Osvrt povjerenika za mlade Varaždinske biskupije na proteklu pastoralnu 2020./2021. godinu

Osvrt povjerenika za mlade Varaždinske biskupije na proteklu pastoralnu 2020./2021. godinu
VARAŽDIN, 12.07.2021. Osvrt vlč. Tihomira Koseca, predstojnika Ureda za pastoral mladih Varaždinske biskupije na proteklu pastoralnu 2020./2021. godinu.

Dragi mladi!

„Nakon pozdrava župnika domaćina i pokretača ovog biskupijskog susreta mladih, fra Zdravka Tube i vlč. Tihomira Koseca, predstojnika Ureda za pastoral mladih Varaždinske biskupije te uvodnih pjesama, uslijedila je kateheza pod nazivom "Ojunači se!" koju je održao vjeroučitelj savjetnik Josip Saša Milec.“

Ovo su riječi izvješća sa susreta mladih u Molvama 18. listopada 2020., nakon čega je uslijedio „part two“ L, drugi dio pastoralne i akademske godine za mlade Varaždinske biskupije u kojoj su nas poput proročkih riječi pratile i hrabrile upravo te riječi: „Ojunači se“. U čemu je trebalo to junaštvo, prikazat ću u nastavku ovog osvrta.  
 
Ova godina bila je sve samo ne uobičajena. Poznata nam svima pandemija razmahala se u svim smjerovima i tako dotakla i naš pastoral. Istina, vjetar puše kako hoće, tako je i sa svakim onim koji je rođen od Duha, ali i ova pandemija puše kamo i kako (na koga) hoće i zato smo svi morali pretrpjeti i još uvijek trpimo kob njezinih posljedica – dobrih i loših. No, izuzev ove aktualne situacije u kojoj smo bili i još uvijek se nalazimo, iako i dalje konstantno u micanju, disanju i bivstovanju u Gospodinu J, mnoge smo stvari uspjeli realizirati tako da je, vjerujem, dašak one dobre Božje vibracije došao do svih nas.

I dok smo se odricali nekih dragih nam aktivnosti, kao što su muški malonogometni turniri za mlade i krizmanike, ženska krizmanička odbojka, križni put itd., nisu izostali mnogi molitveni poticaji i mogućnost susretanja na našim društvenim mrežama u svima nam dobro poznatoj „online“ formi. U datim okolnostima bolje išta nego ništa. Tako smo, naime, nakon prošlogodišnjeg Holywina masovno otvorili vrata toj novoj inačici zajedništva, nadam se ne samo u spomenutoj virtualnoj formi već, osim „online“ i „on spirith“ tj. „u duhu“J. U duhu smo se sastajali na molitvi krunice srijedom. U duhu smo četvrtkovali advent u našim župama zahvaljujući meditacijama svećenika preč. Anđelka Košćaka i velečasnih Ivice Cujzeka i Hrvoja Damiša. U tom smo istom duhu imali duhovnu korizmenu obnovu predvođenu karmelićaninom o. Vinkom Mamićem i u tom se istom duhu kretali na 21. PKP-u mladih prekrasnim nam zagorskim stazama po gorama i dolovima – prenoseći i molitvu i duh svima vama koji ste htjeli barem dijelom osjetiti radost zajedništva mladih – učvršćujući nas duhom spremnim (geslo: ps 51,14) u simbolici zajedničkog nam križnog puta prema vječnom cilju – uskrsnućem u nebesku domovinu. Da, reći će se „nije to to“ ali, kako rekoh s početka, duh je sveprisutan i nema ograničenja. Dovoljan mu je poticaj i on će to, makar skromno djelo, u nas nastaniti da se, oplemenivši se njime, pojavimo u boljoj verziji nas samih, već za života.

Nakon korizme i nakon laganog popuštanja mjera u kretanju i (u)živom susretanju, ne ostajući u svom „pastoralnom brlogu“ dali smo se u četverodnevnu intenzivnu obnovu unutar duhovske osmine u trajanju od 17. – 21. svibnja. U tom su nas hodu predvodili svećenici i dio njihovih, što zajednica, što slavljeničkih timova: fra Stjepan Brčina, zatim povjerenik za mlade Bjelovarsko-križevačke biskupije vlč. Zoran Grgić i Riječke nadbiskupije vlč. Josip Pende te salezijanac don Mihovil Kurkut. Osim njihovih sjajnih nagovora na temu zajedništva, molitve, Božje riječi i euharistije (četiri stupa na kojem se gradi kršćanska kralježnica) i Gospodinovog dara biti pred Njim u klanjanju, upriličili smo i duhovni koncert kao i redovito subotnje duhovsko bdijenje u našoj katedrali. Puno toga je, dakle, izostalo ali se puno toga i ostvarilo. Uostalom, „malo nam za sriću triba“ J, svjedoči nam svima poznata pjesma.

Na koncu, dok zahvaljujem svima vama (župnim i dekanatskim animatorima, voditeljima i koordinatorima pojedinih struktura, sekcija i molitvenih te pastoralnih dijecezanskih i franjevačkih zajednica unutar Ureda za pastoral mladih naše biskupije) na, u danoj mjeri mogućoj aktivnosti, razumijevanju i podršci tijekom ove godine, osobno zahvaljujem i Zboru mladih Varaždinske biskupije uključenom u projekt snimanja CD-a „U Sveti čas“, čije je izdanje i promociju popratio naš Ured za pastoral u medijima, a u humanu svrhu pomoći za „Obitelji 5 +“ Sisačke biskupije. Tako se ponovo pokazalo da, bez obzira na sve obaveze i prepreke, mladi čovjek unutar svojeg dragocjenog vremena i prostora, voljom i srcem pronalazi način za izvanredne situacije a da bi bio čovjek „za druge“, baš kao što nas je tim primjerom zadužio naš Gospodin i Spasitelj – Isus. Vjerujem da smo mu dali potrebnu čast i slavu misom Te Deum koju je predvodio novi (prvi) studentski kapelan vlč. Hrvoje Damiš i odličnim koncertom duhovne glazbe u režiji, također nam već poznatog i dragog gosta, Alana Hržice.

Pred nama je ljeto. Ono uvijek nosi svoj mir ali i izazove. Želim vas stoga, dragi mladi, da se odmorite, u duhu obnovite i na novu pastoralnu i akademsku godinu startate u nove Božje pobjede, makar te iste izvana izgledale manje sjajno. Gospodin koji vidi u (vaše) srce, nek' ga (u)čini po svojem srcu.

Božji vam blagoslov i zaštita i zagovor nam prečiste Majke Marije i njezina zaručnika, zaštitnika naše domovine, sv. Josipa!

vlč. Tihomir Kosec, 
predstojnik Ureda za pastoral mladih Varaždinske biskupije