Osvrt povjerenika za mlade Varaždinske biskupije na proteklu pastoralnu 2018./2019. godinu

Osvrt povjerenika za mlade Varaždinske biskupije na proteklu pastoralnu 2018./2019. godinu
VARAŽDIN, 3.07.2019. Osvrt vlč. Tihomira Koseca, predstojnika Ureda za pastoral mladih Varaždinske biskupije na proteklu školsku i akademsku godinu 2018./2019.
Dragi mladi i svi vi koji nas pratite preko naših društvenih mreža!

Svake se godine, kako je to uobičajeno i za svaku sferu života, za kraj podvlači nekakva crta. Radi se epilog priče: što je bilo, koliko je čega bilo, kako je bilo, hoćemo li tako nastaviti iduće godine, ili ćemo nešto mijenjati. Govoreći o aktivnostima Ureda za mlade, odgovor na netom postavljena pitanja je pozitivan: bilo je više/puno toga, različito za različite ukuse, bilo nas je nekad više nekad manje i vjerojatno je da i ubuduće nećemo mijenjati smjer, ali ćemo gledati kako uvijek iznova unositi neke promjene s obzirom na „duh (koji) puše gdje hoće“. Nešto polako nestaje, a drugo eto, već nastaje. To je, rekli bismo, život. A ovaj ću osvrt započeti krećući od kraja prema početku, točnije od 16. Završnice Katoličke malonogometne lige domaćin koje je bila naša Varaždinska biskupija, točnije četiri naša grada: Ivanec, Čakovec, Ludbreg i Koprivnica u njezinu prvu dijelu i potom četvrt finalne, polufinalne utakmice i finalna utakmica u Areni Varaždin u drugom, završnom dijelu.

Podsjetimo se: sve je započelo 13. lipnja 2019. svečanim otvorenjem Završnice u našem pastoralnom centru u Zagrebačkoj 3, a završilo nakon svih odigranih utakmica svečanom misom Te Deum u našoj katedrali 16. lipnja koju je, uz koncelebraciju svećenika povjerenika za mlade predvodio naš biskup, dodijelivši na samom kraju mise uspomene svima natjecateljima kao i nagrade treće i drugo plasiranim momčadima iz Splita i Kreševa (BiH) te pobjedničkoj ekipi iz hercegovačkog Stolca. Zahvaljujem svojem uredskom timu, najbližim suradnicima-organizatorima kao i fantastičnim animatorima koje su uz nemalo zalaganje, dobro koordinirani, odradili najveći dio očekivanog i neočekivanog posla koji se spontano nametao tijekom održavanja Završnice. Zahvala ide i svim župnicima koji su angažirali obitelji za prihvat mladih, ravnateljima koji su nas ugostili u svojim školsko-sportskim dvoranama, ravnatelju varaždinskog učeničkog doma i različitim sponzorima bez kojih bi teško izašli na kraj s materijalnim i financijskim zahtjevima ove nogometne manifestacije. Hvala svima. Hvale vrijedno je, kada već govorim o sportskim terenima, spomenuti da se uz nogomet osim Katoličkih malonogometnih turnira za mlade (i krizmanike) koji je iznjedrio predstavnike gore spomenute Završnice, u naš pastoral vratila/počela i odbojka za djevojke krizmanice – no, o tom potom, nadam se više iduće pastoralne godine.

Vjerujem da vam je svima još uvijek svježe prisutna emocija i sjećanje na događaje u duhovskoj osmini od 31. svibnja do 8. lipnja. Podsjećam; izvanredan koncert u petak 31. svibnja na Franjevačkom trgu „Kod Grgura“ s našim, u molitvenom ozračju, duhovnim estradnjacima, pa dan poslije mjuzikla „Svetac svega svijeta“ održanog u HNK-u i, potom, dvije održane duhovne obnove tjedan dana iza u režiji don Ivana Dominika Iličića i vlč. Jakova Rađe te, konačno, samog duhovskog bdijenja 8. lipnja koji je ponovo okupio aktere različitih Ureda u zajedničkom svjedočenju kako Duh Sveti zbori različitim jezicima: obiteljskim, ministrantskim, jezikom manjinskih zajednica i zajednica s intelektualnim poteškoćama ujedinjenih u jezik mladih (i duhom mladih) koji se razumiju i spremni su založiti se jedni za druge. To je uostalom snaga Duha, prvog dara Uskrslog svojim učenicima.

Govoreći o Uskrsu, spominjem se ovogodišnjeg Bijelonedjeljskog jubilarnog 40. Uskrsfesta i sjajnih izvođača, ali i onome što je prethodilo Uskrsu. Znamo da poslije oblaka i kiše dolazi sunce. Tako i Uskrs nema dubine bez korizme, a ove nas je korizme duhovno obogatio vlč. Jorge Ramos svećenik Prelature Opus Dei čija je obnova, s jakim naglaskom na blagodat sakramenta pomirenja, odlično pripremala za planinarski križni put mladih na relaciji sv. Đurđ – V. Bukovec - Legrad od 6. – 7. travnja. Iako manje brojni, ovogodišnji je 19. po redu PKP imao poseban štih, izražen blizinom i zajedništvom svih sudionika, kako hodočasnika tako i dragih nam i zauzetih domaćina Podravaca zbog čega, vjerujem, još uvijek odzvanjaju tonovi lijepog sjećanja i topline u srcima istih. Idući – kako sam od početka krenuo – još jedan korak natrag, vratiti ćemo se i do adventskih četvrtaka kroz koje nas je za Božić vodio i pripremao don Mihovil Kurkut, salezijanac i ravnatelj izdavačke kuće Salesiana. Nadam se da je mnogima vratio „ukradeni Božić“, što je bila jedna od triju ponuđenih tema adventske obnove.

Približavajući se kraju ovog osvrta, dozivam sebi i vama u sjećanje (ne)davno prošle, ali kao pečatom snažno urezane i kao lukom spojene u krug i natrag dovedene događaje za koje vas već unaprijed želim oraspoložiti. To se raspoloženje odnosi na sve bolji Holywin za kojeg nas, očito, sve više oduševljavaju mnogi znani i neznani sveci koji su, ostavivši nam „tragove“ dobrote i svetosti, doveli u velikom broju u katedralu na zajedničko slavljenje svih svetih; katehezom, kvizom, pjesmom i molitvom te zajedničkim klanjanjem poslije mise. Jer, kad se na jednom mjestu okupi putujuća i proslavljena Crkva, slavljenička „fešta (svih)svetih“ je zajamčena. Vrijedno je spomenuti i dva tome prethodeća događaja. To su bili i već su kasom nam nadolazeći novi susreti mladih u euharistijskom središtu u Ludbregu i festival Duga kao i također dogođeni i, nadam se, još bolji i svrsishodniji novi susret srednjoškolaca u Molvama. Ovog posljednjeg se sjećamo kako po temi „Tri ugla u kući drži...“ tako i izvanrednom koncertu i lijepom svjedočanstvu kojeg nam je priuštio pjevač u trapericama, Alan Hržica koji kao da je, unatrag dvije godine, postao pridruženi član stalne postave u planiranju aktivnosti Ureda za mlade VB, osobito kada su u pitanju mladi, srednjoškolci, studenti i radnička mladež. S obzirom na glazbeni angažman svakako je potrebno naglasiti značaj našeg Zbora mladih Varaždinske biskupije i njihovog angažmana u promociji tradicionalne i suvremene liturgijske glazbe, podjednako u samoj liturgiji, a potom i samostalnim koncertima.

Uz glazbenike tu su i ostali suradnici; redoviti osmišljavatelji i pisci molitava vjernika za svaku nedjelju, potom animatori u osobama dekanatskih povjerenika svećenika, vjeroučitelja, laika animatora i svi župni animatori kao i voditelji pojedinih sekcija, tj. sportske, planinarske, pjevačke, zatim voditelji kampova, kako „brendiranog u Ferdinandovečkim „zelenim Modravama“ tako i drugih predvođenih od zajednica Totus tuus, FRAME, potom tečajeva za animatore u garnituri domaćih završenih instruktora, a u  organizaciji i pod pokroviteljstvom HBK-a u podtijelu Mladi za mlade, do samostalnih pokušaja i realizacija različitih događaja, susreta, klanjanja, duhovnih obnova, izleta i hodočašća na župnoj, dekanatskoj i, konačno, biskupijskoj razini od kojih je svakako vrijedan spomena prošlogodišnji put u svetišta Francuske, na kojeg će se nadovezati i ovogodišnji no, ovaj puta, u talijanska svetišta.

Sve se to događa i koordinira, najavljuje, prati i izvješćuje zahvaljujući odličnim suradnicima kao i glavne koordinatorice i administratorice naše web i facebook stranice i, u Uredu za pastoral mladih, tajnice. Svima vama još jednom
veeeeeeeeeeeeeeeeeeeliko HVALA!!!

Uz Božji blagoslov!

Tihomir Kosec,
predstojnik Ureda za pastoral mladih Varaždinske biskupije