Održano treće biskupijsko molitveno-slavljeničko bdijenje "Holywin - Svetost pobjeđuje"

Održano treće biskupijsko molitveno-slavljeničko bdijenje "Holywin - Svetost pobjeđuje"
VARAŽDIN, 31.10.2016. Uoči svetkovine Svih Svetih u varaždinskoj je katedrali održano treće biskupijsko molitveno-slavljeničko bdijenje "Holywin - Svetost pobjeđuje".

Uoči svetkovine Svih svetih, u petak 31. listopada, sa svih strana naše biskupije mladi vjernici slijevali su se u varaždinsku katedralu kako bi u zajedništvu dočekali svetkovinu Svih Svetih! Ondje je održano treće biskupijsko molitveno-slavljeničko bdijenje pod nazivom "Holywin – Svetost pobjeđuje" čije je ovogodišnje geslo bilo "Veselo kročim stazom života". Katedrala Uznesenja BDM na nebo dočekala je više od 500 posjetitelja u polumraku, a do cilja ih je vodila svjetlost koju su slijedile stope univerzalne Crkve – nas još putujućih, onih trpećih te onih proslavljenih.

Naime, upaljeni lampaši ispred i unutar katedrale vodile su prisutne do Stola Gospodnjeg, a izrezani tragovi na kojima su pisala imena proslavljenih označavala su put kojim hoda Crkva od postanka svijeta. Sasvim obični, no u jednom posebni ljudi – slijedili su Božje savjete i neizbrisiv Trag koji nam je ostavljen - Isusa, te tako hodeći u radosti života ušli u radost svog Gospodara.

Pročelje naše katedrale ovom je prilikom zaista svijetlilo svijetlim primjerima svetaca zaštitnika naše biskupije te naše Majke na Nebu uznesene! Uz sam ulaz, Božje stvorenje – tikva, koje se upravo te večeri pretvara u poganske simbole ovdje nas je, nasuprot poganskih asocijacija, pozivala svojom urezanom porukom na najvažnije kreposti – vjeru, nadu i ljubav!

Mlade je u katedrali dočekao povjerenik za mlade Varaždinske biskupije, vlč. Tihomir Kosec, koji je na šaljiv način uveo prisutne u značaj iščekivane svetkovine, a popratili su ga i članovi zajednice Totus Tuus svojim skečom „Na svetost pozvani“.
Prvi dio Holywin-a bilo je slavlje Gospodina koje je predvodio slavljenički zbor sastavljen od članova 15-ak zborova s područja cijele biskupije koji su ujedinjenim snagama slavili i navješćivali Njega. Zborove pod vodstvom karizmatične mezzosopranistice Sofije Cingula okupio je Edi Vugrinec, voditelj Zbora mladih Varaždinske biskupije. Oni su uz odličnu instrumentalnu pratnju doveli naša srca bliže Isusu i posvijestili nam radost života na putu svetosti. Slavlje je bilo prožeto s tri svjedočanstva borbe Silom odozgor za življenje triju bogoslovnih kreposti u osobnom životu na koja su se odvažili Petar Bralić (zajednica Totus Tuus), Nikolina Sever (pokret Kursiljo) i Marta Klemenčić (FRAMA).

Drugi dio večeri bio je rezerviran za slavlje Svete mise koju je predvodio povjerenik za mlade Varaždinske biskupije, vlč. Tihomir Kosec, u zajedništvu s okupljenim svećenicima vlč. Sinišom Blatarićem, vlč. Petrom Mlakarom, vlč. Danijelom Hercegom, vlč. Nikolom Markušićem i vlč. Leonardom Šardijem, dok je nekolicina svećenika cijelo vrijeme Holywina bilo na raspolaganju mladima za sv. ispovijed. 

Vlč. Kosec započeo je svoje promišljanje konstatacijom da unatoč tome što su mediji natrpani humorističnim serijama i programom, što zakoni podržavaju hedonizam, istinske radosti nema i postižemo samo prividno smirenje bez dugoročnih rezultata. U svojoj je propovijedi vlč. Kosec istakao je značaj pečata ostavljenih u blaženstvima. Jer, samo mirom kojeg tražimo, Božjom voljom koju vršimo, križem kojeg nosimo i ljubavlju koju dajemo drugima hodit ćemo putem svetosti do Nebeske nam domovine. Put svetosti je radost života kroz skromnost i poniznost u zahvalnosti. Ako nam radost dolazi od užitka bez patnje i križa, promašili smo središte mete svog životnog kruga.
Večernje slavlje završilo je poklonom Gospodinu u Presvetom oltarskom sakramentu koji je po završetku svečano unesen iz pokrajnje kapele na glavni oltar.

Po završetku molitvenog bdijenja okupljeni u katedrali mogli su na izlazu iz katedrale kupiti misijsku narukvicu te tako pomoći u školovanju djece i mladeži u misijskim zemljama te izvući karticu sa jednim od blaženstava o kojem mogu razmišljati u naredno vrijeme i pokušati ga zaživjeti u svojem životu.
Zahvalni na darovanim milostima, radujemo se sljedećem susretu!
 
(tekst: M.K., fotografije: B.H.)


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika