Održan susret dekanatskih povjerenika, animatora i suradnika Ureda za pastoral mladih naše biskupije

Održan susret dekanatskih povjerenika, animatora i suradnika Ureda za pastoral mladih naše biskupije
VARAŽDIN, 21.9.2019. Protekle subote u pastoralnoj dvorani Varaždinske biskupije održan je susret dekanatskih povjerenika - svećenika, vjeroučitelja, animatora i suradnika sa vlč. Tihomirom Kosecom, povjerenikom Ureda za pastoral mladih naše biskupije. 

Susret je započeo riječima pozdrava i molitvom srednjeg čaša. U nastavku vlč. Kosec osvrnuo se na proteklu pastoralnu godinu i održao prigodnu katehezu o izazovima animatora, tj. kako upravljati sobom te što činiti kad nisi na vrhu nego negdje između, posrednik, kako djelovati iz sredine. Vlč. Kosec iznio je konkretna područja života svakog čovjeka o kojima svatko, osobito animator, treba voditi računa, preispitivati ih te Božjom milošću i snagom rasti. 

Po završetku kateheze uslijedilo je izlaganje tajnice Ureda Marte Kranjčec o izazovima u radu s mladima u kontekstu apostolske pobudnice pape Franje „Christus vivit“. Apostolska pobudnica pape Franje „Christus vivit“ upravljena mladima i čitavom Božjem narodu, a objavljena 2. travnja prijepodne, napisana je u obliku pisma u 9 poglavlja u kojima Papa kreće od analize stvarnostī mladih, do poziva na potpuno življenje mladosti kroz prijateljstvo s Kristom. Više o samoj pobudnici možete pročitati ovdje.

Tajnica Ureda predstavila je godišnji pastoralni plan za školsku i akademsku godinu 2019./2020. Ureda za pastoral mladih Varaždinske biskupije s naglaskom na nekoliko događaja koji će obilježiti godinu pred nama - biskupsko ređenje novoimenovanog varaždinskog biskupa mons. Bože Radoša, 20. jubilarni Križni put mladih Varaždinske biskupije, Susret hrvatske katoličke mladeži (SHKM) u Zagrebu te biskupijsko hodočašće mladih u svetišta Francuske, Španjolske i Italije. U prvom tromjesječju očekuju nas "Veni Sancte Spiritus" za studente i srednjoškolce, biskupijski susret mladih "Marija fest 2019." u Molvama te adventska duhovnu obnova za mlade - "Četvrtkuj Advent u katedrali". Uz ove događaje naglasak je stavljen i na tri "zajednička stupa" pastoralne godine - Holywin, 20. križni put mladih Varaždinske biskupije te Duhovska osmina sa Duhovskim bdijenjem mladih. Istaknuta je i važnost službene web stranice u lakšoj međusobnoj komunikaciji, ali i najavi odnosno prezentiranju aktivnosti od župske do biskupijske razine. Na stranici se nalaze informacije o svim aktivnostima na biskupijskoj razini, godišnji plan rada, informacije o dekanatskim povjerenicima i animatorima, vrijedni materijali za nedjeljnu liturgiju s mladima (misna čitanja, prijedlog pjesama, molitve vjernika i naslovni slajdovi) i brojni drugi kvalitetni materijali koji se redovito pripremaju. Također je istaknuta važnost korištenja i Facebook-a i Instagram-a i službenih stranica Ureda na spomenutim društvenim mrežama u pristupu i komunikaciji s mladima i pokretanja dekanatski grupa. U pripremi je i popis zajednica mladih po dekanatima te vrijeme i mjesto gdje se održavaju njihovi susreti, kako bi se mladi što bolje i aktivnije uključili u život Crkve.

Predstavljene su i pojedine sekcije i aktivnije zajednice i pokreti unutar biskupije koje na osobiti način doprinose bogatstvu duhovnosti i aktivnosti koje nudi naš pastoral mladih - Temeljna formacija animatora "Mladi za mlade", Zbor mladih Varaždinske biskupije, Planinarska sekcija, Frama, Zajednica Totus Tuus, pokret Kursiljo, Taize zajednica, Katolički malonogometni turniri Varaždinske biskupije (KMNT VB) i krizmanički malonogometni i odbojkaški turniri te duhovni centri naše biskupije. Zdrug katoličkih skauta Varaždinske biskupije predstavio je Damjan Klemenčić. 

Na susretu se rapravljalo i o pojedinim aktualnim problemima s kojima se suradnici svakodnevno susreću. Susret je završio zajedničim ručkom, druženjem i međusobnom izmjenom iskustava.

Materijale vezane uz godišnji pastoralni plan Ureda za pastoral mladih možete preuzeti na priloženim poveznicama.


Godišnji plan Ureda za pastoral mladih Varaždinske biskupije 2019./2020.

Godišnji plan Ureda za pastoral mladih Varaždinske biskupije 2019./2020. - plakat

Godišnji plan Ureda za pastoral mladih Varaždinske biskupije 2019./2020. - letak 1

Godišnji plan Ureda za pastoral mladih Varaždinske biskupije 2019./2020. - letak 2

Suradnici Ureda za pastoral mladih Varaždinske biskupije 2019./2020.

Predstavljanje godišnjeg plana Ureda


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika