Proslavljen ovogodišnji Holywin varaždinsko-zagorskog arhiđakonata pod geslom "Samo se jedanput umire!"!

Proslavljen ovogodišnji Holywin varaždinsko-zagorskog arhiđakonata pod geslom "Samo se jedanput umire!"!
VARAŽDIN, 31.11.2020. Uoči svetkovine Svih svetih, u subotu 31. listopada, održan je „Holywin 2020.“ – molitveno-slavljeničko bdjenje na razini varaždinsko-zagorskog arhiđakonata pod geslom "Samo se jedanput umire!". 

Ove godine, zbog vanrednih okolnosti uzrokovanih pandemijom COVID-19 u kojima se nalazimo, Holywin se obilježio na razini tri arhiđakonata uz pridržavanje svih propisanih mjera i uputa mjerodavnih civilnih stožera.

Program Holywina mladih varaždinsko-zagorskog arhiđakonata bio je u znaku 100. godišnjice od rođenja bl. Miroslava Bulešića. Započeo je sv. misom koju je predvodio vlč. Darko Zgrablić, župnik župe sv. Vinka u Svetvinčentu (rodnoj župi spomenutog baženika) uz koncelebraciju vlč. Tihomira Koseca, predstojnika Ureda za pastoral mladih naše biskupije i vlč. Karla Kruljca, župnog vikara u župi sv. Jakova ap. u Prelogu. Vlč. Zgrablić održao je i kraću duhovnu obnovu uz katehezu o životu našeg blaženika, a na kraju sv. mise uslijedilo je i štovanje blaženikovih relikvija zajedničkom zagovornom molitvom i molitvom litanija. Tijekom mise mladi su imali prilike pristupiti i sakramentu sv. ispovijedi.

U svojoj homiliji vlč- Zgrablić ističe: „Svjestan pripadnosti svome narodu kao katolički svećenik bio je tu za svakoga, nadilazeći ljudske granice i podjele. U svemu vjeran Bogu bio je spreman dati svoj život za povjereno mu stado. Izazova, napada i prijetnji bilo je na pretek kako njemu osobno tako i njegovim vjernicima. Ali don Miroslav je ostao hrabar i uspravan: „Ničeg se ne bojim, jer znam da u svemu činim svoju dužnost i miran sam pred Bogom i pred ljudima“. Iskreno pobožan Blaženoj Djevici Mariji, onoj koja je najbolje vršila volju Božju, moli da ga prati i pomogne u vjernom, odgovornom i savjesnom služenju. Kad su mu prijetili rekao bi: „Ako me ubiju, ubit će me za vjeru u Boga“.

Definiravši život i mučeništvo bl. Miroslava u teološkoj perspektivi propovjednik je istaknuo da je smrt za druge iz ljubavi najveći oblik ljubavi: „Veće ljubavi nitko nema od ove: da tko život svoj položi za svoje prijatelje“ (Iv 15, 13). Bez takve ljubavi koja je spremna biti sjeme za život drugoga, roditeljska i majčinska ljubav bila bi ludost, žrtva mladog čovjeka od svega 27 godina bila bi tragedija, a don Miroslavovo mučeništvo poraz.“

Pri kraju homilije propovjednik je vrlo duboko i proniknuto povijesno aktualizirao život i djelovanje bl. Bulešića: „blaženi don Miroslav Bulešić svjedoči nam da u areni života ne smijemo i ne možemo ostati sebično i egocentrično pšenično zrno. Kao zrno, potrebno je pasti – umočiti se u stvarnost vremena i prostora. Ta stvarnost, taj teren nije uvijek mekan, obrađen i natopljen, nego je često tvrd, opor, bezvodan pa čak i nehuman. Teren je to našega osobnog, prijateljskog, obiteljskog i društvenog života. Tlo je to našega gospodarstva, politike, prosvjete, zdravstva, radnih mjesta, ustanova, ureda… Upravo tu nam je sijati, rasti i plodove donositi. Zbog opasnosti koje su ga vrebale i tvrdoće tla, mladom svećeniku Miroslavu govorili su da bježi i da ide preko granice. Spašavajući svoj život na taj način postao bi gubitnik. No, darujući svoj život za Krista i za bližnje doživio je proslavu Kristova „časa“. Zato ga i mi danas slavimo i njemu se molimo. Zahvalni smo našemu blaženiku don Miroslavu što su u vrijeme nehumanih ideologija svojim svjedočenjem osvjetlili i spasili lice čovjeka.“

„Blaženi don Miroslave, ti koji si ušao u proslavu Kristova „časa“, pomozi nam biti plodno i blagoslovljeno pšenično zrno vjernosti Bogu i ljubavi prema bližnjemu. Neka tvoje stope ljudskosti i vjere, budu ohrabrenje i usmjerenje našim koracima u ovom prijelazu preko rijeke vremena na obalu vječnosti, gdje svi naši zemaljski časovi s Kristom doživljavaju svoju proslavu u nebu.“

Pjevanje na sv. misi animirao je Zbor mladih Varaždinske biskupije predvođen svojim voditeljem Damijanom Turkovićem.

Molitveno-slavljeničko bdjenje završilo je adoracijom i poklonom Gospodinu u Presvetom Oltarskom Sakramentu.

Okupljeni mladi od vlč. Zgrablića dobili su na dar slićicu bl. Miroslava Bulešića sa njegovim relikvijama, a na izlasku iz katedrale mogli su izvuči sličicu jednog od najmlađih svetaca i blaženika kroz povijest Crkve uz poticaj da izvučenu osobu pobliže upoznaju i da mole za njen zagovor.


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika