Održan 6. Hodočasnički dan mladih Varaždinske biskupije u Svetište Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu

Održan 6. Hodočasnički dan mladih Varaždinske biskupije u Svetište Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu
LUDBREG, 25.08.2018. U Ludbregu je održan 6. hodočasnički dan mladih Varaždinske biskupije u Svetište predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu pod geslom "Daj nam.. Daj (te) im".
Svetište predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu i ove je godine, tjedan dana uoči Svete nedjelje bilo ispunjeno mladim hodočasnicima. U subotu je naime održan 6. hodočasnički dan mladih Varaždinske biskupije u sklopu kojeg je održan sada već tradicionalni festival Duga.

Mladi su i ove godine u Ludbreg došli sa različitih strana.  Program hodočašća započeo je u 16 sati u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Ludbregu gdje je povjerenik za mlade Varaždinske biskupije, vlč. Tihomir Kosec, okupljenim mladima zaželio dobrodošlicu te im ispričao o čudu zbog kojeg Ludbreg danas svetište. Naime, u ludbreškom se svetištu čuva relikvija krvi Kristove koja je podsjetnik na 1411. godinu kada je, za vrijeme svete mise, svećenik posumnjao da se kruh i vino zaista pretvaraju u tijelo i krv Kristovu. Tada se, za vrijeme pretvorbe, dogodilo čudo. Vino koje se nalazilo u kaležu, pretvorilo se u pravu, fizičku krv.

Nakon povjerenikove dobrodošlice, uslijedila je kateheza pod nazivom Euharistija. Katehezu je održao tajnik biskupa Varaždinske biskupije, vlč. Marko Domiter. Kroz lik svetog Filipa, kojega je uzeo kao primjer učitelja života i euharistije, nastojao je mladima pojasniti kako bi trebalo živjeti kršćanskim, odnosno euharistijskim životom. Po završetku kateheze, mladi su se uputili u dvorište pastorlanog centra gdje su se odmorili uz ples nakon kojega je slijedio rad u grupama predvođen animatorima. Mladi su u grupama imali prilike izraziti svoje dojmove o katehezi i prokomentirati ju, a nakon toga svatko je od njih dobio kruh načinjen od papira. Na lijevu stranu trebali su napisati svoje nedostatke i nesavršenosti, a na desnu stranu kruha svoje sposobnosti i talente. Kruh su zatim prepolovili i strane sa svojim talentima razmjenili su među sobom unutar grupe. Tom gestom mladima se željelo istaknuti kako je euharistija primanje i davanje. Ona je slavlje u kojem Bog preobražava naše živote i naše slabosti u jakosti. Kroz euharistiju nas Bog osposobljava za suživot s braćom i sestrama, ali jednako tako da i mi možemo drugima pomoći svojim poticajem, primjerom, talentima i sl.

Po završetku rada u grupama slijedila je ispovijed i sveta misa koju je predvodio povjerenik za Pastoral mladih Varaždinske biskupije, vlč. Tihomir Kosec. U homiliji je okupljene vjernike potaknuo na promišljanje kako se odnosimo prema Presvetom oltarskom sakramentu i pod kojim uvjetima pristupamo sv. Pričesti te dao neke konkretne smjernice kak bi taj susret bio zaista iskren, dostojan i spasonosan.
 
Nakon svete mise uslijedio je Festival duhovne glazbe Duga koji je ove godine bio u nešto drugačijoj formi. Festival je ove godine imao formu večeri slavljenja. U samu večer slavljenja uveo nas je Zbor mladih Varaždinske biskupije i zbor Trinitas, a u glavni dio poznati hrvatski pjevač i skladatelj duhovne glazbe, Alan Hržica. Uz Alana su kao bend, nastupali vlč. Tihomir Kosec na bas gitari, Marta Kranjčec, suradnica u uredu za Pastoral mladih Varaždinske biskupije, na klavijaturama, Erik Vidović na gitari te Dorian Busija na kahonu. U slavljeničkom raspoloženju otpjevano je oko 20-tak pjesama, a neke od njih su bile u sjajnim solo izvedbama.

U ludbreškoj kino dvorani okupilo se 300-tinjak vjernika koji su oduševljeno i s pljeskom ispratili pjevače i svirače. Hodočašće je završilo kratim zajedničkim klanjanjem i blagoslovom Presvetim u župnoj crkvi.

Više slika možete pogledati i preuzeti na slijedećem linku: https://www.dropbox.com/sh/y5sp7jefafhoequ/AAANhJiDcBS1n0kUeoLuE7ZWa?dl=0.

(tekst: M.Marčun, slike: M.Kranjčec, B.Herceg)