Nama je svjedok Isus, vjerodostojan. Nisam došao ukinuti zakon nego ga dopuniti: volju Očevu, glas u savjesti, DEKALOG vršiti s ljubavlju. Otvori mi srce da vidim divote tvoga Zakona."

Riječi vlč. Koseca okupljene su mlade potakle na duboko promišljanje te još dublju pripravu srca za susret sa novorođenim Spasiteljem.


Ovog četvrtka, 17. prosinca 2015., očekuje nas i posljednja pripravna kateheza pod nazivom "Oduševi nas...". "Čim Elizabeta začu Marijin glas, zaigra joj čedo u utrobi. I napuni se Elizabeta Duha Svetoga i povika iza glasa." (Lk 1, 41-42) O-duše-vi nas, prodahni nas, daj nam svoga Duha, zagrij grudi ledene! Reci samo riječ i ozdravit će duša moja!

Vidimo se i ovog četvrtka!


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika