Osvrt predstojnika Ureda za pastoral mladih naše biskupije na proteklu pastoralnu 2021./2022.

Osvrt predstojnika Ureda za pastoral mladih naše biskupije na proteklu pastoralnu 2021./2022.
VARAŽDIN, 11.07.2022. Osvrt vlč. Tihomira Koseca, predstojnika Ureda za pastoral mladih Varaždinske biskupije na proteklu pastoralnu 2021./2022. godinu.

Dragi mladi,

primakla se još jedna akademska i pastoralna godina kraju. Kao što je to svake godine i ovoj podvlačimo crtu, naglašavajući ono dobro i imajući u vidu moguća poboljšanja (za iduću) i inovacije koje nisu i/li ne bi smjela biti nepoznanica mladom čovjeku. Svakako je iza nas puno izazova na koje smo pokušali dati adekvatan i trenutan odgovor, kada se zbog bolesti još uvijek prisutnog, u blažoj verziji, covida ili poteškoća na individualnoj razini isti tražio kao što je to, primjerice, bilo prilikom gostovanja fra Mate Bašića, ali o tom-potom, ne ponovilo se nešto gore. Uz Božju pomoć ostali smo zdravi, a molimo itekako i za duhovno zdravlje. Uostalom, Ured za pastoral mladih (i) u našoj biskupiji ima tu ulogu da promovira zdrav život i zdrav duh jer jedno bez drugo nije kompletno. Upravo to mi je misao vodilja ovogodišnjeg osvrta. Zato sam ga i započeo vremenom lanjskog Došašća koje, kao i svako, poziva na ozdravljenje i ispravljanje krivih drina u nadolazećem i Božićem anticipiranom drugom Kristovom dolasku, u čijim se konturama dogodila spomenuta zdravstvena poteškoća fra Bašića, a meni osobno motivacija za ovu retro vizuru 2021.-22. dogođenog (i još uvijek nezavršenog) pastorala.

Dakle, važno nam je svake godine „ozdravljati“ čak i neke, u zadnje vrijeme uvriježene događaje, kao što je tzv. Halloween kojeg smo, bez obzira na „samo zabavu“ što po sebi ne mora biti loše, u nekim njegovim mračnijim konotacijama i porukama nastojali „ozdraviti“ ponudom Holywina, tj. istine pobjede svetih ili kao što smo period igranja „muškog nogometa“ i „ženske odbojke“ kojoj nije strana tamna strana riječnika, pokušali ozdravljati i fer igrom i fer riječnikom. Iako se tu mnogi spotiču, ipak su naučili da je moguće igrati dobro i, što je još važnije, zadovoljno, ne dajući jeziku da na volju ispaljuje krive lopte – tako bismo to mogli izreći u metafori – zahvaljujući i novopečenim našim (!) sucima kojima je na srcima upravo ta čistoća lijepe igre. Dao Bog da čistoća igre postane praksa čistoći i transparentnosti života.

Mladim ljudima potreban je i ženski uzor kojeg neprestano iščitavamo u Blaženoj Djevici Mariji koju smo u listopadu prošle godine ponovo častili u Molvama i molili da nam pokazuje smjer – ići, naime, za Isusom znači pogoditi cilj svojega života (tema susreta) jer njegova volja je naš mir – tako svjedoči i psalmist (usp. ps 62). Bez tog nas svjedočanstva nije ostavilo i klanjanje pred Gospodinom dotaknuvši mnoga srca – hvala Mu i slava. Sestrama Halužan koje su nas animirale glazbom želimo puno uspjeha. No, aktivnosti u listopadu započele su i Zazivom Duha svetoga bez kojega bi svaki naš trud bio manjkav. Doista, bez Boga ne možemo učiniti ništa – to nam Isus neprestano ponavlja i u tome nas obnavlja, a to itekako dobro zna naš biskup koji je predvodio misu. Ukratko, tako je, uz izlet na Plitvička jezera i hodočašće udruzi „Betlehem“ u Ozlju u studenom, završila lanjska godina.

U novoj 2022. godini u ožujku nas je na prvom većem skupu za mlade u varaždinskoj katedrali, naime, korizmenoj duhovnoj obnovi, svojim znanjem i duhovnim imanjem počastio i ozdravljao fra Ante Vučković, iza čega je uslijedio, nakon niza neuspjelih pokušaja zbog covida-19, dvadeset drugi po redu Križni put mladih đurđevačkim dekanatom. Izuzetno pripremljeni i gostoljubivi domaćini pokazali su veliko podravsko srce te mladim sudionicima boravak i prolazak njihovim mjestima učinili doista okrepljujućim. Hvala od srca župnicima, suradnicima i mještanima! Ne ozdravlja čovjek samo od dobre i zdrave hrane, nego i od ljubaznog i susretljivog srca.

Planirani susret srednjoškolaca u Ludbregu kojim smo htjeli proširiti duhovne plodove iz Molvi, nismo uspjeli ostvariti, ali je zato u Ludbregu bio organiziran 4. Nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji u svibnju koji također nije prošao bez angažiranih mladih snaga. A svibanj, najljepši mjesec jer je Marijin, s Marijom nas je uveo u duhovsku devetnicu već tradicionalnim koncertom „Kod Grgura“ koji nam je, uz domaće izvođače, doveo (opet) sestre Halužan, gosp. Roka Bunčića i zvijezdu naše duhovne estrade gđu. Mariju Rimac Husar. Duhovnu obnovu zanimljivog naziva Krist chat predvodio je pavlin Mate Kolak, a na poseban način ova je godina znanstveno-popularnom tribinom, „Pandemija – post festum“ donijela i potvrdila neka nova stara-nova znanja i poticaje za budućnost očuvanja zdravlja – duhovnog, intelektualnog i tjelesnog. Posebna atmosfera dogodila se i na samom duhovskom bdijenju u subotu uoči Duhova 4. lipnja, koje nas je uvelike približilo skromnosti i intimi očekivanja ali i radosti prvih duhova – u prisustvu Marije i apostola. Svetkovina Presvetog Trojstva stavila je pečat na „i“ akademske i pastoralne godine zajedništvom na svečanoj svetoj misi Te Deum sa studentima i profesorima naše biskupije i oplemenjujućih riječi našeg biskupa, izrečenih tom prigodom.

Osim ovih događaja, šturo opisanih, zahvalu izričem našim starim i novim suradnicima, vjeroučiteljima, koordinatorima i voditeljima pojedinih sekcija kao i animatorima kojih je ove godine, nakon dvije godine pauze, više za njih četrdesetero ne zaboravljajući animatore instruktore od kojih se, jedne, jer ulazi u bračne vode, opraštamo (Božji joj blagoslov) ali dobivajući i neke nove koji će nastaviti Božje animatorsko djelo na njivi župa, dekanata i Biskupije. Sada nam još preostaje Hodočašće mladih u svetišta Francuske, Španjolske i Portugala krajem srpnja i početkom kolovoza ali i, nakon više godina čekanja, Susret hrvatske katoličke mladeži u Bjelovaru 17. rujna, gdje nas otvorena srca očekuju naši dragi domaćini Bjelovarsko-križevačke biskupije. Još se možete (trkom) prijaviti – požurite do svojih župnika i župnih/dekanatskih animatora!

Zahvalimo, na kraju, Bogu na svemu što je činio – po nama i u nama. Neka nad vama, dragi mladi, bdiju krila Duha Svetoga i neka vas On, treća božanska osoba, trajno ozdravljuje i osvježava u pameti i srcu – da budemo Kristovi, da budemo djeca jednog nam nebeskog Oca.  

Božji vam blagoslov! + 😊  

Vlč. Tihomir Kosec