Mladi proveli vikend na biskupijskom hodočašću u Zaljevu svetaca

Mladi proveli vikend na biskupijskom hodočašću u Zaljevu svetacaBOKA KOTORSKA, 17.-19.11.2017. U godini u kojoj slavimo 20 godina postojanja naše Varaždinske biskupije Ured za pastoral mladih u organizirao je "Biskupijsko hodočašće mladih u Zaljev svetaca (Boka Kotorska, Crna Gora)".
U petak, 17. studenog, 50-tak mladih iz Varaždinske biskupije u pratnji trojice svećenika i đakona, krenula je na hodočašće u Zaljev hrvatskih svetaca (Boka Kotorska, Crna Gora). Nakon cjelonoćnog putovanja, stiglo se na prvo odredište, Herceg Novi, rodni grad sv. Leopolda Bogdana Mandića.  Uslijedilo je razgledavanje stare gradske jezgre. U pravoslavnoj crkvi sv. Mihaela Arkanđela izmoljena je jutarnja molitva časoslova nakon čega je uslijedila šetnja do katoličke crkve sv. Jeronima gdje je grupu mladih velikodušno dočekao domaćin, don Niko Šošić. Nakon povijesnog uvida i razgledavanja, grupa se zaputila u kapelicu sv. Leopolda, mjesto krštenja sv. Leopolda, gdje je bila prilika za molitvu i štovanje relikvije sv. Leopolda Mandića. Bilo je prilike i za razgledavanje i uživanje u ljepotama  Herceg Novog.

Napustivši Herceg Novi, grupa je duž zaljeva krenula prema mjestašcu Perast gdje je bila i smještena na noćenje u samostanskom kompleksu. Nakon smještaja po sobama i kratkog odmora, krenulo se brodicom do svetišta Gospe od Škrpjela (maleni umjetni otočić) gdje su mladi zajedno sa svećenicma, đakonom, ponekim mještaninom i domaćinom, don Srećkom, slavili svetu misu. Uslijedilo je razgledavanje muzeja i povratak brodicom do mjesne crkve, njeno razgledavanje i razgledavanje crkvenog muzeja. Slobodno vrijeme koje je uslijedilo, bilo  je prilika za razgledavanje Perasta, a potom je održana zajednička večera, večernja molitva te slobodno vrijeme za druženje. Mladi su imali priliku razgledati to divno malo mjesto puno crkvene ostavštine, kao i povuči se u molitveni mir s predivnim, umirujućim pogledom na more sa samostanskih zidina.

U nedjelju, nakon zajedničkog doručka i pozdrava sa domaćinom, don Srećkom i mještanima koji su nas lijepo ugostili, grupa se uputila brodicom do mjestašca Mul, rodnog mjesta bl. Gracije od Mula. Vožnja brodom bila je savršena prilika za promatranje krajolika, te zadivljujuće ljepote Boke Kotorske. Nakon razgledavanja crkve Marije pomoćnice kršćana, gdje je ujedno i tijelo blaženog Gracije, krenulo se brodicom prema gradu Kotoru. Tamo je u katedrali sv. Tripuna, zajedno sa mještanima, slavljena sveta misa predvođena vlč. Tihomirom Kosecom. Katedrala također ima muzej, koji su mladi imali prilike razgledati. Po završetku razgledavanja, grupa se uputila do crkve blažene Ozane Kotorske u kojoj se čuvaju njene relikvije. Nakon osobne i zajedničke molitve, uslijedilo je slobodno vrijeme te povratak prema Varaždinu.

Na povratku, u autobusu, mladi su iznosili svoja svjedočanstva i doživljaje ovog kratkog, ali plodonosnog hodočašća. „Napunjenih baterija“ i srca zahvalna, mladi su se vratili u svoje sredine i svojim svakodnevnim obvezama.


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika