Održan 12. Marija fest u Molvama

Održan 12. Marija fest u Molvama

molve_malaDvanaesti po redu festival duhovne glazbe „Marija fest“ održao se u Molvama 11. i 12. listopada 2014. godine, no vrhunac dvodnevnog festivala je bila nedjelja kada je proslavljena sveta misa i kada su otpjevane same skladbe posvećene Blaženoj Djevici Mariji.

Prvog je dana, u subotu, održan glazbeno-duhovni kamp na kojem su sudjelovali sudionici festivala: VIS Proroci iz Subotice, Apostoli mira iz Zagreba, VS Matheus iz Bizovca, VIS Izidor i Mihovil iz Splita i Ana Marija Šarić iz Samobora. Kamp je vodila profesorica Denis Vasilj, a polaznici su tada i uvježbali  himnu ovogodišnjeg Marija festa -  „Majko, tebi pjevamo“ . Subota je zaključena svetom misom i klanjanjem pred Presvetim Oltarskim Sakramentom.

Nedjeljnu euharistiju u molvarskom svetištu Uznesenja Blažene Djevice Marije predvodio je varaždinski biskup, mons. Josip Mrzljak, uz koncelebraciju domaćeg župnika i gvardijana u Molvama fra Filipa Muse, predstojnika u Uredu za Pastoral mladih Varaždinske biskupije, vlč. Tihomira Koseca, fra Matije Antuna Mandića te vlč. Marka Štefaneca. Pjevanje je predvodio Zbor mladih Varaždinske biskupije.

Biskup Mrzljak se u homiliji osvrnuo na treću Božju zapovijed – Spomeni se da svetukuješ Dan Gospodnji! Usporedio je Božje zapovijedi sa savjetima koje daje otac svojem djetetu. „Na sličan način nama Otac daje 10 znakova - ako želiš živjeti dobro, drži se zapovijedi, ali mi često puta kažemo neću“, naglasio je biskup Mrzljak.

Istaknuo je kako svetkovina Dana Gospodnjeg znači doći k Nebeskome Ocu, više razmišljati o njemu te sastajati se na Euharistiji kako bi slušali Božju riječ, odnosno kako bi prihvatili i otkrili što zapravo znači biti vjernik.

„To ne znači samo slaviti neki blagdan, držati se propisa, nego se pitati po čemu sam ja zapravo ovdje, kako se to odražava u mojemu životu...“, dodao je biskup Mrzljak.

„Isus je bio dobar učitelj. Pričao je prispodobe, nije bio kompliciran. I danas je pričao o Božjem Kraljevstvu – onome čemu čovjek teži“, naglasio je biskup Mrzljak te objasnio kako se često Božje Kraljevstvo uspoređuje sa velikom gozbom „za koju se treba dostojno obući u odijelo poštenoga života“.

„To je jedino što možemo nositi sa sobom i u što ćemo obući svoju dušu“, istaknuo je.

Biskup Mrzljak je napomenuo kako je „škola kršćanskoga života nedjeljna euharistija“ i objasnio da ukoliko ne dolazimo na predavanje, nećemo proći na ispitu.

„Nije dobro da mi kršćani izostanemo sa nedjeljne euharistije, bez obzira na razlog jer je to susret žive zajednice Božjega naroda. Nije dosta kod kuće čitati i moliti se“, rekao je biskup Mrzljak.

„I ne samo da učimo, nego upravo dobivamo tu snagu Duha Svetoga, to svjetlo. To je ta jaka sila Duha Svetoga koja okuplja zajednicu, koja čini Crkvu. Sabrani smo snagom Duha Svetoga. Zato je važan taj naš nedjeljni susret kao jedna gozba, kao jedno zajedništvo“, zaključio je biskup Mrzljak.

 

ZMVB na hodočašću po Podravini

Po završetku hodočasničkog dijela programa u molvarskom svetištu Uznesenja Blažene Djevice Marije te okrijepe, Zbor mladih Varaždinske biskupije nastavio je svoje hodočašće posjetom župi sv. Ferdinanda kralja u kojoj ih je dočekao vjeroučitelj Robert Ščuka sa suradnicima. Robert Ščuka je predstavio župu, njenu povijest i aktivnosti iz života župe, uz predstavljanje biskupijskog kampa za mlade koji već drugu godinu zaredom organizaju Bratovština sv. Ferdinanda te župe sv. Ferdinanda kr. na čelu sa svojim župnikom vlč. Daroslavom Benjakom, a pod pokroviteljstvom Ureda za pastoral mladih Varaždinske biskupije.

Vjeroučitelj Ščuka obratio se mladima u izrazito toplom i bliskom tonu, posvjedočivši o svom životnom putu, rastu i hodu s/za Gospodinom te svim preprekama koje je milošću Božjom svladavao u svom konkretnom angažmanu u služenju svojoj mjesnoj Crkvi i biskupiji. Mlade, koji se danas izrazito bore sa napašću mlakosti, neodlučnosti i neusmjerenosti, potaknuo je i pozvao na još življe i konkretnije djelovanje u Crkvi riječima: "Ako se vaš život, vaš "muving", događa u vašoj nutrini, u srcu, onda čovjeku nigdje neće biti dosadno i svugdje će rasti." Govorivši o potencijalnim zaprekama na koju mladi mogu naići u svojoj okolini i zajednicama u kojima su poslani služiti i djelovati - nerazumijevanju i neprihvaćanju inicijativa, vjeroučitelj Ščuka hrabri vlastitim iskustvom: "Kad se neka ideja rodi, treba je negdje zabilježiti te je povremeno 'zalijevati i soliti' molitvom. Jer, možda će proći par godina dok ne dođe pravo vrijeme da ona zaživi."

 

Na povratku za Varaždin, svoj hodočasnički dan, mladi su zaokružili posjetom biskupijskom Svetištu predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu - jednom od najvećih i najstarijih euharistijskih svetišta u Europi. Ondje su ih dočekali domaći župnik preč. Josip Đurkan, upravitelj svetišta i župni vikar vlč. Silvio Košćak. Mladi su se u župnoj crkvi Presvetog Trojstva zadržali u kratkom poklonu kroz molitvu i pjesmu pred relikvijom Presvete Krvi Isusove, a u zajedništvu sa okupljenim župljanima.

 

S ovog hodočašća, predvođenog svojim duhovnikom vlč. Tihomirom Kosecom te voditeljem Željkom Martinkovićem, mladi su se svojim domovima vratili vidno razdragani, ispunjeni i "napunjenih baterija" za nove osobne i zajedničke bitke u Gospodinu, dok je u večenjim satima u Molvama program nastavljen održavanjem samog festivala Marija fest, kojeg je otvorio biskup Mrzljak.

 

mk, jb