Susret s papom Franjom u Sarajevu

Susret s papom Franjom u SarajevuSARAJEVO, 6. - 7. 6. 2015.
Mala zajednica od 50-tak mladih naše biskupije prisustvovala je u organizaciji Zdruga katoličkih skauta Varaždinske biskupije te u pratnji svog povjerenika za mlade, vlč. Tihomira Koseca, susretu sa papom Franjom u Sarajevu prošle subote, 6. lipnja 2015. godine.

Unatoč cijelonoćnom putovanju i brojnim kontrolama, radosno smo ušli na stadion Koševo i čekali dolazak našeg pape. Nisu nas omele ni vrućina i sparina, ni velika gužva, već smo se povodili u skladu sa geslom susreta - "Mir vama". Nešto prije 11 sati papa je stigao na prepuni stadion na kojem je u zajedništvu velikog broja ljudi iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, Hrvatske te susjednih zemalja proslavljena sveta misa. Bilo je prekrasno vidjeti tolike ljude ujedinjene u zajedništvu oko Kristova stola, i milost biti dio toga. Papa je u homiliji napomenuo da je ova država bila mnogo puta izranjena, ali da je sada okrenuta prema budućnosti. „Usred ove ratne klime, poput sunčeve zrake koja prodire kroz oblake odzvanja Isusova riječ u Evanđelju: “Blago mirotvorcima” (Mt 5,9). Poziv je ovo uvijek aktualan koji vrijedi za svaki naraštaj. Ne kaže “Blaženi propovjednici mira”: svatko je sposoban govoriti o njemu, čak na licemjeran i lažan način. Ne. Kaže: “Blago miro-tvorcima”, to jest, onima koji ga tvore, stvaraju. Stvarati mir svojevrsno je umijeće: zahtijeva se strast, strpljivost, iskustvo, postojanost. Blaženi su oni koji siju mir svojim svagdanjim radom, s gestama služenja, bratstva, dijaloga, milosrđa… Upravo će se ovi “sinovima Božjim zvati”, jer Bog sije mir uvijek i posvuda; u punini vremena poslao je u svijet svojega Sina da imamo mir! Stvarati mir je posao koji se neumorno ostvaruje svakoga dana, korak po korak. Sveti Pavao nam je pokazao prijeko potrebne osjećaje za stvaranje mira: “Zaodjenite se u milosrdno srce, dobrostivost, poniznost, blagost, strpljivost te podnosite jedni druge praštajući si, ako tko ima protiv koga kakvu pritužbu! Kao što je Gospodin vama oprostio, tako i vi!” (3, 12-13). To su osjećaji koji nam pomažu da, ondje gdje živimo, postanemo “umjetnici” u stvaranju mira. No, ne dajmo se zavaravati da ovo ovisi samo o nama! Pali bismo tada u prazni moralizam! Mir je dar Božji, ne u kakvom magijskom smislu, nego upravo u ovomu: On – Krist, sa svojim Duhom, može utisnuti u naša srca i tijela ove osjećaje i učiniti nas istinskim oruđem svojega mira. I, ponirući još dublje, Apostol nam govori kako je mir dar Božji baš zato jer je plod njegove pomirbe s nama. Samo ako se pomiri s Bogom, čovjek postaje pravi mirotvorac.“, rekao je Papa Franjo okupljenom mnoštvu.

Susret s mladima bio je posljednja točka Papina jednodnevnog posjeta Sarajevu. Na prostor Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“, mladi su počeli pristizati već nakon svete mise koju je Sveti Otac predslavio na stadionu Koševo. Tisuću mladih uspjelo je ugrabiti svoja mjesta u dvorani Renovabis, a još tri tisuće program je pratilo na travnjaku ispred centra.

Mladi pristigli iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, pojačani mladima iz Hrvatske, dočekali su Svetog Oca puni oduševljenja i radosti pokazujući papi Franji privrženost mladih Petrovu nasljedniku. Papa im je uzvratio blizinom i jednakom oduševljenošću njihovom radošću i mladenačkim zanosom u zemlji koja je toliko propatila.

Svetog je Oca na samom početku u ime mladih pozdravio mons. Marko Semren zahvalivši mu što je došao ohrabriti cijelu zemlju da živi u miru, a osobito mlade koje je nazvao proljećem Crkve i domovine. Papa i okupljeni mladi poslušali su i dva svjedočanstva mladih koja su razbila predrasude o nemogućnosti suživota različitih vjeroispovijesti i progovorili o zajedništvu i poštovanju različitosti – Hrvata katolika Darka Majstorovića i pravoslavne djevojke Nadežde Mojsilović, oboje suradnici Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih „Ivan Pavao II“.

Sklon iznenađenjima, papa Franjo je odustao od unaprijed pripremljenog govora te umjesto toga odlučio odgovarati na pitanja mladih. Priupitan je li osjetio ljubav koju mladi u Bosni i Hercegovini osjećaju prema njemu, Papa je rekao da se uvijek raduje kada sretne mlade i osjeti njihovu radost te priznao kako su ga mladi u BiH posebno ispunili radošću. „Vi ste prva generacija mladih nakon rata, vi ste vjesnici proljeća, vi želite ići naprijed, ne želite biti destruktivni, u vama vidim želju i entuzijazam da idete naprijed“, rekao je Papa mladima poručivši im da je to velika stvar. Na kraju članka donosimo cjeloviti tekst Papinog pripremljenog i predanog govora za susret s mladima u Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih "Ivan Pavao II." u Sarajevu. Između tisuću mladih koji su ušli u dvoranu Renovabis, bilo je i 10 naših predstavnika.

„Mir vama! Ovo je zadatak koji vam ostavljam – da budete mirotvorci!“ S tom se porukom upućenom mladima papa Franjo oprostio od Sarajeva s balkona Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih „Ivan Pavao II“.
Drugi dio našeg putovanja bio je pohod Međugorju u koje smo stigli u ranim jutarnjim satima. Odmoreni i naspavani zajedno sa stanovnicima Međugorja i ostalim hodočasnicima slavili smo sv. misu, a potom se zaputili na Podbrdo. Naš duhovnik, vlč. Tihomir, kratkim i vrlo nadahnutim meditacijama uveo nas je u otajstva sv. krunice koju smo potom zajedno molili. Potaknuo nas je da kod svakog otajstva zastanemo i dobro promislimo o njemu, da ga pokušamo aktualizirati u današnji svijet i naš život. Kada smo došli do mjesta ukazanja potaknuo nas je da se povučemo u svoju nutrinu te ostanemo u molitvi i šutnji kroz pola sata. U zajedništvu s Bogom, a pod budnim okom naše Majke, to je vrijeme trajalo poput sekunde. Kod „plavog križa“ otpjevali smo Marijin "Magnificat" i na taj način lijepo zaokružili naše dvodnevno hodočašće. Nakon ručka krenuli smo na put kući te puni dojmova, obnovljeni i radosni kroz šalu, pjesmu i učenje znakovnog jezika stigli svojim domovima. Bilo je to uistinu blagoslovljeno i plodonosno vrijeme, sad ga samo trebamo infiltrirati u naš svakodnevni život.

Mir vama! 


Cjeloviti tekst Papinog pripremljenog i predanog govora za susret s mladima u Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih "Ivan Pavao II." u Sarajevu:

"Dragi mladi,

žarko sam želio susresti se s vama mladima iz Bosne i Hercegovine i iz obližnjih zemalja. Svakome od vas upućujem srdačan pozdrav. Nalazeći se u ovome “Centru” posvećenom svetome Ivanu Pavlu II., ne mogu ne spomenuti koliko je on učinio za mlade, susrećući ih i ohrabrujući po čitavome svijetu. Njegovome zagovoru povjeravam svakoga od vas, kao i sve ono što je Katolička Crkva poduzela kako bi posvjedočila svoje povjerenje i bliskost prema mladima. Svi smo mi na istome putu!

Poznate su mi, kako sumnje tako i nade koje nosite u srcu. Na njih nas je podsjetio biskup mons. Marko Semren te vaši predstavnici Darko i Nadežda. Osobito suosjećam s mladim naraštajima u čežnji da vam se omoguće uvjeti da gradite sigurnu budućnost u domovini, kako bi se izbjegao žalosni fenomen iseljavanja. Stoga su sve institucije pozvane provoditi prikladne i odlučne poteze potpore mladima u ostvarivanju njihovih zakonitih zahtjeva. Na taj će način oni moći izravno doprinositi izgradnji i rastu zemlje. Crkva može dati svoj doprinos prikladnim pastoralnim projektima, usredotočenima na izgradnju opće društvene i moralne svijesti mladih, pomažući im tako da budu aktivni sudionici društvenoga života. Ovaj je doprinos Crkve već prisutan, osobito preko hvalevrijednog sustava katoličkih škola, koje su, kako i dolikuje, otvorene ne samo katoličkim učenicima, nego i onima drugih kršćanskih vjeroispovijesti i drugih religija. Crkva se mora neprestano osjećati pozvanom smiono mijenjati osobe, društva i samu sebe, polazeći od Evanđelja i potaknuta Duhom Svetim.

I vama mladima također pripada odlučan zadatak da se suočite s izazovima ovog našeg vremena, koji, istina, jesu oni materijalni, no najprije se odnose na poimanje čovjeka. Zapravo, zajedno s ekonomskim problemima i poteškoćama pronalaska posla te nesigurnošću za budućnost, pojavljuje se kriza moralnih vrijednosti i gubitak smisla života. Pred ovom kriznom situacijom netko bi mogao pasti u napast da bježi iz svakodnevnice, zatvarajući se tako u sebičnu odvojenost od drugih, tražeći utjehu u alkoholu, drogi i ideologijama koje promiču mržnju i nasilje. To su stvarnosti koje poznajem vrlo dobro, jer su nažalost prisutne i u Buenos Airesu, gradu odakle i sam potječem. Zato vas potičem da ne dopustite da vas poteškoće slome, nego da bez straha pokazujete snagu koja dolazi od vaše ljudskosti i vaše vjernosti kršćanskim vrijednostima; da očitujete kako ste sjeme pravednijega i mirnijega društva, punog bliskosti i bratske solidarnosti. Draga mladosti, vi ste, zajedno s Kristom, snaga Crkve i društva! Ako dopustite da vas On dotakne, ako se prepustite razgovoru s Njime u molitvi, čitanju i meditaciji Evanđelja, postat ćete prorocima i svjedocima nade!

Pozvani ste, dakle, na ovo poslanje: očuvati nadu na koju vas potiče ona ista vaša stvarnost - da ste osobe otvorene životu; čuvati nadu koju posjedujete kako biste nadišli svakodnevicu, kako biste pripravili za budućnost društveno i ljudsko ozračje bolje od dosadašnjega; imati nadu za život u svijetu koji je srdačniji, pravedniji i mirniji, koji je iskreniji od ovoga trenutnoga, koji je više po mjeri čovjeka. Želio bih vam poručiti da budete sve više svjesni da ste sinovi i kćeri ove zemlje koja vas je rodila i koja traži da bude voljena; koja traži da joj pomognete u obnovi kako bi duhovno i materijalno rasla, zahvaljujući također na nezamjenjivom doprinosu vaših ideja i vašeg zalaganja. Kako bi se izbrisao svaki trag pesimizma, potrebna je hrabrost požrtvovnosti, što znači da se s predanjem i radošću izgrađuje društvo koje srdačno prihvaća sve, s poštovanjem prema svim različitostima te usmjereno prema civilizaciji ljubavi. Vama je već poznat jedan veliki svjedok ovakvog načina života: blaženi Ivan Merz. Sveti Ivan Pavao II. ga je proglasio blaženim u Banja Luci. Neka vam uvijek bude primjerom i zaštitnikom!    

Kršćanska nas vjera poučava da smo pozvani k vječnom cilju, biti djeca Božja te braća i sestre u Kristu (usp. 1 Iv 3,1), biti tvorci bratskog zajedništva u ljubavi prema Kristu. Iskreno se veselim zbog truda vas mladih katolika i pravoslavaca u ekumenskom, kao i u suradnji sa svijetom mladih muslimana u međureligijskom dijalogu. U toj važnoj aktivnosti, znakovitu ulogu ima i ovaj “Nadbiskupijski Centar za pastoral mladih Sveti Ivan Pavao II”, sa svojim inicijativama za međusobno upoznavanje i zajedničku odgovornost, koji njeguje miran suživot među različitim etničkim i vjerskim zajednicama. Potičem vas da u povjerenju nastavite s radom, služeći u zajedničkim projektima, s konkretnim plodovima blizine i pomoći onima koji su najsiromašniji i najpotrebniji.     

Dragi mladi, vaša radosna prisutnost, vaša žeđ za istinom i velikim idealima znakovi su nade! Mladost ne znači pasivnost, nego ustrajan trud u dostizanju važnih ciljeva, makar i koštalo mnogo; mladost ne znači zatvarati oči pred teškoćama, već odbacivati kompromise i osrednjost; mladost ne znači bijeg i udaljavanje, već nastojanje oko solidarnosti sa svima, osobito s najslabijima. Crkva želi računati na vas, jer ste spremni i sposobni za još veće pothvate i za još plemenitije žrtve. Zato od vas tražimo, vaši Pastiri i ja zajedno s njima, da se ne odvajate jedni od drugih, nego da uvijek budete jedni s drugima, kako biste uživali u ljepoti bratskoga zajedništva i u djelotvornosti vaših nastojanja.

Po vašemu primjeru ljubavi i zalaganja neka svi vide da ste kršćani: mladi kršćani Bosne i Hercegovine! Bez straha! Ne bježite od stvarnosti! Budite otvoreni Kristu i braći. Budite živahan dio velikoga Naroda koji je Crkva Božja: to je taj jedan Narod u kojemu sve nacije i kulture mogu primati blagoslov od Boga i pronalaziti put mira. U tom je Narodu svaki od vas pozvan slijediti Krista i dati život za Boga i braću, to je put kojega će vam Bog pokazati, dapače, kojega vam pokazuje! Već danas, sada, Gospodin vas poziva: želite li mu odgovoriti? Ne bojte se! Nismo sami! Uvijek smo zajedno s Ocem nebeskim, s Isusom našim Bratom i Gospodinom i s Duhom Svetim. Imamo Crkvu i Mariju za Majku. Neka vas Blažena Djevica čuva i neka vam dade radosti i snage u svjedočenju Evanđelja.

Sve vas od srca blagoslivljam i molim vas, molite za mene."


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika