Sveta misa zahvalnica "Te Deum" za proteklu školsku i akademsku godinu

Sveta misa zahvalnica "Te Deum" za proteklu školsku i akademsku godinu
VARAŽDIN, 20.06.2021. Protekle nedjelje u varaždinskoj katedrali služena je sveta misa zahvalnica - Te Deum za proteklu akademsku i školsku godinu.

Svetu Misu u varaždinskoj katedrali s početkom u 19 sati predvodio je dr. sc. Hrvoje Damiš, studentski kapelan, u koncelebraciji s predstojnikom Ureda za pastoral mladih Varaždinske biskupije, vlč. Tihomirom Kosecom. Pjevanje na misi animirao je Zbor mladih Varaždinske biskupije na čelu s voditeljem Damijanom Turkovićem.

U svojoj homiliji vlč. Damiš naglasio je važnost zahvalnosti. "Kada dođe kraj akademske i školske godine, ili pak kad završimo studij, u nama zna nastati praznina. Ne znamo što i kako dalje. U tim je trenucima važno zahvaljivati. Tako i u našim odnosima u našim obiteljima, u našim prijateljstvima, kada možda zahlade odnosi i počnemo osobe podrazumijevati, potrebno je srčano zahvaljivati na tim osobama koje su nam darovane. A ne zahvaljujemo nekom nepoznatom bogu već Bogu Isusa Krista. Vlč. Damiš također ističe važnost trajnog napredovanja u vjeri ali i u intelektualnom napredovanju s obzirom na Isusov poticaj "ulaska u lađu i 'prijelaska' preko". Brod je, doduše, najsigurniji kad je u luci usidren, ali nije napravljen da tamo i bude jer mu to nije svrha. U tom smislu, za pravi duhovni rast nije dovoljno samo nedjeljom čuti evanđelje već je potrebno češće u ruke uzeti sv. pismo i promišljati nad njime, iako će nas na tom putu rasta na moru života pratiti i patnje i boli, što je otajstvo koje možda nikada nećemo razumijeti. Tada je potrebno reći Isusu što nas muči, da nam je teško, ali nakon toga predati Mu sve u ruke i vjerovati da nas vodi k cilju u vječnosti. Taj cilj u vječnosti daje i perspektivu našim životnim olujama, patnjama, mukama. Isus ne spava na brodu našeg života niti u trenucima kad se umorimo, kad više ne znamo što i kako, On je i tada djelotvoran i potrebno Mu je vjerovati.

Nakon sv. mise uslijedio je humanitarni koncert duhovne glazbe poznatog hrvatskog kantautora Alana Hržice voditelja zaednice "Srce Isusovo" na Jezuitskom trgu (iza katedrale) na kojem su sudjelovali dekani, nastavnici i studenti varaždinskih visokih učilišta, nastavnici i učenici srednjih škola te veliki broj mladih obitelji s djecom. Na uspjelom slavljeničkom koncertu i lijepo svjedočanstvo vjere Alana Hržice mogao se je nabaviti i nosač zvuka "U Sveti čas" vlč. Tihomira Koseca i suradnika po minimalnoj cijeni od 80 kuna, a sav novac prikupljen od prodaje ovog nosača zvuka išao je u humanitarne svrhe za potrebe „Obitelji 5+“ (obitelji s petero i više djece Sisačke biskupije) pogođene nedavnim potresima o kojima skrbZaklada za obitelji Sisačke biskupije „Kardinal Franjo Kuharić“ i Ured za pastoral braka i obitelji.

Glazbenu poslasticu svojim su pjevanjem obogatili su i vlč. Tihomir Kosec te varaždinska kantautorica Martina Sabljak.
Tekst: M. Kranjčec,
Fotografije: I. Kuzmić, M. Kranjčec, K. Kolak


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika