Održan ovogodišnji Holywin pod geslom "Tražite najprije Božje Kraljevstvo"!

Održan ovogodišnji Holywin pod geslom "Tražite najprije Božje Kraljevstvo"!
VARAŽDIN, 31.10.2017. Uoči svetkovine Svih svetih, u utorak 31. listopada, održan je „Holywin“ – molitveno-slavljeničko bdjenje na razini Biskupije. Čitav događaj započeo je svetom misom u župnoj crkvi sv. Nikole biskupa, koju je predvodio povjerenik za mlade Varaždinske biskupije, vlč. Tihomir Kosec, u zajedništvu s okupljenim svećenicima i đakonima.

Vlč. Kosec u homiliji je progovorio o „modernim blaženstvima“, odnosno iskrivljenim vrijednostima koje nudi svijet današnjice, o pokušajima pronalaska smisla bijegom u razne opijate, trkom za popularnošću i novcem. Uputio je okupljene mlade: „Tražite najprije Božje Kraljevstvo“, upozorivši kako ni Isus nije živio u idealnom vremenu, no odlučio je djelovati i poučavati, izbjegavši tako puko pribjegavanje kritizerstvu. Potom je citirao Mariju Stanković, službenicu Božju: „Nijedno vrijeme u povijesti čovječanstva nije bilo idealno za čovjeka, niti će biti, ali za kršćanina je svako vrijeme idealno“, te dodao: „Možeš pokazati što znači biti pravedan, iskren, požrtvovan, pošten, ljubazan, strpljiv, boriti se za dobro.“

Podsjetio je na Papin poziv mladima da budu aktivni i da se ne daju pokolebati te istjerati iz domovine. „Onaj koji u sebi ne nosi domoljublje, neće ga nigdje naći“, citirao je jedan katekizam te nastavio „Ako u sebi ne nosiš Boga, drugdje nećeš naći sreću. Zato su ovdje Isusove riječi realne: 'Tražite najprije Božje Kraljevstvo.'“ Nadalje, rekao je kako je razumljivo tražiti izvanjsko, odnosno brinuti o zemaljskim dobrima, hrani, krovu nad glavom, odjeći... no da je najveći trag onaj koji je ostavio Isus. „Gledaj da ostaviš svijetli trag. Gledaj da ostaviš trag, a ne da bestraga nestaneš.“

Vlč. Kosec potaknuo je mlade da iskoriste svaku priliku navještaja Božjeg Kraljevstva, bilo zgodno ili nezgodno te podsjetio kako je Isus opominjao kad je za to postojala potreba, ali da je redovito i uvijek izova govorio afirmativno, što je i privlačilo ljude k njemu. „Zato se ne dajte zavesti lošim mislima da se ovdje ne može živjeti, da ovdje ne može biti lijepo. Nemojte dopustiti da vas netko progna van jer znate što su važne stvari. Nemojmo dopustiti da se izgubi trag da smo ovdje živjeli nego, dapače, tu gdje si zasađen – tu cvjetaj i tu rasti.“

Po završetku sv. mise, okupljeno mnoštvo u procesiji je sa zapaljenim svijećama krenulo gradskim ulicama do katedrale Uznesenja BDM na nebo. Katedrala je dočekala posjetitelje u polumraku, a prema Stolu Gospodnjem vodile su zapaljene lučice i stope, tragovi koji su predstavljali pojedine svece Katoličke crkve koji su, kao obični i mali ljudi, svojim životima slijedili i nasljedovali samoga Krista čiji je trag bio najveći.

Zapjevao je slavljenički zbor, sastavljen od svirača i pjevača iz čitave biskupije, pod dirigentskom palicom voditelja Zbora mladih Varaždinske biskupije, Edija Vugrinca.

Uslijedila je igra pogađanja hrvatskih svetaca i blaženika. Na temelju njihova lika i stihova popratnih pjesama, okupljeni mladi prepoznali su bl. Mariju od Propetog Petković, bl. Ozanu Kotorsku, sv. Nikolu Tavelića, sv. Marka Križevčanina, sv. Jeronima, bl. Ivana Merza i sv. Leopolda Bogana Mandića, za što su dobili simbolične nagrade.

Večer je nastavila u slavljeničkom tonu, zbor je nastavio pjesmom davati hvaliti i slaviti Gospodina, poklanjajući mu svoje talente. Molitveno-slavljeničko bdjenje završilo je adoracijom. Prepuna katedrala poklonila se Gospodinu u Presvetom Oltarskom Sakramentu.

Na izlasku iz katedrale, okupljeni su mogli izvlačiti sličice svetaca ili blaženika, te su potaknuti da izvučenu osobu pobliže upoznaju i da mole za njen zagovor.


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika