Osvrt povjerenika za mlade Varaždinske biskupije na proteklu pastoralnu 2019./2020. godinu

Osvrt povjerenika za mlade Varaždinske biskupije na proteklu pastoralnu 2019./2020. godinu
VARAŽDIN, 14.07.2020. Osvrt vlč. Tihomira Koseca, predstojnika Ureda za pastoral mladih Varaždinske biskupije na proteklu pastoralnu 2019./2020. godinu.

Dragi mladi,
evo nas još jednom na kraju pastoralne i akademske godine. Ova nas godina nije nimalo milovala. Bilo je tu, doduše, puno lijepih zanimljivih događaja koje je vrijedno ne samo spomenuti nego ih još snažnije naglasiti kako nas sve zajedno ne bi pokosila ili zasjenila nedavna i sada ponovo reaktivirana corona kriza uzrokovana covid-om 19 na čiji nam se spomen nakostriješi kosa na glavi. Pa krenimo opet nekim redom. 
 
Vjerujem da je posebno srednjoškolcima u sjećanju ostao susret u Molvama. Usuđujem se izdvojiti komentar jedne sudionice kako bih svima nama približio atmosferu koja je dominirala tijekom čitavog dana. Na Marijanskom hodočasničkom danu mladih Varaždinske biskupije bilo mi je predivno, jedno predivno iskustvo koje ću svakako ponoviti sljedeće godine. Definitivno kao najljepše želim izdvojiti posljednjih sat vremena, odnosno kršćansku meditaciju koja me najviše pogodila, suze su počele teći same od sebe. U sebi sam postigla unutarnji mir. Igre te rad u skupinama bile su mi jako zanimljive, a svjedočanstva su me jako pogodila, ali i naučile svačemu, ponajviše da moram više poštivati svoje roditelje i bližnje. Ljudi koji su bili sa nama su stvarno predivne osobe!“ Vjerujem, dragi mladi kako, zahvaljujući ovom komentaru, idućim Molvama nije potrebna druga reklama. Nakon spomenutog susreta, imali smo izuzetno uspješan i dojmljiv doček svetkovine Svih svetih na tzv. Holywinu kojeg su na poseban način začinili članovi Ureda za pastoral osoba s invaliditetom, predvođenih njihovim povjerenikom Leonardom Šardijem. Njihovo je sudjelovanje, vjerujem, ojačalo naše međusobne veze za koje je rečeno, kako je u naslovu bilo apostrofirano, da smo „Svi (smo) mi 'deca' Božja“.
 
Lijepo i plodonosno gostovanje i druženje Zbora mladih Varaždinske biskupije s riječkim studentima u Rijeci i posjet Svetvičentu, rodnom mjestu blaženog Miroslava Bulešića, 11. studenog pripremilo nas je za Advent i manifestaciju Četvrtkuj Advent u katedrali. Vrlo  dinamična i ove godine neobičn(ij)a manifestacija, s obzirom na vrlo različite goste predavače, donijela je pregršt novih kako spoznajnih tako i duhovnih iskustava. Tako je u „prvom četvrtku“ gostovao i o svom životnom putu i obraćenju posvjedočio Rafael Dropulić ili proslavljeni „Rafo“, negdašnji pobjednik na prvom kod nas održanom reality showu Story Supernova Music Talents. Već idućeg četvrtka s oduševljenjem smo slušali poznatog profesora i bioetičara prof. dr. Tončija Matulića, gledom na sve aktualne teme, a potom nas je, za sam kraj, svojim gostovanjem ugodno iznenadio i oduševio naš novozaređeni biskup Bože Radoš adventskom meditacijom temeljenom na „adventskim likovima“, za nadolazeće otajstvo Božića.
 
