Osvrt povjerenika za mlade Varaždinske biskupije na proteklu 2017./2018. godine

Osvrt povjerenika za mlade Varaždinske biskupije na proteklu 2017./2018. godineVARAŽDIN, 13.07.2018. Osvrt vlč. Tihomira Koseca, predstojnika Ureda za pastoral mladih Varaždinske biskupije na proteklu školsku i akademsku godinu 2017./2018.
Dragi mladi!

Otkud započeti? Nakon svega što se ove akademske i pastoralne godine zbilo stvari treba rezimirati, podvući crtu, odmoriti se i krenuti opet iznova jer nas ubrzo, po povratku iz Francuske, krajem kolovoza čeka novi susret u Ludbregu, našem biskupijskom prošteništu Predragocjene Krvi Kristove. Dakle, započet ću upravo s Ludbregom. Tonovi Duge, ali i fini sitni mlaz euharistijske krvi našeg Gospodina, napajao nas je svo ovo vrijeme svojim životnim sokovima. Gospodin je izlijevao svoju milosnu prisutnost u različite trenutke i događaje vođenim i koordiniranim od strane Ureda za mlade. Stoga se rado sjećam drugog susreta mladih, uglavnom srednjoškolaca, u Molvama, zatim Holywina u dupko ispunjenoj katedrali uoči Svih svetih i zaključno, za kraj građanske godine, manifestacije Četvrtkuj Advent u katedrali u kojoj smo uz goste predavače imali povodom 20. obljetnice ustanove Varaždinske biskupije prigodan adventsko-božićni koncert u izvedbi starijih i aktualnih članova biskupijskog zbora mladih i Varaždinskog tamburaškog orkestra (VTO). Osim fantastičnog koncerta i predstavljanja nosača zvuka s uživo snimljenog koncerta prije 12-ak godina, još je ljepši bio međugeneracijski susret članova Zbora od kojeg je, gledajući unazad, započela intenzivn(ij)a aktivnost mladih na području Varaždinske Biskupije.

Brzo završenoj građanskoj godini 2017., obilježenoj hodočašćem mladih u Baselu na susretu simpatizera Taize duhovnosti, uslijedili su novi događaji u novoj 2018. Ponajprije je to bila korizmena duhovna obnova koja je prethodila 18. Križnom putu mladih po varaždinskotopličkom i donedavno gornjovaraždinskom dekanatu uz sudjelovanje mnogih mladih, ali i odlične redarske ekipe kao i super domaćina koji su nas duhovno i tjelesno krijepili na jednom od, zbog iznimne hladnoće i puno kiše, najnapornijih križnih putova. Nedugo nakon toga krajem travnja izašli su na teren i okušali se mladi krizmanici u prvom Katoličkom malonogometnom krizmaničkom turniru (KMKT) u Trnovcu s pobjedničkom ekipom „Vidovci“ iz župe sv. Vida Pitomača. Stoga se radujem nastavku ove prakse uključivanja osmaša u pastoral mladih. Na Nedjelju božanskog milosrđa, drugu iza Uskrsa, uslijedio je festival duhovne glazbe Uskrsfest. Svi prethodni događaju kulminirali su sadržajem iznimno bogatom osmodnevnom duhovskom pripremom s duhovskim bdijenjem u koje su se uključila tri pastoralna ureda: pastoral Roma, obitelji i osoba s invaliditetom, pred svetkovinu Duhova; i završnim Te Deum-om u lipnju mjesecu.

Osim tih „službenijih“ datuma i događaja, nakon višegodišnje stanke opet je pokrenut i realiziran tečaj temeljne formacije animatora razdijeljen u 4 susreta po različitim župama naše biskupije. Formaciju je završilo 40-ak mladih čime su naše župe i Biskupija osvježene novom mladošću. Uz njih je važno spomenuti i pohvaliti sav trud postojećih animatora laika, vjeroučitelja i ostalih suradnika u župnim i dekanatskim susretima kojih ove godine nije nedostajalo, Bogu hvala. Uz njih, ili obrnuto, tu su stalno prisutni i aktivni framaši, tutići, skauti, kursiljisti župski zborovi i druge skupine, sekcije poput planinarske i biciklističke u kojima se okupljaju mladi i, u zadnjih nekoliko godina, već šesti po redu održani ljetni kamp za mlade u Ferdinandovcu itd. Isto tako, zahvalan sam Bogu na svakoj novoj ideji i inicijativi koja je pokretala mlade iz svojevrsnog mrtvila, okupljajući ih oko nekih drugih projekata indirektno vezanih uz mlade, a direktno uz neke događaje važne za Crkvu općenito. Mislim pritom na sve molitvene inicijative, od molitve za prestanak pobačaja u našoj domovini, klanjanja organiziranih od katedrale, do naših malih i nerijetko hladnih seoskih crkava, kao i zadnje pokrenute molitvene inicijative „Srcima okrunimo Mariju“ u crkvi sv. Nikole u Varaždinu, oslonjene na primjer molitve krunice na Kamenitim vratima u Zagrebu. Uz ovu permanentu molitvu i ove godine ćemo nastaviti s, u nizu, desetodnevnim  klanjanjima u katedrali za vrijeme održavanja tzv. Špancirfesta koje su neki, po dolasku u katedralu, zadovoljno nazvali točkom na „i“ u odnosu na druge točke i zbivanja spomenute manifestacije.

Uz sve ove nezaobilazne momente, sve ove događaje, sve neimenovane aktere župskog i biskupijskog pastorala, treba spomenuti i našu biskupijsku web i facebook stranicu uvijek osvježavanom svim važnim aktualnostima, biskupijskim, župskim, i stalnim ažuriranjem nedjeljnih liturgijskih čitanja, molitava, meditacija i pjesama koja također iziskuje puno truda i stručnosti, kao i sasvim osobne požrtvovnosti od strane svih suradnika kako bi pastoral živio i razvijao se na našim društvenim mrežama.

Svima vama veliki HVALA i Božji blagoslov! +  

vlč. Tihomir Kosec