I ove godine održana je događajima bogata Duhovska devetnica – „Duhovi“ u Varaždinu 2022.!

I ove godine održana je događajima bogata Duhovska devetnica – „Duhovi“ u Varaždinu 2022.!
VARAŽDIN, 27.5.-4.6.2022. Uoči svetkovine Duhova Ured za pastoral mladih Varaždinske biskupije i ove je godine organizirao je i koordinirao uočnicu te samo duhovsko bdijenje protekle subote 4. lipnja u Varaždinu.

Duhovska priprema započela je svojim prvim događajem u petak 27. svibnja kada je održan humanitarni koncert duhovne glazbe "Kod Grgura" na kojem su, između ostalih, nastupili i poznati izvođači s hrvatske duhovne glazbene scene: Marija Husar Rimac, sestre Halužan, Roko Bunčić, vlč. Tihomir Kosec i suradnici, Martina Sabljak, Tihana Vučić i Antonio Tkalec.

Svake godine ovaj koncert ima i onu humanitarnu notu te se uvijek prikupljaju dobrovoljni prilozi u humanitarne svrhe. Ove godine, prikupljeni prilozi donirani su Hrvatskom Caritasu, akciji "Pomoć za Ukrajinu". Marija Husar Rimac po prvi je puta nastupila na duhovskom koncertu „Kod Grgura“ i zasigurno najviše razveselila one najmlađe, koji su imali priliku zajedno s njom pjevati na pozornici.

Duhovska devetnica nastavljena je u utorak 31. svibnja duhovnom obnovom u varaždinskoj katedrali koju je na temu "Krist chat - najbolji način za dijeliti život!" predvodio pavlin fr. Mate Kolak. Duhovna obnova započela je misnim slavljem koju je predvoditelj slavio uz koncelebraciju vlč. Tihomira Koseca, predstojnika Ureda za pastoral mladih naše biskupije. Mladi su za vrijeme sv. mise mogli pristupiti sakramentu sv. ispovijedi, a nakon sv. mise uslijedilo je euharistijsko klanjanje u koje je s nekoliko uvodnih misli uveo sam fr. Kolak.

Cijelu homiliju fr. Mate Kolaka možete poslušati na priloženom linku.

Pjevanje na sv. misi i euharistijskom klanjanju animirao je slavljenički tim zajednice „Lux mundi“ iz župe Remetinec.

Treći događaj Duhovske devetnice „Duhovi“ – Varaždin 2022. bila je znanstveno-popularna tribina „Pandemija – post festum“ koju su zajednički organizirali Centar za proučavanje odnosa znanosti i religije i Ured za pastoral mladih Varaždinske biskupije u četvrtak 2. lipnja u dvorani Pastoralnog centra Varaždinske biskupije.

Gosti izlagači bili su: doc. dr sc. Gordan Akrap (Centar za istraživanje hibridnih sukoba, docent na doktorskom studiju Sveučilišta Sjever); dr. sc. Beata Halassy (znanstvena savjetnica u trajnom zvanju u Centru za istraživanje i prijenos znanja u biotehnologiji Sveučilišta u Zagrebu); dr. sc. don Damir Šehić (svećenik Zadarske Nadbiskupije, poslijedoktorand Teološko-katehetskog odjela  Sveučilišta u Zadru), dr. sc. Bruno Petrušić (poslijedoktorand Papinskog sveučilišta sv. Tome Akvinskog Angelicum u Rimu) i prof. dr. sc. Robert Podolnjak (Pravni Fakultet Sveučilišta u Zagrebu).

Uvodnu riječ održao je doc. Petar Tomev Mitrikeski sa Fakulteta filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu; pročelnik Centra za proučavanje odnosa znanosti i religije, dok je moderator bila Marta Kranjčec, dipl. ing. biol., tajnica Ureda za pastoral mladih Varaždinske biskupije i članica Stručnog kolegija Centra za proučavanje odnosa znanosti i religije. Po uvodnom predstavljanju, izdašnom izlaganju i raspravi gostiju, okupljeni sudionici ove znanstveno-popularne tribine okupljenima su mogli postaviti svoja pitanja. Tribina je završena prigodnim domjenkom gostiju i sudionika u dvorani Svećeničkog doma Varaždinske biskupije.

Snimku znanstveno-popularne tribine „Pandemija – post festum“ možete pogledati na priloženom linku.

Vrhunac Duhovske devetnice bilo je samo Duhovsko bdijenje 4. lipnja koje je također održano u Varaždinu (varaždinska katedrala). Bdijenje je bilo organizirano na način da je svaki sudionik mogao sam kreirati svoje vrijeme (od 20:00 – 22:15 sati) na tri odvojena mjesta u sklopu biskupijskog ordinarijata i same katedrale gdje se odvijalo čitanje Božje riječi, molitva ružarija te klanjanje. Vrijeme boravka u pojedinom prostoru bilo je proizvoljno do zajedničke sv. mise koja je proslavljena u katedrali u 22:15 sati. Za vrijeme bdijenje bilo je moguće pristupiti sakramentu sv. ispovijedi. Klanjanje na bdijenju predvodio je vlč. Tihomir Kosec, molitvu ružarija predvodila je zajednica "Totus tuus" iz Čakovca dok su Božju riječ čitali biskupijski animatori iz nekoliko župa. Misno slavlje predvodio je predstojnik Ureda za pastoral mladih Varaždinske biskupije, vlč. Tihomir Kosec, dok je pjevanje na sv. misnom slavlju animirao Zbor mladih Vraždinske biskupije kojim je dirigirala Martina Eršeg.

Prigodnu homiliju vlč. Tihomira Koseca možete poslušati ovdje.


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika