Protekle subote održan 4. hodočasnički dan mladih Varaždinske biskupije u Svetište predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu

Protekle subote održan 4. hodočasnički dan mladih Varaždinske biskupije u Svetište predragocjene Krvi Kristove u LudbreguLUDBREG, 27.08.2016. Protekle je subote održan 4. hodočasnički dan mladih Varaždinske biskupije u Svetište predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu pod geslom "Djeluj kroz mene".
Svetište predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu i ove je godine, tjedan dana uoči Svete nedjelje bilo ispunjeno mladim hodočasnicima. U subotu je naime održan 4. hodočasnički dan mladih Varaždinske biskupije u sklopu kojeg je održan sada već tradicionalni festival Duga.

Mladi su u Ludbreg došli na različite načine i sa različitih strana. Tako se je četvero mladih – Stjepan Ratajec, Tomislav Mihalić, Josipa Premec i Antonio Vargantolić, na poticaj svog župnika vlč. Siniše Preinera, odvažilo iz Gole u Ludbreg doći – biciklima! Svaki sa svojom nakanom u srcu, zajedničkim su snagama stigli na cilj, a svjedoče da je ovo bicikločašće bilo predivno iskustvo.

Program hodočašća započeo je oko 16 sati u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Ludbregu gdje je domaći župnik, mons. Josip Đurkan okupljenim mladima zaželio dobrodošlicu te im ispričao o čudu zbog kojeg je Ludbreg i postao svetištem. U ludbreškom se svetištu čuva relikvija krvi Kristove koja je podsjetnik na 1411. godinu kada je, za vrijeme svete mise, svećenik posumnjao da se kruh i vino zaista pretvaraju u tijelo i krv Kristovu. Tada se, za vrijeme pretvorbe, dogodilo čudo. Vino koje se nalazilo u kaležu, pretvorilo se u pravu, fizičku krv.

Nakon predstavljanja svetišta, okupljeni su hodočasnici imali prilike čuti svjedočanstvo mlade Lepoglavčanke Stele Posavec koja je ispričala put upoznavanja i prihvaćanja Krista u svoj život te na koji način danas djeluje u svojoj zajednici i župi. Bio je to prigodan uvod u nastavak hodočasničkog dana u sklopu kojeg su mladi imali prilike intenzivnije razmišljati o tome kako Krist djeluje kroz njih, budući da je geslo ovogodišnjeg hodočašća bilo upravo „Djeluj kroz mene“.

Po završteku predprograma u župnoj crkvi, mladi su se u procesiji uputili do svetišta gdje su proslavili i svetu misu koju je predvodio povjerenik za Pastoral mladih Varaždinske biskupije, vlč. Tihomir Kosec. U homiliji je istaknuo kako je zgodno i zasigurno ne slučajno što se ovogodišnje geslo hodočašća mladih „Djeluj kroz mene“ poklopilo i sa spomendanom sv. Monike, majke sv. Augustina, velikog crkvenog naučitelja, bez čije otvorenosti djelovanju Božjega duha ne bi bilo ni njegove svetosti. Vlč. Kosec se, također, osvrnuo na preduvjete koji omogućuju Božje djelovanje u nama kroz dva konkretna događaja iz svojeg života.

Nakon svete mise uslijedio je Festival duhovne glazbe Duga na kojem je i ove godine nastupao festivalski bend i zbor, pod vodstvom Edija Vugrinca i Sofije Cingula. Valja spomenuti da su se mladi iz zbora Sanctus iz Bartolovca, Ihthis iz Velikog Bukovca, Letitia iz Rasinje, Trinitas iz Ludbrega te iz Zbora mladih Varaždinske biskupije okupili u Ludbregu tjedan dana prije festivala na duhovno-glazbenom kampu s ciljem da što bolje uvježbaju pjesme, ali i da upoznaju kroz molitvu, pjesmu i druženje.

U slavljeničkom raspoloženju festivalski je zbor i bend otpjevao i odsvirao 18 pjesama, uz prigodne koreografije i sjajne izvedbe solista. U ludbreškom se svetištu okupilo 300-tinjak vjernika koji su oduševljeno i s pljeskom ispratili mlade pjevače i svirače. Hodočašće je završilo kratim zajedničkim klanjanjem i blagoslovom Presvetim, a koji su htjeli mogli su se još sat vremena zadržati u poklonu Gospodinu u Presvetom Oltarskom sakramentu.


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika