Sinoć je u katedrali održan prvi dio adventske duhovne obnove za mlade pod nazivom "Četvrtkuj advent u katedrali" koju ove godine predvodi don Mihovil Kurkut

Sinoć je u katedrali održan prvi dio adventske duhovne obnove za mlade pod nazivom "Četvrtkuj advent u katedrali" koju ove godine predvodi don Mihovil KurkutVARAŽDIN, 6.12.2018. Sinoć je započela trodnevna adventska duhovna obnova "Četvrtkuj advent u katedrali" koju ove godine predvodi don Mihovil Kurkut.
200-tinjak mladih okupljenih u katedrali svoju prvu večer duhovne obnove provelo je u promišljanju svrhe svojeg postojanja - stvorenosti za Nebo, pod vodstvom don Mihovila Kurkuta, salezijanca, ravnatelja izdavačke kuće Salesiana.

Don Kurkut započeo je svoje promišljanje, temeljeno na biblijskim čitanjima od svetkovine Bezgrešnog začeća BDM, analizom riječi slučajnost. "Slučajnost u sebi sadrži riječ luč što u hrvatskom jeziku znači svijetlo. Mi znamo da postoji istonsko Svijetlo koje je došlo na svijet i zato slučajnost ne postoji - jer je i u njoj prisutna Luč, Svijetlo. Koliko puta sam pustio da Luč prolazi pokraj mene, kao da se mene to ne tiče. Pitaj Ga: "Što mi želiš reči, Gospodine?" Poslušaj što govori onaj koji te voli. Ne govori iz groma i vihora već riječi pune ljubavi, strpljivo i uporno tražeći način kako doći do tvoje pažnje, jer poštuje tvoju slobodu. Koliko samo ovog trenutka Božja riječ prolazi ovim gradom, pokraj mene, a ja tražim izlike da je ne prihvatim i povjerujem."

Don Kurkut posvijestio je okupljenima širinu problema "nedodirljivosti" u današnjem društvu istaknuvši: "Ne slušamo se. Predrasude, ogovaranje, spremanje odgovora praktično istovremeno dok nam se osoba obraća... Tako i u odnosu s Gospodinom. I danas nam postavlja pitanje: "Gdje si?" Bog uvijek iznova dolazi čovjeku, pita, traži, sluša, traži način kako doći do čovjekova srca, neku rupu u oklopu koji smo podigli... Bog je nakon Adamova pada mogao napraviti novog Adama, ali nije htio. Adam je tražio izlike kao i mi danas. Nije htio priznati svoju grešku, pokazati svoju golotinju i strah. Adam optužuje Evu, ne priznaje i ne preuzima svoj dio odgovornosti, nije shvatio da ne može sam riješti svoj strah i krivnju... Adamov i Evin grijeh se zapravo dogodio u trenutku kad su posumnjali u Ljubav... Prijatelju, shvati, ne možeš sam riješiti sviju golotinju, svoj grijeh, svoj strah... Sv. Augustin kaže: "Sretnog li grijeha..." Naš grijeh nije naš kraj i propast. Pitaj se: "Kakvu sliku imam o Bogu?" Jer, takvom se Bogu klanjam. Moramo se osloboditi krivih slika o Bogu, baš kao u prispodobi o cariniku i farizeju. Ako se napajam svojim odgovorima od jučer ja se ne napajam na Izvoru već pijem smrdljivu ustajalu vodu. Svaki dan moram tražiti iznova svog Boga, moram svladavati otpor prema Božjim milostima. U protivnom smo kao pas koji grize svoj rep, ostajem u grijehu što sotona i želi.

Prije završnog molitvenog dijela provedenog u klanjanju pred Presvetim, don Kurkut je izazvao okupljene: "Ova priča je moja i tvoja (Lk 1, 26-38). Prijatelju, ako želiš da se Bog rodi u Varaždinu mora se roditi u tebi, moraš mu se dati. Koliko? Cijelog. Evo me!"

Pjevanje na ovom prvom djelu duhovne obnove animirao je zbor mladih "Lux Mundi" iz Remetinca.

Idučeg četvrtka na redu je drugi dio adventske duhovne obnove "Četvrtkuj advent u katedrali" pod tematskim nazivom "Gore srca".

 


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika