I ove godine događajima bogata uočnica svetkovine Pedesetnice - "Duhovi" u Varaždinu 2021.!

I ove godine događajima bogata uočnica svetkovine Pedesetnice - "Duhovi" u Varaždinu 2021.!
VARAŽDIN, 17.-22.5.2021. Uoči svetkovine Duhova Ured za pastoral mladih Varaždinske biskupije i ove je godine organizirao je i koordinirao uočnicu te samo duhovsko bdjenje protekle subote 22. svibnja u Varaždinu.

Duhovska priprema započela je 17. svibnja četverodnevnom duhovnom obnovom za mlade u varaždinskoj katedrali kroz koju su okupljene gostujući svećenici vratiti temeljima prve Crkve koji od samih početaka prožimlju i nose rad i djelovanje i našeg Ureda za pastoral mladih - "4 noge stolca" (molitva, zajedništvo, Božja riječ i euharistija), a u godini u kojoj s radošću iščekujemo blagoslov i otvorenje novoizgrađenog pastoralnog centra za mlade naše biskupije. Svaki dan gostovao je drugi svećenik sa svojim slavljeničkim timom koji je predslavio sv. misu, održao prigodnu katehezu te večer zaokružio klanjanjem Presvetom. Za vrijeme duhovne obnove mladi su mogli pristupiti i sakramentu sv. ispovjedi.

Duhovnu obnovu u ponedjeljak, 17. svibnja, započeo je fra Stjepan Brčina, franjevac koncentualac iz župe Sv. Duha u Zagrebu na temu molitve, posvjedočivši iz osobnog iskustva koliko molitva mijenja srce svakog od nas i otvara ga za sakramentalni život i život za/sa drugim, mojim bratom i/ili sestrom. Misno slavlje i klanjanje animirale su "Amorose", slavljenički tim Evangelizacijske zajednice Sveti Duh iz Zagreba.

Drugi dan duhovne obnove, 18. svibnja, predvodio je vlč. Zoran Grgić, povjerenik za pastoral mladih Bjelovarsko-križevačke biskupije, dobro poznat mladima naše biskupije putem programa "Mladih za mlade" HBK - formacije biskupijskih animatora, a mladima je na primjeru Rubikonove kocke progovorio o važnom "stupu/nozi"" kršćanskog života - zajedništvu. Misno slavlje i klanjanje predvodio je Zbor mladih Bjelovarsko-križevačke biskupije pod ravnjanjem Josipa Deglina.

Trećeg nas je dana, 19. svibnja, u važnost i snagu Božje riječi uveo vlč. Josip Pende, povjerenik za pastoral mladih Riječke nadbiskupije, posvjedočivši osobno iskustvo veze Duha Svetoga i razumijevanja Božje riječi te milosti života po istoj. S njime su nam u gostovanje stigli predstavnici ZmRiN-a (Zbora mladih Riječke nadbiskupije) koji su animirali sv. misno slavlje i prigodno klanjanje.

Četvrti dan, 20. svibnja, ​don Mihovil Kurkut, salezijanac i ravnatelj nakladničke kuće Salesiana, uveo nas je u tajnu presvete euharistije. Sv. misno slavlje i prigodno euharistijsko klanjanje predvodili su članovi zajednice "Lux mundi" iz župe Remetinec.
Sve spomenute kateheze još uvijek možete poslušati na našoj Facebook stranici Mladi Varaždinske biskupije.

Petog dana priprave za svetkovinu Duhova održan je humanitarni koncert vlč. Tihomira Koseca i suradnika povodom izavanja novog nosača zvuka "U Sveti čas", već tradicionalno kod Grgura. Na koncertu se je mogao nabaviti i spomenuti nosač zvuka po minimalnoj cijeni od 80 kuna, a sav novac prikupljen od prodaje ovog nosača zvuka išao je u humanitarne svrhe za potrebe „Obitelji 5+“ (obitelji s petero i više djece Sisačke biskupije) pogođene nedavnim potresima o kojima skrbZaklada za obitelji Sisačke biskupije „Kardinal Franjo Kuharić“ i Ured za pastoral braka i obitelji. Na koncertu su se spomenutim izvođačima pridružili i domaći kantautor duhovne glazbe Antonio Tkalec i mlada glazbenica Martina Sabljak.
 
Vrhunac Duhovske uočnice bilo je samo Duhovsko bdjenje 22. svibnja, također u Varaždinu (varaždinska katedrala). Bdjenje je organizirano na način da je svaki sudionik mogao sam kreirati svoje vrijeme (od 20:00 – 22:15 sati) na tri odvojena mjesta u sklopu biskupijskog ordinarijata i same katedrale gdje se odvijalo čitanje Božje riječi, molitva ružarija te klanjanje. Vrijeme boravka u pojedinom prostoru bilo je proizvoljno do zajedničke sv. mise koja je proslavljena u katedrali u 22:15 sati. Za vrijeme bdjenje bilo je moguće pristupiti sakramentu sv. ispovijedi. Klanjanje na bdjenju predvodio je fra Goran Malenica, gvardijan samostana sv. Ivana Krstitelja iz Varaždina, u zajedništvu sa varaždinskom framom, dok je molitvu ružarija predvodila zajednica "Totus tuus" iz Čakovca. Misno slavlje predvodio je predstojnik Ureda za pastoral mladih Varaždinske biskupije, vlč. Tihomir Kosec, dok je pjevanje na sv. misnom slavlju animirao Zbor mladih Vraždinske biskupije predvođen svojim voditeljem Damijanom Turkovićem.

Sadržaji i aktivnosti Duhovske osmine i Duhovskog bdjenja održani su prema preporukama i uz pridržavanje svih epidemioloških mjera propisanih od mjerodavnih civilnih stožera.
 


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika