Iza nas je bogata Duhovska osmina i Duhovsko bdijenje za mlade!

Iza nas je bogata Duhovska osmina i Duhovsko bdijenje za mlade!
VARAŽDIN/KOPRIVNICA, 8.-14.05.2016. Apostoli su u zajedništvu, poniznosti i služenju čekali Silu odozgor - Duha Svetoga. Kako bi se mladi Varaždinske biskupije što bolje pripremili za blagdan Duhova i rođendan Crkve, Ured za Pastoral mladih je i ove godine organizirao bogatu duhovsku osminu.

Duhovska je osmina započela 8. svibnja kada su Varaždinci u HNK Varaždin mogli čuti nešto posve drugačije: duhovni mjuzikl ''Život za život''. Mjuzikl je izveo ansambl ''Kolbe'' iz Zagreba, Hrvatske Provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca, župe sv. Antuna Padovanskog dok je novac od ulaznica išao za liječenje jedne djevojčice. Mjuzikl je podijeljen u devet prizora, koji kronološkim redom prikazuju život poljskog redovnika, franjevca konventualca, fra Maksimilijana (Rajmunda) Kolbea. Svaki prizor zaključuje jedna glazbena tema. Prizori su obogaćeni pripovjedačem i video projekcijama, u svrhu boljeg i potpunijeg informiranja gledatelja i lakšega doživljaja konačne poruke mjuzikla.
 
Mjuzikl je izvorno rađen na talijanskom jeziku i u originalu se pomalo razlikuje od prilagodbe na hrvatski jezik. Talijanska verzija sadrži čak 18 pjesama te je zamišljena kao koncertni mjuzikl bez scenskih dodataka. Također i naziv mjuzikla približno prati izvorni naziv na talijanskom: 'Fare della vita un dono' (Učiniti da život bude dar), a  hrvatski naziv je ''Život za život''. Počelo je to još 2012. godine kao ideja, a danas ovo djelo postoji četvrtu godinu. U ožujku su doživjeli svoju jubilarnu 40. izvedbu na ''Danima kršćanske kulture'' u Dubrovniku. Mjuzikl je izveden u kazalištu Marina Držića pred oduševljenom publikom.

Duhovsku smo osminu nastavili u utorak, 10. svibnja, projekcijom filma "Misija" („The Mission“) u pastoralnoj dvorani Varaždinske biskupije. Okupljene mlade na početku je pozdravio povjerenik Ureda za pastoral mladih, vlč. Tihomir Kosec.

U četvrtak, 12. svibnja, održana je duhovska duhovna obnova za mlade na temu: Kako znam jesam li nanovo rođen? Kada govorimo o duhovnosti, sakramentima, osobito sakramentu krizme u kojem jedan krštenik postaje punopravni član kršćanske zajednice, tj. Crkve, postoje mnoga u praksi neodgovorena pitanja. Primiti Duha Sv., a da se ne mijenja ništa u praktičnom životu, osim nerijetkih odlazaka iz Crkve, stavlja na ovaj sakrament veliki upitnik. S druge strane, oni koji nastoje živjeti od primljenog dara, kako mogu biti sigurni da su nanovo rođeni? Ova si je dva pitanja kao izazov postavio povjerenik za mlade, vlč. Kosec

U prvom dijelu, vlč. Kosec, pokušao je dati odgovor na pitanje što je to duhovnost. Uz naglasak da se radi o određenom ambijentu, duhovnoj klimi ili ozračju koje može biti pozitivno ili negativno potvrdio je, također, da nema neduhovnog čovjeka uz jasnu naznaku kako postoji bitna razlika između duhova, tj. da mnoge duhovnosti ne dolaze od Božjega Duha. U tom smislu je samo postojanje čovjeka nazvao specifičnim oblikom duhovnosti Duha Božjega. Čovjek je „forma“, manifestacija Duha u čovjeku kao slici Božjoj koja je jedinka; svjesni i slobodni pojedinac s mogućnošću izbora u svijetu različitih vrednota i ponuda. Čovjek je osoba što ne možemo primijeniti ni na jednu drugu stvorenu vrstu u poznatom nam svijetu, tj. na biljke ili životinje. Dakle, čovjek je „vidljivi“ duh, tjelesni duh ili oduhovljeno tijelo. Upravo zato je i prijemljiv za različite duhovne darove – milosti – kao i na  antidarove, stvarnosti koje idu na štetu čovjeka.

Drugi dio bio je uže vezan uz samu temu; kako, naime, mogu znati jesam li rođen odozgor? Odgovor je bio jednostavan. Ponajprije, ako sam osjetljiv na grijeh, ako ga primjećujem i odbojan mi je, ako ga izbjegavam i drugima, pokazujući na ljepotu Božje prisutnosti, posvijestim svu odvratnost i tragičnost grijeha; psovke, laži i prijevara, diskriminacije slabijih i nezaštićenih o kojima zapravo rijetki vode brigu, zatim pošasti poroka počevši od raznih opijata, bluda, kocke itd. Problem je upravo u tome što se, gubitkom pozitivnog duhovnog ozračja (Duha Božjega), uslijed nejasnoća o tome što je prava sloboda i, s tim vezana ljudska prava, izgubila svijest o grijehu, tj. grijeh je postao navika života koje se rijetko tko trudi promijeniti. Duh Sveti je, međutim, kao detektor koji to uočava i protiv toga se na sebi specifičan način, u čovjeku bori. Uz osjetljivost na grijeh, tu je osjetljivost i na pravdu koja postaje izazov na koji moram dati odgovor – činiti svijet pravednijim, ljepšim i plemenitijim mjestom života. Dakle, čovjek zahvaćen Duhom Božjim nije samo kritizer „lošeg stanja“, nego kreator i realizator ideja boljeg, autentičnijeg kršćanskog i ljudskog života. Zato za čovjeka, zahvaćenog Duhom Svetim, ne postoji više odgovor „ne mogu“, nego „kako“; kako to dobro, plemenito, lijepo i istinito učiniti, baš kao što je i Blažena Djevica Marija milosti puna, nakon navještaja da će postati Bogorodicom, pitala „kako će to biti“. Iskoristivši još jednu sliku Duha Svetoga, tj. vodu, zanimljivo je primijetio kako, želimo li da krsna voda našeg života ostane čista, moramo drugima na diskretan način reći da tu vodu, od koje svi živimo, ne prljaju. Dobri ima svoje lice, ali i grijeh. Kada se ono pokaže u svojoj jasnoći, tada će i drugi biti osjetljiviji na svoje misli, riječi i djela.    

13. svibnja, petak ovogodišnje Duhovske osmine bio je rezerviran za promociju, prodaju i izradu promo-materijala sa svrhom buđenja svijesti o snazi pozitivne - lijepe riječi, kao i osvješćivanja potrebe za promjenom govora, tj. izbjegavanja psovke kao "ne-riječi" prema sloganu "ne PSUj - ČOVJEKUj"! "Imamo štand koji želi promovirati lijepu riječ – zato smo ga nazvali 'Za svaku lijepu riječ'. S druge strane želimo upozoriti na pošast psovke, ali i potaknuti na razmišljanje, zato je 'ČOVJEKUJ, a ne PSUJ'" – rekao je vlč. Tihomir Kosec, koji je bio na štandu s volonterima. Štand je bio postavljen od 9 do 20 sati ispred bivše robne kuće "Varteks" na Franjevačkom trgu u Varaždinu. Štand je nakon Varaždina postavljen u Koprivnici, a u budućnosti će se ovaj projekt nastojati proširiti i u škole i u drugim zajednicama.

U subotu, 14. svibnja, održan je vrhunac ovogodišnje duhovske osmine, Duhovsko bdijenje za mlade koje se ove godine održalo u Koprivnici. „Ovaj grad danas je 'Koprivnički Jeruzalem', grad s porukom mira“, istaknuo je na početku povjerenik za mlade, vlč. Kosec. Bdijenje je započelo u 19 sati u župi i crkvi sv. Nikole biskupa, za čiji se dobar glazbeni uvod pobrinula molitvena zajednica Totus tuus iz Čakovca. Potom je uslijedilo čitanje i slušanje odabranih duhovskih odlomaka Svetoga Pisma, nakon čega su prisutni formirali procesiju te se uputili prema crkvi sv. Antuna Padovanskog. Predvođeni đakonom Petrom i udruženim zborom mladih župe sv. Antuna, molitveno se ozračje nastavilo adoracijom pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. Molitva nije prestajala ni putem prema župi bl. Alozija Stepinca gdje su, nakon hoda s upaljenim svijećama i dolaska u samu župu, mladi proslavili sv. misu predvođenu sa svojim povjerenikom i Zborom mladih varaždinske biskupije. Povjerenik je u propovijedi, osvrćući se na prve Duhove, tj. rođendan Crkve – u kojoj je prvoj Crkvi nedostajalo znanja, jezika, liturgije i različitih katehetskih metoda, ali je bilo Duha – izrekao kako danas Crkva govori svim jezicima; znanosti, umjetnosti, pedagogije… ali je u stalnoj opasnosti da stavi na stranu sržno – Duha Božjega. Da bi približio što znači kada u Crkvi Duh Božji dođe u drugi plan, poslužio se slikom dvoje mladih kojima, iako si međusobno naizvan odgovaraju kao par, to ne znači ništa ukoliko između njih dvoje nema „kemije“. Tako je i s Crkvom, ne može se Bogu svidjeti ako je samo u tijelu a nema „duhovne kemije“, tj. Duha Božjega. Upravo je zato, ustvrdio je vlč. Kosec, uskrsli Isus apostolima dao Duha kao najveći dar po kojem Crkva postaje zajednica vjernika, „jedno u Kristu“, a ne muzej lijepih slika.


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika