Proteklog vikenda održan je izlet za mlade na Srednji Velebit

Proteklog vikenda održan je izlet za mlade na Srednji Velebit
BAŠKE OŠTARIJE, 21.-22.6.2020. Protekle nedjelje i ponedjeljka održan je planinarski izlet mladih u organizaciji Ureda za pastoral mladih Varaždinske biskupije - na Dabarske kukove (Visibabu, Velinac i Bačić kuk na Srednjem Velebitu).

Dabri su geomorfološki i pejzažno najzanimljiviji dio srednjeg Velebita. Riječ je o nizu krških depresija – uvala i dolaca, od kojih tri nose ime Dabri (Crni Dabar, Ravni Dabar, Došen Dabar), a tri Dulibe (Došen, Bačić i Crna Duliba). Svi Dabri i Dulibe bili su ranije naseljeni i obrađivani. Ljudi su ovdje živjeli od povlačenja Turaka pa sve do 70-ih godina prošlog stoljeća, te su ovo bila rijetka stalna naselja na Velebitu.

Iznad njih se uzvisuju najljepši kukovi srednjeg Velebita – Dabarski kukovi – jedan od prepoznatljivih motiva Velebita.

Područje Dabara i Dabarskih kukova proteže se središnjim dijelom velebitskog masiva, od Bačić kuka, nasuprot Budakova brda na sjeverozapadu, do Ljubičkog brda i pripadnih kukova nad Oštarijama na jugoistoku, oko 10 km zračne udaljenosti.

Po okupljanju u Varaždinu, petnaestero sudionika iz svih krajeva naše biskupije zaputilo se put Baških Oštarija i Srednjeg Velebita. Okrijepljeni jutarnjom molitvom sudionici su krenuli put vrha. Odabrana ruta uspona vodila je kroz krške šumovite, travnate i kamenite putove obasjane suncem, u nekim djelovima popraćene i jakom burom. Šestosatni dinamičan uspon protekao je u razgovorima, molitvi, šali i uživanju u ljepoti prirode i pogleda koji su se pružali svugdje oko nas, a sve pod budnim okom vlč. Tihomira Koseca, povjerenika za mlade naše biskupije.

Pluća napunjenih svježeg planinskog zraka i radosni zbog još jednog lijepog zajedničkog uspona, sudionici su se uputili u podnožje. Po dolasku k autima, spustili su se k moru u Karlobag gdje su se okrijepili kratkim kupanjem. Uslijedila je kratka zajednička molitva zahvale na svim dobročinstvima koje im je dobri Bog podario u ova dva zajednički provedena dana, večera te su se sudionici zadovoljnih srdaca zaputili put Varaždina.

Tebi, dragi čitaoče, upućuju poziv da im se pridružiš na slijedećem izletu! 


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika