Marijin put u Klenovniku

Marijin put u Klenovniku

Klenovnik već stoljećima čuva jedinstvenu pobožnost posvećenu svetoj krunici koju na poticaj blagopokojnog pape Ivana Pavla II. danas možemo zvati Marijin put.

Marijin put je jedinstven zbog toga što se u 15 postaja puta ne razmatraju postaje Isusovog križnog puta, nego 15 otajstava ružarija, odnosno otajstva radosne, žalosne i slavne Gospine krunice. Ovaj put potječe iz 17. stoljeća, kada je bio važan hodočasnički događaj. Međutim, uslijed raznih povijesnih zbivanja, tradicija je prekinuta, a ponovno je oživljena tek prošle, 2008. godine. Marijin put u Vukovoju dao je postaviti davne 1672. godine grof Drašković od dvorca u Klenovniku do hodočasničke kapele sv. Volfganga. Put je dužine oko 4,5 kilometara, a zadnja postaja se nalazi na 473 metara nadmorske visine. Nastavljajući tradiciju iz 17. stoljeća, Marijin putem prolazi se u Marijinim mjesecima svibnju i listopadu.

U pobožnosti koja održana 31. listopada 2009. godine sudjelovalo je dvjestotinjak vjernika s područja Varaždinske biskupije, kao i nekoliko svećenika te varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak. Pjevanje u 2,5-satnom hodu od postaje do postaje predvodili su solisti Zbora mladih Varaždinske biskupije. Na kraju hoda slavljena je kod kapele sv. Volfganga i sv. misa koju je predvodio biskup Mrzljak uz koncelebraciju nekoliko svećenika, dok je liturgijsko pjevanje predvodio Zbor mladih Varaždinske biskupije.