Održano hodočašće biskupijskog zbora mladih i animatora u Rijeku i Svetvinčenat

Održano hodočašće biskupijskog zbora mladih i animatora u Rijeku i Svetvinčenat
RIJEKA/SVETVINČENAT, 9.-10.11.2019. Zbor mladih Varaždinske biskupije i biskupijski animatori mladih protekli su vikend proveli na gostovanju Zboru mladih Riječke nadbiskupije u Rijeci te u posjetu Svetvinčenatu. 

Pedesetak zboraša i animatora ove se subote u pratnji svog povjerenika vlč. Tihomira Koseca zaputilo put Rijeke na susret sa Zborom mladih Riječke nadbiskupije. Svoj su dan proveli upoznavajući sakralnu baštinu Rijeke pa su tako pohodili riječku katedralu sv. Vida, dominikanski samostan sv. Jeronima i crkvu Uznesenja BDM na Nebo kroz koje su ih proveli povjerenik za mlade Riječke nadbiskupije vlč. Josip Pende, studentski kapelan fr. Ivan Dominik Iličić te mons. Sanjin Francetić. Mladi su prošli i "špicom" kraj Gradskog tornja sa dvoglavim orlom, posjetili sjedište radija "Skaut" te prošetali rivom. Hodočašće je nastavljeno uspinjanjem stubama prema Trsatskom svetištu gdje su mladi imali pobožnost Križnog puta i molitvu pred slikom Majke Božje Trsatske. 

Večer je bila rezervirana za zajedničko misno slavlje i poklon Presvetom u centru za mlade "Bl. Miroslav Bulešić" koje su zajedničkim pjevanjem animirali Zbor mladih Varaždinske biskupije i Zbor mladih Riječke Nadbiskupije, a okupio se veći broj mladih. Misno slavlje predslavio je vlč. Tihomir Kosec. Vlč. Kosec sv. misno slavlje započeo je mišlju: "Sakramenat je objedinavanje, a u njemu je i ovaj naš susret, susret dvaju zborova, dvaju (nad)biskupija. Euharistija je sveučilište života." Osvrčući se na liturgijska čitanja uz blagdan posvete Lateranske bazilike vlč. Kosec istiće: "Nismo neka stračara, klet, kažun, čak ni vila ili dvorac već nas Gospodin uspoređuje s najboljim, sa svjetskim čudom! Kako se onda ophoditi sa svojim bićem? Nećete sve svoje "sobe" pokazati svakome, neke od njih pripadaju vašoj intimi. Prije nego se pokažu te sobe, treba provjeriti kakva je osoba koja želi u nji unići. Život je svet i treba štititi svoje dostojanstvo. Ako ti ga netko uzme ti si ponižen, povrijeđen. Sve ono što ste izvana ukazuje na ono što ste iznutra. Dakle, prije nego nekome otvoriš vrata svoga bića, malo ćeš ih odškrinuti, zaviriti, provjeriti. Oči su instrument kojim se služi naša pamet, a pamet je instrument kojim se služi naše srce, naša volja. Kakvo ti je srce, tako ćeš i gledati. Jedini vrijedan potpunog otvaranja je Bog, a kad je On u tebi znati ćeš i kome otvoriti svoja vrata, vrata svoga srca." Nastavak večeri protekao je u veselom druženju sa domaćinima.

Nedjelju su mladi proveli u posjetu Svetvinčenatu, rodnom mjestu blaženog Miroslava Bulešića, gdje su u zajedništvu sa domaćim župnikom vlč. Darkom Zgrablićem i okupljenim župljanima, slavili i animirali nedjeljnu svetu misu, častili relikvije blaženika, pomolili se mjestu obitavanja njegovih ovozemnih ostataka (u oltaru župne crkve) te se pobliže upoznali sa životom ovog našeg najmlađeg blaženika.


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika