Održan 2. biskupijski "Holywin - svetost pobjeđuje"!

Održan 2. biskupijski "Holywin - svetost pobjeđuje"!
Uoči svetkovine Svih svetih, u petak 31. listopada, sa svih strana naše biskupije mladi vjernici slijevali su se u varaždinsku katedralu kako bi u zajedništvu dočekali svetkovinu Svih Svetih! Ondje je održano drugo biskupijsko molitveno-slavljeničko bdijenje pod nazivom "Holywin – Svetost pobjeđuje" pod geslom "Put svetosti - radost života", započeto u 21 sat. Katedrala Uznesenja BDM na nebo dočekala je više od 600 posjetitelja u polumraku, a do cilja ih je vodila svjetlost koju je slijedile stope univerzalne Crkve – nas još putujućih, onih trpećih te onih proslavljenih.

Naime, upaljeni lampaši ispred i unutar katedrale vodile su prisutne do Stola Gospodnjeg, a izrezani tragovi na kojima su pisala imena putujućih, trpećih i proslavljenih označavala su put kojim hoda Crkva od postanka svijeta. Sasvim obični, no u jednom posebni ljudi – slijedili su Božje savjete i neizbrisiv Trag koji nam je ostavljen - Isusa, te tako hodeći u radosti života ušli u radost svog Gospodara.

Pročelje naše katedrale ovom je prilikom zaista svijetlilo svijetlim primjerima svetaca zaštitnika naše biskupije te naše Majke na Nebu uznesene! Uz sam ulaz, Božja stvorenja – tikve, koje se upravo te večeri pretvaraju u poganske simbole ovdje su nas, nasuprot poganskih asocijacija, pozivale svojom urezanom porukom na najvažnije kreposti – vjeru, nadu i ljubav!

Prvi dio Holywin-a bilo je slavlje Gospodina koje je predvodio slavljenički zbor sastavljen od članova 15-ak zborova s područja cijele biskupije koji su ujedinjenim snagama slavili i navješćivali Njega. Zborove pod vodstvom karizmatične mezzosopranistice Sofije Cingula okupio je Željko Martinković. Oni su uz odličnu instrumentalnu pratnju doveli naša srca bliže Isusu i posvijestili nam radost života na putu svetosti.

Slavlje je bilo obogaćeno i pjesmama s novonastalog nosača zvuka „Na obali“ koje su uz pratnju svojih prijatelja izveli povjerenik za mlade, vlč. Tihomir Kosec i vlč. Petar Mlakar, župni vikar u Ivancu.
Nakon živog i srdačnog slavlja pjesmom uslijedila je molitva krunice Božanskom milosrđu u zajedništvu svih okupljenih.

Drugi dio večeri bio je rezerviran za slavlje Svete mise koju je predvodio povjerenik za mlade Varaždinske biskupije, vlč. Tihomir Kosec, u zajedništvu s okupljenim svećenicima vlč. Sinišom Blatarićem, vlč. Petrom Mlakarom, vlč. Danijelom Hercegom, vlč. Nikolom Markušićem i vlč. Leonardom Šardijem, dok je nekolicina svećenika cijelo vrijeme Holywina bilo na raspolaganju mladima za sv. ispovijed. 

Vlč. Kosec započeo je svoje promišljanje konstatacijom da unatoč tome što su mediji natrpani humorističnim serijama i programom, što zakoni podržavaju hedonizam, što organiziramo čak i Dane smijeha, jer podsvjesno osjećamo da je on deficitaran, istinske radosti nema i postižemo samo prividno smirenje bez dugoročnih rezultata.

Vlč. Kosec svoju je propovijed završio vrlo važnom rečenicom: „Dragi mladi, ne dajte da Vam netko uzme Boga!“ Jer, samo mirom kojeg tražimo, Božjom voljom koju vršimo, križem kojeg nosimo i ljubavlju koju dajemo drugima hodit ćemo putem svetosti do Nebeske nam domovine. Put svetosti je radost života kroz skromnost i poniznost u zahvalnosti. Ako nam radost dolazi od užitka bez patnje i križa, promašili smo središte mete svog životnog kruga.

Svi smo pozvani biti ratnici te Ljubavi. „Bog ne trpi one koji miruju, a predodređeni su za borbu“, rekao je blaženi Alojzije Stepinac, suzaštitnik naše biskupije.

Slavljenički zbor pjevao je i tijekom svete mise, a okupljeni u katedrali mogli su izvući i malu sličicu sveca ili blaženika kojeg ili koju mogu pobliže upoznati i kojem ili kojoj se mogu moliti.
(S.Š., M.K.)

fotografije: B.H.


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika