Iza nas je bogata duhovska osmina i bdijenje!

Iza nas je bogata duhovska osmina i bdijenje!
VARAŽDIN, 26. 5. - 3. 6. 2017. Uoči svetkovine Duhova Ured za pastoral mladih Varaždinske biskupije organizirao je i koordinirao duhovsku osminu te duhovsko bdijenje u subotu 3. lipnja.

Duhovska osmina uoči same svetkovine Duhova održavala se od 26. svibnja do 3. lipnja 2017.godine, dok je samo Duhovsko bdijenje koje su organizirali i koordinirali mladi održano 3. lipnja 2017. u Varaždinu. Duhovska osmina započela je klanjanjem mladih u petak petak 26. svibnja 2017. u varaždinskoj katedrali. U utorak 30. svibnja u varaždinskoj je katedrali gostovao Matija Kopić, bivši student FOI-a, a danas uspješni hrvatski mladi poduzetnik – programer i praktični mladi vjernik, koji je osržao svooje osobno svjedočanstvo pod nazivom „Tajna uspjeha dečka s FOI-a“ koje je okupilo zainteresirane mlade vjernike i studente varaždinskog Fakulteta organizacije i informatike.

U srijedu i četvrtak, 31. svibnja i 1. lipnja, održana je prezentacija i prodaja majica s logom „Ne PSUj – ČOVJEKUj“ i drugim rekvizitima na istu temu s postavljenim štandom na Trgu Kralja Tomislava u Varaždinu, u svrhu promocije lijepe riječi u hrvatskom jeziku.

U četvrtak, 1. lipnja, u prepunoj je katedrali održana duhovska duhovna obnova koju je predvodio vlč. Ciril Čus, a u petak je održana projekcija filma "Koliba" u dvorani Pastoralnog centra Varaždinske biskupije.

Samo duhovsko bdijenje, ove je godine bilo specifično. Naime, bilo je koncipirano kao Dan otvorenih vrata crkava grada Varaždina kojeg su organizirali mladi, pa je svatko sam mogao organizirati i iskoristiti svoje vrijeme prema vlastitim afinitetima do zajedničke svete mise u varaždinskoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije na Nebo u 22.30 sati. Tako su u crkvi svetog Nikole vjernici bili u adorciji odnosno klanjanju pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. U crkvi svetog Josipa na Banfici okupljeni su bdjeli u duhu takozvane Taizé molitve. Dok su u uršulinskoj crkvi prisutni mogli poslušati četiri svjedačanstva o tome kako Bog i danas čudesno djeluje u životima ljudi. U crkvi Dobroga Pastira još je u poslijepodnevnim satima započeo susret obitelji i bračnih parova pod nazivom "Jezik obitelji – jezik ljubavi". U kapucinskoj crkvi čitalo se i promišljalo Božju Riječ, dok se u crkvi svetog Vida molila Gospina krunica. U  katedrali te u franjevačkoj crkvi, posjetitelji su uživali u glazbi – u katedrali na koncertu za Marijine obroke, a u franjevačkoj crkvi  na festivalu Hvalospjev ljubavi 2017.
 
Lijepo je bilo vidjeti sve te mlade, ali i sve one koji su se tako osjećali, uključene u Dan otvorenih vrata crkava grada Varaždina, kako zajedno mole i svjedoče svoju vjeru u Uskrslog Krista.

Vrhunac ovog bdjenja u varaždinskim crkvama uoči svetkovine Duha Svetoga bilo je zajedničko euharistijsko slavlje kojeg je od 22.30 sati predvodio vlč. Tihomir Kosec, predstojnik Ureda za pastoral mladih Varaždinske biskupije. Vlč. Kosec srdačno je pozdravio sve okupljene te ih, u predvečerje svetkovine Duhova, podsjetio kako Duha Svetoga ne možemo vidjeti, ali ga itekako možemo osjetiti.

U svojoj propovijedi okupljenim vjernicima, vlč. Kosec je, slikovito, osebujno i upečatljivo u svom stilu, poručio kako je Sveto Pismo svojevrsna pluća bez kojega nema života. To je knjiga Bogom dana, kazao je.
 
- Itekako mnogo nam može Sveto pismo pomoći, ako se stavimo na taj disaći aparat, jer tada možemo živjeti onako kako nam On govori. Isus kaže svojim učenicima: “Kao što moj Otac šalje mene i ja šaljem vas.” To rekavši, dahne u njih. Koliko puta smo se u životu susreli sa situacijom da nešto želimo, ali ne znamo kako započeti. Međutim, kada počnemo nešto raditi, ideje kao da same od sebe počnu dolaziti. No, kako izreka kaže, ono čega se oči boje, ruke naprave. Nakon tog početka, dolazit će potrebni impulsi da to započeto možemo završiti. Tako je Isus nekada učio apostole, ali tako i danas uči nas. No, moramo znati da mi nećemo nikada biti učitelji, već samo učenici. Možda će neki od nas raditi u školama kao učitelji, no čitav život mi ćemo učiti. Bog nas šalje na put, a mi smo tek na početku. Ne treba čekati, već biti odvažan. Imati hrabrosti. Treba skočiti i započeti, krenuti od nekud. Ako imate snove, nemojte se bojati. Što vas košta ako neće sve ispasti onako kako želite. Kajat ćete se što niste pokušali. Ali da bismo uspjeli, u našem životu se mora dogoditi jedna bitna stvar - odvajanje. Kao kod poroda, odvajamo se od tijela majke. Tako je i u životu. Odvajanje jest dosta teško. No, ako se ne odvojimo, nećemo biti slobodni. Ako nismo slobodni, nismo ni sretni. Vjera je avantura, pustolovina za koju možete biti sigurni da, ako idete s Gospodinom, On će vas ipak dovesti do cilja kako god mračnim stazama hodali u životu. I zato je život s Duhom Svetim izuzetno nepredvidljiv. Uvijek nešto novo, neko novo iskustvo. Idemo naprijed. Zato i ovo sveto misno slavlje ima za cilj da nas potakne, da nas taj vjetar Duha Svetoga pogurne, ako su nam koljena klecava - poručio je vlč. Tihomir Kosec.
 
Misno slavlje uoči svetkovine Duhova u varaždinskoj katedrali, svojom je pjesmom uveličao Zbor mladih varaždinske katedrale.

Ovim putem donosimo vam i bogatu galeriju slika te svjedočanstva dva sudionika - svjedoka samog duhovskog bdijenja - vjeroučitelja Saše Josipa Mileca i studenta Mije Lučića, člana Zajednice mladih varaždinske katedrale. Preporučamo pročitati!

Tekst: Goran Damjanić, Marta Kranjčec
Fotografije: Bruno Herceg


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika