Osvrt povjerenika za mlade Varaždinske biskupije na proteklu 2016./2017. godinu

Osvrt povjerenika za mlade Varaždinske biskupije na proteklu 2016./2017. godinu
VARAŽDIN, 27.06.2017. Osvrt vlč. Tihomira Koseca, predstojnika Ureda za pastoral mladih Varaždinske biskupije na proteklu školsku i akademsku godinu 2016./2017.

Pozdrav, dragi mladi!

Još je jedna pastoralna godina pri samom kraju, barem što se tiče najava događanja od strane ovoga Ureda. U tom smislu, pred nama su već ranije najavljeni ljetni kampovi prema informacijama koje možete vidjeti u brošuricama izdanih od Ureda za mlade Hrvatske biskupske konferencije i stavljenih na stranice naše biskupije. Još se možete javiti i sudjelovati na nekom od navedenih. Svakako preporučam naš Ferdinandovac gdje će se održati kamp od 6. – 9. srpnja 2017.

Sada, pak, pogled unatrag. Dobro je, naime, prisjetiti se, ako ne svih događaja, onda barem nekoliko upečatljivi(ji)h, kratko u crticama, kako bismo si posvjestili i zahvalili na mnogim znakovima milosti dogođenih za vas i po vama, dragi mladi. Zasigurno da je pomalo ishlapila slika susreta mladih u Ludbregu uoči Dana Svete Nedjelje, ali vjerujem da su nam ostali, poput zapisa, utisnuti ne samo tonovi nego i zvuk vjere udruženog zbora mladih varaždinske biskupije i pridruženih župskih zborova, kojom su bile prožete festivalske pjesme Duge iza čega je uslijedilo, kao nastavak zahvalnosti, klanjanje u noći pred Presvetim. Isti glazbeni žanr obogaćen glumom mladih molitvene zajednice Totus Tuus, odjekivao je našom katedralom u noći prije svetkovine Svih svetih, na tzv. Holywinu, ali ne manje, tome prethodeći važan događaj, bio je u znaku srednjoškolaca okupljenih i predvođenih vjeroučiteljima i animatorima u našem biskupijskom marijanskom svetištu u Molvama. Vjerujem da nam je još uvijek svježe sjećanje na Advent kada su nam, pod naslovom „Četvrtkuj Advent u katedrali“, u tri susreta gostovali i svjedočili vjeru S. J. Milec, Alan Hržica i vlč. Dragutin Goričanec. Neki su građansku godinu završili i proslavili u Rigi na novogodišnjem svjetskom susretu Taize - mladih. Ubrzo, nakon što smo ušli u novu građansku godinu 2017., uslijedila su nova događanja, tj. korizmena duhovna obnova za mlade predvođena sestrom karmeličankom, zgodnoga nadimka „Didi“ i nezaobilaznim, već tradicionalnim križnim putom za mlade virovskim dekanatom, na petu korizmenu nedjelju. Važno je reći također da je tijek svih ovih zbivanja bio isprepleten redovitim katehetskim pripremnim susretima u svim našim dekanatima za SHKM u Vukovaru i geslom koje je bilo i više od gesla: Krist, nada naša. Ni ostala okupljanje mladih nisu ostala nezapažena. Ponovo oživljena planinarska i biciklistička sekcija pridružila se ranije osnovanoj malonogometnoj kao i ZMVB-u i ZMVK-u, koje i dalje imaju otvorena vrata za sve zainteresirane. Na poseban način ove je godine obilježena duhovska osmina, osobito samo duhovsko bdijenje koje je našim vjernicima, ali i ostalim znatiželjnicima, prema ponuđenom programu, otvorila vrata svih crkava grada Varaždina. Susret mladih bračnih parova i obitelji u crkvi Dobroga Pastira, Marijini obroci u katedrali, Hvalospjev ljubavi s domaćinima franjevcima kao i mogućnosti klanjanja (sv. Nikole) slušanja Božje riječi (kapucini), molitva krunice (sv. Vid - kapucini), čudesna svjedočanstva Božjih zahvata u živote konkretnih ljudi i obitelji (uršulinke), molitva u duhu Taize-a (Banfica) i završno sveto misno slavlje u katedrali, dali su jednu novu širinu Varaždinu, ne samo za mlade nego i sve ostale vjernike kojima je to, po vlastitom svjedočanstvu, bilo jedno novo i snažno poticajno iskustvo života i vjere.

Na koncu treba doista još jednom reći hvala Bogu, što se i zbilo 18. lipnja 2017. na Te Deum-u u varaždinskoj katedrali u zajedništvu s našim biskupom, mladima, studentima i njihovim profesorima – Bogu hvala! Iskreno hvala treba svakako reći svim animatorima koji su se nesebično stavili u službu mladih, a time, preko mladih, samom Bogu – hvala vam!

Vama, pak, dragi mladi, obilje Božjega blagoslova tijekom ljeta! Ne udaljavajte se previše jer nas nova pastoralna godina, s novim izazovima, već čeka. No, prije toga, zaslužen predah – ne bez nebeskog Oca, stalnog (ozbiljnog) šarma kojim nas osvaja  njegov Sin i svježinom vjere oduševljava snaga njihova Duha. 

vlč. Tihomir Kosec, povjerenik