U Novu smo godinu krenuli vrlo odlučno i zahvalno s katehetskim pripremama za 11. po redu Susret hrvatske katoličke mladeži u Zagrebu, održavanjem dekanatskih susreta. Paralelno s time, novoj generaciji animatora u temeljnoj formaciji, pojedini su župnici s njihovom župljanima ustupili svoje prostore da se edukacija neometano odvija, a održani su i sportski susreti mladih nogometaša kao i krizmanički nogometni eventi za dečke i odbojka za djevojke. Na biskupijskoj razini Katolički malonogometni turniri iznjedrili su svojeg pobjednika i predstavnika na Završnici KMNL-a, ekipu iz Molva, a u korizmu nas je prigodnom duhovnom obnovom kao i nadolazeći Uskrs uveo vlč. Petar Mlakar, duhovnik sjemeništaraca na zagrebačkoj Šalati. Iako je obnova bila usmjerena i prirodno naslonjena na tradicionalni Križni put mladih i već je, zahvaljujući našem vodstvu kao i redarima, bila pripremljena trasa puta, ispriječila se i onemogućila održavanje istog spomenuta korona, kriza pandemijskog razmjera. Na trenutak je sve stalo, sve odgođeno, kako na župnoj razini tako i na biskupijskoj i razini Hrvatske biskupske konferencije. Trebalo se, naime, na brzinu presložiti. Ne samo da su stopirani svi događaji pomno planirani od početka pastoralne godine, nego smo nekoliko mjeseci ostali i bez „kruha svagdašnjega“, bez mise. Sve se, sav život i duhovnost preselilo u „on line“ sobu. Da, planovi su bili poremećeni, ali duh je i dalje bdio; tako su se u pastoral uključili svi kako su mogli i znali. Zahvaljujući društvenim mrežama, uživo se molilo, klečalo, slavilo Gospodina, pjevalo, a možda i zaplakalo. Bili su to teški, ali i duhom nabijeni i pročišćujući trenuci. Bogu hvala…
 
Napokon, nakon 19. ožujka kako su sve crkve bile zatvorene za javno bogoslužje, 3. svibnja na simboličan dan, Nedjelju Dobrog pastira, otvorila su se vrata zatvorenih crkava. Dobri Pastir počeo je, preko svojih svećenika, ponovo okupljati svoj pomalo ustrašen narod. Zabrana javnog okupljanja uz mjere predostrožnosti iz dana u dan je gubila na svojoj snazi da bi, konačno, doslovce u erupciji emocija kao prvi javni crkveni događaj uopće u domovini Hrvatskoj, bio dočekan planirani koncert duhovne glazbe „Kod Grgura“ 29. svibnja, na trgu kod naših franjevaca. Boga se, uz likovne majstorije mlade umjetnice Eve Vukina, glazbenika Alana Hržice i sestre Halužan u pratnji biskupijskog ad hoc benda slavilo bez prekidno tri sata. Pritom je skupljena i pozamašna svota novaca za obnovu dijela uršulinske zgrade u Zagrebu, tj. vrtića, ozbiljno oštećenog u potresu koji se i najjače osjetio u našem glavnom gradu. Taj je koncert bio odlična predigra Duhovskom bdijenju kojemu je ove godine, među ostalim, prethodilo po prvi put organizirana bez prekidna osmodnevna molitvena priprava pod nazivom Jerihonsko bdijenje. Doista, u danonoćnu molitvu su se uključili svi, sve molitvene udruge, kršćanske zajednice, mladi i stari, pojedinačno i skupno. Zapravo, dogodilo se jedno veliko i dragocjeno iskustvo, možemo čak reći i čudo. I na tome smo jako zahvalni. Dao Bog da se i iduće godine ponovi u još većem broju i angažmanu. Kao lijepo iskustvo i poticaj planinarskim entuzijastima, za „šećer na kraju“, želim izdvojiti dva događaja; upravo planinarku sekciju koja je u dvodnevnom pohodu na Ravne Dabre, i Bačićeve kukove, ponovo otkrila ljepote srednjeg Velebita i, potom, završni Te Deum predvođen našim biskupom, mons. Božom Radošem, 14. lipnja u varaždinskoj katedrali. Preostaje nam, dakle, ljeto i s krajem ljeta i susret mladih u Ludbregu 4. rujna ove godine.
 
Zahvaljujem svim svojim suradnicima koji su i ove godine dobrano podmetnuli svoja leđa kako bi pastoral, bez obzira na sve nemile okolnosti, imao svoj sretan epilog.
 
Svima nama želim obilje Božjeg blagoslova i zaštitu Njegovih za nas anđela čuvara. Bdjeli nad vama na svim vašim životnim putovima.
:-) +
 
Vlč. Tihomir Kosec,
predstojnik Ureda za mlade Varaždinske biskupije
  


Slika
Slika