Održan drugi dio adventske duhovne obnove "Četvrtkuj advent u katedrali" čiji je gost bio prof. dr. sc. Tonči Matulić

Održan drugi dio adventske duhovne obnove "Četvrtkuj advent u katedrali" čiji je gost bio prof. dr. sc. Tonči Matulić
VARAŽDIN, 12.12.2019. Sinoć je održan drugi dio adventske duhovne obnove za mlade "Četvrtkuj advent u katedrali". Gost održane tribine bio je prof. dr. sc. Tonči Matulić, profesor moralne teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu i svećenik Hvarsko-bračko-viške biskupije.

Duhovna obnova započela je misnim slavljem koje je predvodio vlč. Tihomir Kosec, predstojnik Ureda za pastoral mladih Varaždinske biskupije uz koncelebraciju vlč. Tomislava Kosa, župnika u župi Pribislavec. Vlč. Kosec se u svojoj homiliji usmjerio na evanđeoski odlomak u kojem Krist pohvaljuje preteču Ivana Krstitelja riječima: „Zaista, kažem vam, između rođenih od žene ne usta veći od Ivana Krstitelja. A ipak, i najmanji u kraljevstvu nebeskom veći je od njega!“

„Uzor kršćanskog života, osobito u ovo adventsko vrijeme, treba tražiti u Ivanu Krstitelju i silovito nastojati u njemu pronaći uzor autentičnog kršćanskog života“, ističe vlč. Kosec.

Nakon misnog slavlja uslijedilo je klanjanje pred Presvetim te tribina gosta, prof. dr. sc. Tončija Matulića. Poslije uvodnog pozdrava gostu i okupljenima u katedrali vlč. Koseca, moderatorica tribine, Marta Kranjčec, predstavila je kratki životopis večerašnjeg gosta nakon čega su uslijedila moralo-bioetička tribina na temu „Čovjek, čovjek, čovjek“. Izlaganje i odgovaranje na pitanja okupljenih prof. Matulića, provukla su nit od pitanja uspješnosti „projekta“ čovjek, mogućnosti kloniranja osobe, pojma zakašnjelog embrija, „problema“ slobodne volje čovjeka, eugeničkih zahvata i potencijalne zamjene čovjeka od strane umjetne inteligencije do pitanja koliko zapravo ljudi žele rođenje Isusovo i pitanja što ljudi, gledajući svijet osobito u ovoj adventskoj nepripravi ili neadventskom raspoloženju, žele - kakvog Boga te što im Isus nudi i što samo utjelovljenje poručuje.

Pjevanje na sv. misnom slavlju i klanjanju predvodio je zbor Frame iz Varaždina.


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika