Održan susret dekanatskih povjerenika, animatora i suradnika Ureda za pastoral mladih naše biskupije

Održan susret dekanatskih povjerenika, animatora i suradnika Ureda za pastoral mladih naše biskupije
VARAŽDIN, 23.9.2017. Protekle subote u pastoralnoj dvorani Varaždinske biskupije održan je susret dekanatskih povjerenika - svećenika, vjeroučitelja i animatora sa vlč. Tihomirom Kosecom, povjerenikom Ureda za pastoral mladih i suradnicima Ureda. 

Susret je započeo riječima pozdrava, molitvom časoslova i kratkim nagovorom predstojnika Ureda za pastoral mladih mlade, vlč. Tihomira Koseca. U nastavku vlč. Kosec održao je prigodnu katehezu o izazovima animatora, tj. kako upravljati sobom te što činiti kad nisi na vrhu nego negdje između, posrednik, kako djelovati iz sredine. Vlč. Kosec iznio je konkretna područja života svakog čovjeka o kojima svatko, osobito animator, treba voditi računa, preispitivati ih te Božjom milošću i snagom rasti. 

Po završetku kateheze uslijedilo je predstavljanje godišnjeg plana za školsku i akademsku godinu 2017./2018. Ureda za pastoral mladih Varaždinske biskupije s naglaskom na biskupijski susret mladih u Molvama i Biskupijsko hodočašće mladih naše biskupije u Zaljev svetaca (Boka Kotorska, Crna Gora) te Adventsku duhovnu obnovu za mlade - "Četvrtkuj Advent u katedrali". Uz ove događaje naglasak je stavljen i na tri "zajednička stupa" pastoralne godine - Holywin, 18. križni put mladih Varaždinske biskupije te Duhovsko bdijenje mladih. Vlč. Kosec istaknuo je i važnost službene web stranice u lakšoj međusobnoj komunikaciji, ali i najavi odnosno prezentiranju aktivnosti od župske do biskupijske razine. Na stranici se nalaze informacije o svim aktivnostima na biskupijskoj razini, godišnji plan rada, informacije o dekanatskim povjerenicima i animatorima te vrijedni materijali za nedjeljnu liturgiju s mladima (misna čitanja, prijedlog pjesama, molitve vjernika i naslovni slajdovi) i brojni drugi kvalitetni materijali koji se redovito pripremaju. Također je istaknuta važnost korištenja i Facebook-a i službene Facebook stranice u pristupu i komunikaciji s mladima putem službene stranice i pokretanja dekanatski grupa. U pripremi je i popis zajednica mladih po dekanatima te vrijeme i mjesto gdje se održavaju njihovi susreti, kako bi se mladi što bolje i aktivnije uključili u život Crkve.

Suradnica Ureda, Marta Kranjčec, predstavila je i pojedine sekcije i aktivnije zajednice unutar biskupije koje na osobiti način doprinose bogatstvu duhovnosti i aktivnosti koje nudi naš pastoral mladi - Zbor mladih Varaždinske biskupije, Planinarsko - biciklističku sekciju, Framu, Zajednicu Totus Tuus, Teen star program, Katoličke malonogometne turnire Varaždinske biskupije (KMNT VB) i duhovne centre naše biskupije. Zdrug katoličkih skauta Varaždinske biskupije predstavila je voditeljica skauta u Pitomači, Tereza Kovačić. O pokretu Kursiljo i njihovim aktivnostima govorio je vlč. Kristijan Stojko dok je o aktivnostima Taize zajednice progovorio vlč. Siniša Blatarić.     

Kako biti animator i koji su njegovi izazovi u kratkom osobnom osvrtu prenjela nam je vjeroučiteljica Dubravka Červek.

Na susretu se rapravljalo i o pojedinim aktualnim problemima s kojima se suradnici svakodnevno susreću. Susret je završio zajedničim ručkom, druženjem i međusobnom izmjenom iskustava.