Proteklog vikenda održana dvodnevna korizmena duhovna obnova za mlade koju je vodila s. Dijana Mlinarić

Proteklog vikenda održana dvodnevna korizmena duhovna obnova za mlade koju je vodila s. Dijana Mlinarić
VARAŽDIN, 10.-11.03.2017. U varaždinskoj katedrali održana je dvodnevna korizmena duhovna obnova za mlade pod naslovom "A di' si ti?", koju je predvodila s. Dijana Mlinarić, karmeličanka BSI. 

U punoj katedrali s. Dijana Mlinarić, karmeličanka Božanskog Srca Isusova, održala je dvodnevnu korizmenu duhovnu obnovu u kojoj je mladima kroz osobno svjedočanstvo i kateheze, skrenula pozornost na današnji značaj svijesti osobnog identiteta i svijesti da je svatko jedinstven, neponovljiv i dragocijen u Božjem planu te potaknula na aktivno uključivanje i angažman vjernika laika u Crkvi, postavljajući mladim pitanje "A di' si ti?". U vremenu u kojem živimo postoje drugi navjestitelji i "evanđelja", ali to je nešto što ubija dušu, a Isus koji je umro za nas, taj Isusu do kraja razumije svako srce i On bi rekao da su sve to laži u vremenu europske civilizacije kada se događaju mnoge promjene. Civilizacije koje su promijenile evanđelje i gdje nema mjesta za prijateljstvo, za ljubav, za razgovor, za druženje, koje ne poznaju opraštanje, ohrabrenje i zajedništvo te su osuđene na propast. S. Mlinarić je kroz svjedočanstvo svojeg životnog puta i previranja potakla i pozvala mlade da ne budu mlaki već vrući za Gospodina, da se usude dopustiti Mu da uđe u njihov život, od njega napravi remek dijelo i od njih učini dragocijeno oruđe u svojim rukama. Drugog dana duhovne obnove, s. Dijana mlade je uputila na pojedina važna oruđa i oružja na putu spasenja koje pred nas stavlja Crkva - molitvu, sakramente, nauk Crkve, pronalaženje vlastitog duhovnika te nemjerljiv značaj zajedništva koje je danas podosta narušeno, potaknuvši mlade da se uključe u neku zajednicu koja će im biti dragocjen i jak oslonac na njihovu živtnom putu te postanu aktivni udovi Crkve. S. Dijani, koja je trenutno članica samostana u Hrvatskom Leskovcu, povjeren je rad s mladima i rad u domu za nezbrinutu djecu, u čemu je vrlo uspješna i blagoslovljena brojnim plodovima.

Svaki dan duhovne obnove započeo je sv. misom koju je prevodio vlč. Tihomir Kosec, povjerenik za mlade Varaždinske biskupije. Prvog dana vlč. Kosec se u svojoj propovijedi mladima osvrnuo na Hvalospjev ljubavi sv. Pavla Apostola istaknuvši, u kontekstu Evanđelja dana, kako ljubav ništa ne traži, sve podnosi i sve daje. Igrom riječi, pod - nositi, istaknuo je značaj ljubavi kao jake platforme u svakodnevnom životu. Svaki je pojedini čovjek ta Božja platforma u društvu. Mladima je uputio pitanje, koje je ujedno i nit vodilja ovogodišnje korizmene duhovne obnove za mlade, "A gdje si ti? U svojoj sredini, školi/fakultetu/poslu, u društvu?". Svoju propovijed prvog dana duhovne obnove vlč. Kosec zaključio je poticajem na djelovanje riječima sv. Pavla kojim je i započeo svoje promišljanje - "Pokaži mi svoju vjeru bez djela, a ja ću tebi djelima pokazati svoju vjeru."

U propovijedi drugog dana korizmene duhovne obnove vlč. Kosec je, iznjevši anegdotu iz svog srednjoškolskog razdoblja života, potaknuo mlade da slijede svoju intuiciju i ne odgađaju svoje važne odluke jer - "sad je vrijeme spasa". Vrijeme je Korizme kada nam je uzeti, srcem prihvatiti i zaživjeti ono što nam Bog danas, svakodnevno daje.

Drugog dana korizmene duhovne obnove za mlade s. Dijani pridružilo se 18-tak mladih iz karmelske zajednice u Hrvatskom Leskovcu. Mladi su iznjeli iskustvo osobnog angažmana i života u zajednici jedne župe te izveli igrokaz pod nazivom "A di' si ti?" koji je bilo izraz njihovog osobnog iskustva razdoblja adolescentskog traženja i propitkivanja, vraćanja k Ocu te ljepote života i djelovanja u župnoj zajednici, u njihovom slučaju života karmelske mladeži BSI u župi Hrvatski Leskovec.

Mladi su na kraju svakog dana duhovne obnove imali priliku zaokružiti promišljanja te uputiti osobne i zajedničke vapaje i zahvale Gospodinu u kraćem klanjanju pred Presvetim.   

Kroz sv. mise, kateheze, pobožnost Križnog puta, priliku za ispovijed, igrokaz i klanjanja mladi su u ova dva dana mogli primiti mnoge milosti, a sve je bilo popraćeno pjevanjem koje je predvodio Zbor mladih Varaždinske biskupije., ovog puta osnažen i obogaćen i malim komornim orkestrom.
 
(tekst: M.K., fotografije: B.H.)


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika